Da Silva Jairo slavi pogodak sa suigračima
 DUJE KALRIC/CROPIX Cropix
PROPUŠTENE PRILIKE

Dinamo i Kazahtanci nudili milijune, a sad iz Hajduka odlazi - gratis! Evo zašto nije stigao na Maksimir

‘Jairo nije prodan u Dinamo zato što predsjednik najprije mora nekoga pitati za to...‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. kolovoz 2021. 15:44

Jairo da Silva na izlaznim je vratima Poljuda. Ciparski Paphos zainteresiran je za 29-godišnjeg krilnog napadača koji je u Hajduku odavno postao prekobrojan. Već dulje vrijeme pokušava se Jairu pronaći novi klub, a zna se i zašto. Statistika ponekad griješi, ponudi iskrivljenu sliku učinka igrača, ali u ovom slučaju nema pogreške. U posljednjih 39 nastupa u HNL-u, u zadnjih 18 mjeseci igranja u bijelom dresu Jairo je postigao tek jedan zgoditak! Nema se tome što dodati, brojke su sve rekle, jer u tih 39 nastupa promijenilo se čak pet trenera, ali nitko nije uspio Jaira vratiti u formu koju je pokazivao u početnu sezonu i pol na Poljudu.

Formu koja je Hajduku tada na stol donijela dvije milijunske ponude, iz Kazahstana i Maksimira, ali milijuni za Jaira danas su daleka prošlost. Ovog ljeta odšteta je minimalna, a pritom čak realnije zvuči opcija odlaska “gratis”, jer i u toj kombinaciji Hajduk će uštedjeti na isplati preostalog ugovora od 250.000 eura godišnje.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Kairatovih 2,3 mil. eura

Zanimljiva je priča Jaira u Hajduku, puna velikih amplituda, kako igračkih, tako i financijskih. Po onome što je pokazivao pri dolasku na Poljud trebao je Brazilac biti ikona Hajduka, jer u prvih 15 mjeseci zabio je 22 zgoditka u prvenstvu. Oduševljavao je navijače, bio uzdanica struke. Ali, onda je gotovo preko noći sve otišlo u kontra smjeru. Jairo je nakon golgeterske eksplozije odjednom prestao zabijati. Odbijanjem ponude kazahstanskog Kairata u veljači 2020. i kasnijom pojavom koronavirusa ugasio se brazilski napadač u Hajduku.


Kairat je ponudio 2,3 milijuna eura odštete za Jaira, a pritom je i sam igrač imao odlične uvjete za prelazak u Kazahstan. Međutim, Jairo je odbio 900.000 USD po sezoni, jer na Poljudu je pucao od sreće i samopouzdanja. Jedan od ključnih igrača Hajduka, ne samo po učinku, već i po znanju. Do zimske stanke zabio je sedam pogodaka uživajući u podršci navijača.
- Jairo je taj koji jedini od napadača zadovoljava kriterije. Trči, bori se, zabija i asistira - kazao nam je Zlatko Vujović o Jairu nakon što je Brazilac proveo prvih 15 mjeseci na Poljudu.


Ništa nije slutilo da bi karijera mogla krenuti silaznom putanjom, jer nakon ponude Kairata zabio je dva pogotka Gorici u pobjedi 6:0. Pljeskao je Poljud Jairu, ne samo zbog golova, nego i radi činjenice da nije prihvatio ponudu iz Kazahstana pokazavši da mu novac nije prioritet.
- U Splitu mi je odlično, s Hajdukom sam se dogovorio da je najbolje ostati ovdje - oduševljeno je zborio je Jairo krajem veljače prošle godine.

Cijena je opet pala

I onda je sve stalo. Jairo je nastavio trčati i boriti se, ali više nije zabijao, a rijetko je i asistirao. Na sljedeći njegov pogodak čekali smo šest mjeseci, činilo se da je zgoditkom u pobjedi protiv Osijeka u Gradskom vrtu (2:1) Jairo riješio golgetersku krizu, međutim, bio je to samo kratki bljesak. Mjesec i pol dana kasnije, u listopadu prošle godine, stigla je i ponuda Dinama, za nekoliko stotina tisuća eura veća od opcije iz Kazahstana. Nadzorni odbor je odbio ponudu očito ne želeći da Jairo ode u konkurentske redove. Ponuda Dinama dogodila se nepunih mjesec dana prije dolaska novog predsjednika Lukše Jakobušića na drugi kat Poljuda.
- Da sam bio u klubu, drukčije bismo o tome razgovarali. Jairo nije prodan u Dinamo zato što predsjednik najprije mora nekoga pitati za to - kazao je Jakobušić o potencijalnom transferu Jaira prilikom preuzimanja dužnosti čelnog čovjeka na Poljudu.
S ponudom Dinama otišla je i zadnja milijunska opcija odlaska Brazilca i mogućnost zarade Hajduka. Od tada su se Primorac, Tramezzani i trenutno Gustafsson trudili vratiti Jaira u formu. Ali, nijednom to nije pošlo za rukom i danas Bijeli gledaju kako spasiti barem dio investicije.


