STIPE MAJIC Anadolu Agency Via Afp
KAD ĆE IGRATI?

Dinamo i Rijeka više ne smiju odgađati utakmice HNL-a zbog europskih kvalifikacija! Evo i glavnog razloga

Povjerenik za natjecanja Prve HNL Josiop Brezni objašnjava situaciju za SN
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. kolovoz 2021. 09:31

Dinamo i Rijeka odgodili su utakmice četvrtog kola HNL-a, ali s time su ispucali džoker od jedne odgode koju im omogućava članak 4. propozicija natjecanja Hrvatskog nogometnog saveza. U play-off pretkolu neće više imati pravo na odgodu.


- Propozicije natjecanja kažu da svaki klub ima pravo odgoditi jednu utakmicu Prve HNL dok igra kvalifikacije za europska natjecanja, te još jedan susret kasnije ako je sudionik skupine. Dinamo i Rijeka zbog zgusnutog rasporeda tražili su odgode dvoboja četvrtog kola domaćeg prvenstva i to su dobili - rekao nam je Josip Brezni, povjerenik za natjecanje.

Dinamo ima jesen

Dinamo će sigurno biti akter i četvrtog pretkola, Rijeka će se u play-offu Konferencijske lige naći samo ako eliminira škotski Hibernian, ali tada niti Modri, niti Bijeli, neće imati pravo na novu odgodu. Svoj su bonus iskoristili. Osijek nije tražio odgodu, on igra s bugarskim klubom CSKA-a i svejedno će odraditi, barem po trenutačnom stanju, kompletan program HNL-a. No, njemu zato taj džoker ostaje za play-off. Nađe li se na toj posljednjoj prepreci prije skupina.


Dinamo će s Legijom prvu utakmicu 3. pretkola Lige prvaka odigrati u srijedu jer s Rijekom 3. kolo HNL-a mora igrati danas (nedjelja), budući da su Riječani imali susret s Gzirom u četvrtak. Međutim, uzvrat se igra u Varšavi već u utorak 10. kolovoza i zato su Modri odlučili da dvoboj domaćeg prvenstva s Istrom 1961 u Puli ostave za neka druga vremena. Rijeka je, pak, odgodila utakmicu s Lokomotivom, koju je trebala igrati 8. kolovoza na Rujevici.


Kad će se igrati ti dvoboji?
- Za klubove koji će igrati u europskoj skupini, a Dinamo je sigurno taj jer ima najmanje skupinu Konferencijske lige, prvi slobodan termin je 15. prosinca. Osim ako oba kluba rano ispadnu iz Hrvatskog kupa, pa se otvori ranija opcija. Dakle, ili 15. prosinca ili uoči proljetnog nastavka sezone. No, ako neki od klubova neće biti u skupini, naći će se termin ranije - objasnio je Brezni.

Rijekin ritam

Rijeka je protekle jeseni imala velik broj odgođenih dvoboja, neke i zbog korone, tako je u nastavku sezone igrala dugo u ritmu dvaput tjedno i to joj je stvorilo ozbiljne probleme. Međutim, plasman u europsku skupinu kao sportski i poslovni cilj ima prioritet.

Obrazloženje povjerenika

“Nakon što sam objavio odluku o rasporedu odigravanja utakmica 4. kola HT Prve lige s odgodom utakmice Istra 1961 - Dinamo (što je Dinamo zatražio odmah nakon prolaska Omonije), sad je i Rijeka iskoristila svoje pravo na odgodu jedne utakmice tijekom kvalifikacija za grupnu fazu UEFA natjecanja i zatražila odgodu utakmice Rijeka - Lokomotiva. Raspored odigravanja preostale tri utakmice u 4. kolu ostaje u satnici kao što je i definirano današnjom odlukom".

Linker
22. listopad 2021 05:33