Marko Bulat (sasvim desno)

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
SKUPO SU KOŠTALI

Dinamo ih je platio 3,5 milijuna eura, a nestali su iz prvog plana: Modri još čekaju uzlet dvaju talenata

Njihova nas priča na neki način podsjeća na onu Arijana Ademija, modrog kapetana
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. studeni 2021. 11:39

Dinamo je još prošle zime od Šibenika kupio mlađahnog i talentiranog veznjaka Marka Bulata (20) za 2,5 milijuna eura, ali ga je do kraja sezone ostavio na Šubićevcu. Na ljeto je kupio napadača Denija Jurića (24), također ga je ostavio na posudbi, ali ga je brzo vratio kad je otišao Mario Gavranović. Dakle, Modri su za šibenske asove za hrvatske prilike ukupno platili velikih 3,5 milijuna eura.

Niti jedan od njih nije imao praktički nikakvu ulogu u najvažnijim Dinamovim utakmicama ove sezone. Bulat je zaigrao na sedam utakmica HNL-a, niti jednu nije igrao svih devedeset minuta, skupio je ukupno 319 minuta, te postigao jedan pogodak protiv Hrvatskog dragovoljca. U Europi, dobio je tek posljednjih pet minuta protiv Legija iz Varšave u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a ukupno 14 minuta skupio je protiv Rapida u Maksimiru (11 minuta), te Genka prošli četvrtak (3 minute). Na ogledu s Rapidom ubilježio je asistenciju...

Vrijeme za dokazivanje

Deni Jurić je u HNL-u igrao na 8 utakmica, ukupno 258 minuta, ubilježio je jednu asistenciju na gostovanju kod Osijeka u pobjedi Modrih (2:0), a zabio je i pogodak 25. rujna protiv Slaven Belupa u Koprivnici kad je ozlijedio gležanj i od tog datuma nije bio na travnjaku. U kvalifikacijama za Ligu prvaka igrao je 21 minutu na zagrebačkom uzvratu protiv Šerifa, a u Europskoj ligi 45 minuta protiv West Hama.

image

Deni Jurić (lijevo) i Duje Čop

MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Na prvi pogled čini se da je Dinamo tih 3,5 milijuna eura bacio u vjetar, jer se dečki koji su došli iz Šibenika nisu nametnuli. Dobro, Jurić se ozlijedio, ali velika nada našeg nogometa, Bulat, mladi reprezentativac Hrvatske, priliku dobiva na kapaljku. Međutim, ne treba to gledati na isključivo na negativan način. Obojica su mladi dečki, pred njima je vrijeme u kojem se mogu dokazati i pokazati u plavom klubu.

Halilhodžićev potez

Njihova nas priča na neki način podsjeća na onu Arijana Ademija, modrog kapetana. Nije baš identična, ali je slična. Naime, Ademi je u Dinamo stigao iz Šibenika u ljeto 2010, godine. Seniorsku karijeru započeo je u rodnom Šibeniku. Sa 16 godina, devet mjeseci i 24 dana debitirao je u HNL-u, a u iduće dvije sezone postao je nositelj igre kluba sa Šubićevca. Iako je bio još uvijek tinejdžer, zbog razine agresivnosti i odgovornosti u igri izgledao je sjajno, kao neki rutiner. Dinamo ga je doveo kao slobodnog igrača, a to će se pokazati kao najbolji transfer u klupskoj povijesti.

Kad je stigao u plavi dom, odmah je zaigrao u prvoj momčadi, u udarnih jedanaest, to ga razlikuje od ovog šibenskog dvojca. Međutim, nakon prve sezone se ozlijedio, kao sad Jurić, pa ga je Dinamo poslao na posudbu u Lokomotivu, gdje je igrao u proljeće 2012. godine. Na zimu te iste godine je vraćen i postao je - legenda Dinama, jedan od najvećih igrača moderne Dinamove povijesti, najtrofejniji klupski igrač. Kad je Dinamo preuzeo Vahid Halilhodžić, vrlo brzo je postavio Ademija na ključnu poziciju korektora u sredini terena. U prve dvije utakmice Europske lige u kojima je Ademi bio u početnoj postavi Dinamo nije primio gol i šibenski majstor je vrlo brzo je zbog borbenosti i požrtvovnosti postao miljenik navijača, ali i igrač bez kojeg treneri nisu mogli zamisliti momčad.

Poanta ove priče je jasna. Čak niti klupska legenda poput Ademija nije imala lagani put u Maksimiru. Iz tog razloga treba biti strpljiv i s Bulatom i Jurićem, dečkima koji su stigli iz Krešimirovog grada u Maksimir. Obojica su talentirani i Dinamo od njih u budućnosti očekuje jako, jako puno.

Prva sezona u Dinamu

Arijan Ademi

36 utakmica

2.399 minuta

0 golova

Marko Bulat

12 utakmica

508 minuta

1 gol

Deni Jurić

7 utakmica

413 minuta

2 gola

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 03:13