Dario Špikić u dresu mlade Hrvatske (desno)
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
VELIKI OKRŠAJ NA MAKSIMIRU

Dinamo ga je kupio, i sad mu je glavna prijetnja!? ‘Bit će jedan od glavnih igrača, ima i dodatni motiv‘

Damir Petravić pomno prati utakmice kluba kojem je u nižim rangovima donio dva naslova prvaka
Piše: Toni RoićObjavljeno: 27. travanj 2021. 22:28

Velika Gorica je pet sezona imala i ima privilegij kluba, koji nastupa među hrvatskim prvoligašima. Najprije je to bio Radnik u sezonama 1992/93. i 1993/94., dok je od ljeta 2018. to njegov tradicijski nasljednik Gorica. Pamte se utakmice s Pazinkom 1992. i Šibenikom 2018. kada se ulazilo u 1. HNL, kao i velike pobjede nad Hajdukom, Rijekom i Osijekom, koje je Gorica ostvarivala kroz ove tri sezone, ali sutrašnje polufinale Kupa s Dinamom ipak bi u slučaju pobjede imalo najposebniji status.

Prvi put u povijesti klub iz Velike Gorice došao bi u priliku boriti se za trofej najveće vrijednosti, koji direktno donosi europski nastup i mjesto u analima hrvatskog nogometa. Stoga je sutrašnja utakmica u Maksimiru povijesna prilika ove generacije igrača Gorice, što je rekao i njezin trener Siniša Oreščanin riječima “čeka nas naša najlakša, najljepša i najveća utakmica”.


Kako do pobjede i finala, pitamo Damira Petravića, jedinog trenera koji je Gorici donio dva trofeja, kada je 2010. i 2011. bio prvak najprije 3. HNL, a onda i 2. HNL?
- U zadnjih nekoliko utakmica Gorici jako nedostaje Kristijan Lovrić, ali protiv Lokomotive pojavio se novi. Bio je to Dario Špikić, koji je s dva gola podsjetio na njega. Strašno važna je bila ta pobjeda Gorici i prekid loše serije jer sada s mnogo više optimizma može na Maksimir, a baš Špikića vidim kao jednog od glavnih igrača, koji u tranziciji može prijetiti Dinamu. Kao igrač Dinama na posudbi imat će i dodatni motiv dokazati se svom budućem treneru - smatra Petravić.


Za kakvu bi se taktiku mogao odlučiti Oreščanin u polufinalu?
- Moj je dojam da Gorica ne smije dopustiti Dinamu da opsjeda njezina vrata i dominira u posjedu jer onda će biti jako teško izdržati taj pritisak. Obranu treba dignuti na 30 metara i u prostoru od još 35 metara do napadača postaviti gusti i kompaktni blok, koji će igrače Dinama prisiliti na što više pogrešaka. Ako u tome uspiju, doći će prilike za tranziciju i već spomenutog Špikića, te Mitrovića i ostale, koji mogu biti opasni po Livakovića.


Gorica nikada u 11 prvenstvenih utakmica nije pobijedila Dinamo kroz ove tri prvoligaške sezone...
- Dinamov problem mogao bi biti nagomilani umor, pa i protiv Hajduka je Damir Krznar neke igrače štedio, a nekima dozirao minute. Čini mi se da je Hajduk prelako izgubio tu utakmicu, a da će Gorica na krilima trijumfa nad Lokomotivom pružiti daleko jači otpor. Bude li tako, nisu Velikogoričani bez šanse za finale - zaključio je Damir Petravić, koji pomno prati svaku utakmicu Gorice još od ulaska u prvoligaško društvo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 21:41