VLADO KOS/CROPIX
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

Dinamo je izgledao kao City: Šampionski projekt Bjelice naočigled stagnira i počinje živcirati navijače

Nakon pola sata krenuli su protesti domaćih navijača, na poluvremenu je to bio koncert zvižduka
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 29. kolovoz 2021. 22:29

Ako je prošle sezone puhao za vrat Dinamu sve do ciljne ravnine, ove godine Osijek ima dobre izglede da već do Božića ispusti prvaka iz vidokruga. Šampionski projekt Nenada Bjelice naočigled stagnira i polako počinje živcirati navijače. Momčad je jeftino prodala kožu u pretkolu Konferencijske lige, zatim zaronila nosom na gostovanju u Puli, a na koncu se nije pojavila niti na nedjeljnom derbiju. Poslije trideset minuta provedenih u mišjoj rupi navijači su protestima i uzvicima počastili svoje nogometaše, a do poluvremena se nezadovoljstvo pretvorilo u koncert zvižduka.

Otkako je promoviran u menadžera engleskog tipa Bjelica u Osijeku odrađuje dvostruki posao. Kao trener je brzo pohvatao konce i udahnuo prepoznatljiv personality bijelo-plavima. Kao sportski direktor on, međutim, luta dok prebire po policama nogometnog second hand dućana. S Bralićem, Nejašmićem, Dakuom, Fiolićem i Hirošem zasad se nije usrećio. Roster je pun kao šipak, ali ne vidimo klasu u veznom redu, niti napadača koji bi mogao rasteretiti Ramona Miereza. Ispada da je protiv Osijeka danas lako igrati: važno je samo presjeći linije centaršuta prema Argentincu i veći dio posla je odrađen.

Blago strijepeći Damir Krznar poveo je svoje igrače u Slavoniju, jer je prvi put od preuzimanja kormila mogao čitati (istina stidljive) najave otkaza. Dinamo zaista nije blistao na startu sezone, ali ispadanje iz Lige prvaka očito je u Maksimiru zazvonilo kao alarm. Pored preplašenog i konfuznog domaćina mobilizirani plavi djelovali su poput Manchester Cityja.

image
VLADO KOS/CROPIX

Sakrili su loptu Kleinheisleru, Žaperu i društvu pa ih stegnuli u obruč, tako da je gol od 15. minute doslovce visio u zraku. Ivušić je zadržao Osječane iznad vode kada je pročitao Oršića u mrtvoj prilici, a Jakić je s vrha šesnaesterca svladao vratara, no pogodio je vratnicu. I nije dinamovcima smetalo što im je kompletna obrana na remontu, jer Šutalo je odigrao bez respekta, Ristovski demonstrirao da se lako snalazi kao stoper, dok je Bartol Franjić sada već čvrsto fiksiran u momčadi i u pravilu jedan od pouzdanijih igrača Krznarove momčadi.

U Gradskom vrtu hladnokrvni Franjić je visoko držao liniju obrane, ali nije se tu zaustavio. Ona akcija u Varšavi, kada je 50-metarski sprint okrunio spakiravši loptu u mrežu golmanu Borucu, polako prerasta u trademark Franjićeve igre. Protiv Osijeka je imao svoje prste u oba gola. Prvi je pao nakon njegove oduzete lopte i izleta pred kazneni prostor suparnika, da bi točku na i stavili asisten Jurić i strijelac Jakić. Kod drugog gola Franjić je na drugoj vratnici isprovocirao karambol u Ivušićevu petercu.

Ivan Bebek je na teškom terenu pametno i s autoritetom vodio derbi. Poslušao je savjet VAR sobe i opravdano dosudio jedanaesterac za Osijek, ali samo kako bi Pilj nastavio Mierezovu seriju promašaja s bijele točke

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 20:42