U prvom nastupu za Hajduk 2018. godine pokazao je da će za Bijele biti pojačanje. Asistirao je Saidu za pogodak u Bukureštu, ali i dalje je bio igrač bez priprema koji je formu tražio kroz utakmice. Međutim, kako je sezona odmicala pokazivao je sve bolja izdanja i prve sezone postigao 13 zgoditaka uz osam asistencija u prvenstvu. Jairo je iza Caktaša bio drugi strijelac kluba u sezoni 2018./19. i tog ljeta je produžio ugovor s Hajdukom do lipnja 2022. godine. Drugi strijelac kluba bio Jairo prošle sezone iza golgetera lige Mije Caktaša i na ljeto je produžio ugovor s Hajdukom do lipnja 2022. pri čemu se računalo da će Bijeli bogato unovčiti svog Brazilca.

Nije bilo bez osnove, jer cijena mu se udvostručila u godinu dana nakon dolaska na Poljud, sa 850.000 eura stigla do 1,85 milijuna eura prema Transfermarktu. Danas je cijena po TM-u pala na 750.000 eura s tim da je jasno kako bi na Poljudu odmah prihvatili onog tko donese spomenuti iznos za odštetu.

Konkurencija nije neka

Jairo je na odlasku, u to nema spora, ali njegova hajdučka priča ostat će poučna i kada napusti Poljud. Igrač koji je pokazao znanje, učinak i karakter, igrač koji je osvajao srca navijača odlazi na mala vrata, bez potencijalne velike zarade Hajduka koja je nekoć bila nadohvat ruke. No, kako god bilo, Hajduk će Jairu ipak ostati najveći klub u karijeri. Klub za koji je upisao najviše nastupa (110) i zabio najviše golova, ukupno 26. Nije osvojio trofej, ali kako god bilo, boljeg Brazilca Hajduk nije imao u HNL-u. Istini za volju, ne može se reći da je konkurencija s Jeffersonom, Carbonierijem, Matosom, Paraibom i Jamesom bila strašna i jaka, ali ostat će činjenica da je Jairo da Silva najbolji Brazilac koji je igrao u bijelom dresu.

Jairo po sezonama u HNL-u


2018./19. 35 nastupa, 13 zgoditaka, 8 asistencija
2019./20. 33 nastupa, 9 zgoditaka, 7 asistencija
2020./21. 24 nastupa, 1 zgoditak, 3 asistencije
2021./22. 4 nastupa, bez zgoditka i asistencije
Ukupno: 96 nastupa, 23 zgoditka, 18 asistencija

Šerif Tiraspol i PAOK bili su mu posljednji klubovi prije Hajduka

Kako je Jairo došao do Hajduka, upitat će se mnogi danas kada Brazilac broji “sitno” na Poljudu. Prije tri godine, u ljeto 2018., dok se Hrvatska probijala do srebra u Rusiji, Hajduk je na pripremama u Sloveniji formirao novu momčad pri čemu je trener Kopić tražio igrača koji može pokriti više napadačkih pozicija. Našao je igrača PAOK-a koji je sezonu 2017./18. odradio u Šerifu na posudbi.
- Tražio sam igrača “lutalicu”, napadača koji može igrati povučenog iza klasičnih “špica”, ali ujedno igrača koji može biti krilni napadač u sustavu 4-3-3 - pričao nam je tada Kopić o profilu igrača kakav je trebao Bijelima.


Pronašli su Bijeli Jaira, do tada malo poznatog igrača iz Brazila koji je do svoje 26. godine upisao slovački Trenčin i moldavski Šerif kao dva najjača europska iskustva. Pritom je bio i u PAOK-u u mandatu Igora Tudora, ali nije se naigrao. Imao je problema s ozljedom, prvo mišića lista, a nakon odlaska Tudora i butnog mišića. S Tudorom na klupi PAOK-a upisao je Jairo 13 nastupa uz jedan pogodak u grčkom prvenstvu, a već sljedeće sezone počeo je iz PAOK-a putovati po posudbama.

Po Grčkoj i Moldaviji. Iz Moldavije se vratio u Solun tek toliko da uzme sve kufere i preseli u Split u ljeto 2018. Karijeru je Jairo počeo u Madureiri, sa 17 godina je bio u prvoj momčadi, ali je na posudbi igrao za mladu momčad Botafoga. Bio je na posudbi i u Internacionalu, a s 22 godine je prešao ocean, otišao iz Brazila u Europu. Slovačka je bila prve destinacija, u sezoni 2014./15. postigao je devet zgoditaka i 10 asistencija u prvenstvu, dodavši u statistiku i tri zgoditka u Kupu. Te sezone Trenčin je uzeo dvostruku krunu u Slovačkoj, a Jairo je u ljeto 2016. za 500.000 eura otišao u PAOK pod Tudorovim vodstvom.


Međutim, prejaka je očito bila konkurencija, a uz to su i ozljede učinile svoje. Jairo je prvo posuđen u Pas Gianninu, a potom u Šerif. Ozlijedio se u proljeće 2018. u Moldaviji i zato je u Hajduk u srpnju te godine došao bez odigrane utakmice u prethodna tri mjeseca.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 10:44