RONALD GORSIC/CROPIX
Zanimljiva najava derbija

‘Dinamo dolazi Rijeci u velikoj formi, ali ona mu na Rujevici ipak neće značiti puno, evo i zašto...‘

Bivši napadač današnjih suparnika najavio derbi kola na Rujevici.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. prosinac 2020. 14:16

Euro odličnici Rijeka i Dinamo danas se sudaraju na Rujevici. Dvije odlične momčadi i dva uspješna trenera ulaze u nogometni ring, logično je predvidjeti žestok okršaj, prepun zanimljivosti, atraktivnog i uzbudljivog nogometa. Jedni i drugi nabildani su posljednjim europskim rezultatima, Modri su pomeli sve u svojoj skupini, a Nevera s Kvarnera je u zadnja dva euro ogleda uzela bod na gostovanju kod Real Sociedada, a dobila je AZ, u međuvremenu je nokautirala i Hajduk na Poljudu. Rožmanova i Mamićeva momčad djeluju kao teški kamioni koji gaze sve pred sobom.

- Ovo što je Dinamo napravio u Europi je za svaku pohvalu. Zoki i dečki napravili su super posao, momčad djeluje sigurno, dominantno, moćno. Društvo iz Maksimira zaista djeluje predivno, igrači se dižu iz utakmice u utakmicu. Rijeka je također u svojoj skupini odigrala vrhunski, ali za svoje mogućnosti su imali prejaku skupinu. No niti u jednoj utakmici nisu podbacili, pokazali su kvalitetu i zrelost, na koncu su i pobijedili. Simon Rožman zaista radi super trenerski posao. S manjim budžetom slovenski trener je stvorio respektabilnu momčad.

image
Zagreb, 031219.
Kavana Johann Franck.
Bozicni domjenak GNK Dinama.
Na fotografiji: Bosko Balaban.
Foto: Ronald Gorsic/CROPIX
RONALD GORSIC/CROPIX

To nam je kazao Boško Balaban (42), bivši hrvatski reprezentativac koji je odijevao oba dresa, Rijekin i Dinamov. Pogled na ljestvicu sugerira da je Dinamo daleko odmaglio svom današnjem suparniku, razlika je deset bodova, ali to je ipak optička varka, Rožmanova momčad ima dvije utakmice manje. Važnost sraza na Rujevici je podosta velika. Dinamo bi pobjedom vjerojatno zatvorio vrata riječkim ambicijama kad se radi o samom vrhu ljestvice, dok bi trijumf domaćina značio da se vraćaju u trku, da imaju pravo sanjati da bi se možda na proljeće mogli približiti plavim kraljevima hrvatskog klupskog nogometa.

Oboje u naletu

- Dinamo dolazi u velikoj formi, ali ta njegova forma danas na Rujevici neće značiti puno. Rijeka igra dobar nogomet, pogotovo na svom terenu. Zato držim da su danas šanse u postocima 50:50. Modri jesu u naletu, ali u naletu je i Rijeka. Zato mislim da je današnji derbi potpuno otvoren. Neće me iznenaditi ako pobijedi Rijeka, ali isto tako neće me iznenaditi ako pobijedi Dinamo. Najgore za jedne i druge bilo bi da završi neodlučeno, jer bi tu onda najviše profitirao Osijek.

Ako zaista trijumfiraju Rožmanove trupe, može li onda društvo s Rujevice na proljeće ozbiljnije zaprijetiti Dinamu kad se radi o naslovu prvaka? Da, Dinamo je najkvalitetnija i najbolja momčad u Hrvata, europski etabliran i ozbiljan klub, ali ipak...

- Vidite, Dinamo je stvarno neka druga dimenzija kad se radi o našem nogometu. Svi klubovi, uključujući Osijek i Rijeku koji se tuku s Modrima za vrh ljestvice, ipak kaskaju za njima. Svi oni mogu iznenaditi Dinamo, pobijediti ih u međusobnim okršajima. Osijek je to uostalom pokazao u Gradskom vrtu. Zato tako danas Rijeka može trijumfirati, kažem ne bi to bilo nikakvo iznenađenje. Ali na duge staze, teško se bilo tko može s Dinamom uključiti u borbu za prvaka. Dinamo ima najbolje igrače, najširi roster, Zoran Mamić je pronašao vrhunski balans momčadi, što se tako lijepo moglo vidjeti u europskim utakmicama.

Modri su se u svim ogledima postavili kao superiorna momčad koja se nikoga ne plaši i želi trijumf. Baš su moćni, tako da nitko u Hrvatskoj s njima ipak ne može biti ravnopravan u borbi za naslov - zaključio je Balaban.

Definitivno je tako kako govori Boško, u ovakvom odnosu snaga u hrvatskom nogometu, iluzorno je predvidjeti da bi na proljeće Mamićeva družina mogla imati većih problema kad se radi o obrani titule. Ali Rijeka danas ipak može malo zakuhati cijelu priču, unijeti dozu intrigantnosti u HNL kad se radi o pozicijama na vrhu. Modri pak, s obzirom da su već poraženi u jednom derbiju, onom u Gradskom vrtu, sigurno ne žele novo posrtanje u još jednom derbiju, ne žele narušiti image glamurozne dominacije koja se provlači godinama.

Ne samo to, eventualni današnji poraz u derbiju malo bi nagrizao prekrasnu sliku koja je nacrtana u Europskoj ligi. S druge strane, mogući poraz Riječana sigurno ne bi nimalo pokvario okus riječkog slatkog europskog kolačića koji su zagrizli u posljednje dvije utakmice. Jer, budimo realni, kad bilo tko u HNL-u izgubi od Modrih, priča odlazi u onu rubriku “pod normalno”.

Rijeka ove sezone
19 10 2 7 27:23

Dinamo ove sezone
22 15 5 2 56:19

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 12:34