StoryEditor
Dinamo - Rijeka
 Zeljko Puhovski / CROPIX / CROPIX
EPILOG DERBIJA

DINAMO JE MOŽDA JAČI, ALI NIJE TOLIKA SILA! BIŠĆANOVA TAKTIKA JE PROPALA Rijeka nije ni pokušavala igrati i to je bio najjači nogometni dojam

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. srpanj 2019. 13:02

Čim se povede rasprava o radikalnom obrambenom stilu kojim se želi doći do rezultata spominjat će se Helenio Herrera i njegov catenaccio u Interu u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, koji je tada odudarao od stila igre u Serie A, ali je kasnije itekako mnogo puta poslužio trenerima širom svijeta kad bi bili svjesni tehničke i ofenzivne podčinjenosti svoje momčadi i nastojali doći do uspjeha.

Igor Bišćan uopće nije dvojio da je to jedini način kako Rijeka može stati sučelice Dinamu. Trener kluba s Rujevice tako je i prije utakmice još jednom priznao da je njegova momčad inferiorna, da je Dinamo viša klasa. Jučer na Maksimiru Rijeka nije ni pokušavala igrati i to je bio najjači nogometni dojam dvoboja. Uz pogrešku suca Vedrana Đuraka iz Siska, koji je označio nepostojeće zaleđe i spasio Tomečaka od upisivanje čistog autogola, i dva starta Lovre Majera za žuti karton, što je bio crveni u tri minute igre.

Na Rujevici, u završnom ogledu za Rabuzinovo Sunce, Rijeci je sve prošlo. Branila se angažirano i relativno koncentrirano, Dinamo je nije najbolje ni napadao, a kad bi Riječani organizirali napad, na krilima tada izvrsnog Kvržića, zabili su gotovo sve što bi se ponudilo. Ako ti se tako poklopi, moraš biti oduševljen, ali i svjestan da se to rijetko ponavlja.

Bišćan je htio reprizu. Postavio je čak petoricu u obranu, pa ispred njih još dva zadnja vezna, Lepinjicu i Capana, za ofenzivu je imao samo Kvržića, Gorgona i Čolaka. Daleko premalo. Iako Dinamo nije blistao i dugo je utakmica bila prazna, izvrstan Gojakov šut sve je riješio. Bišćanova je koncepcija pala. Propala. U 62. minuti uveo je kreatora Pavičića umjesto stopera Escovala i pokušao igrati kompletan nogomet, i defenzivan, ali i ofenzivan, ali prvu šansu napravili su tek u 88. minuti, s igračem više, kad je Livaković obranio Raspopovićev šut.

Ako je Rijeka prvi izazivač Dinama, još jedna sezona proteći će u suverenom jurišu kluba iz Maksimira. Premda je rezultat Superkupa tek 1:0, ova je utakmica pokazala i koliko Bišćan zazire od Dinama i koliko su Modri moćniji. Čak i ovakvi, bez Olma.

         

Ili će Igor Bišćan naći način da njegova momčad u ovako jakim utakmicama igra pravi, moderan, potpun nogomet, jednako ofenzivan i defenzivan, a ne sa sedmoricom koja samo gledaju kako da se obrane, ili će teško nešto više napraviti protiv kvalitetnih rivala. U današnjem nogometu mnogi nastoje postaviti čvrst blok, no za serije dobrih rezultata uz takvu je strategiju nužna daleko bolja i smislenija ofenziva. Dakako, i pojedinačna kvaliteta.

Bišćan je i jučer imao ideju kako da povremeno odgovori Dinamu, pogotovo preko bokova, ali od toga nije bilo ništa. Međutim, njegov baš toliko bunkeraški nogomet neće biti dovoljno dobra orijentacija. Rijeka je bila pretjerano obrambeno orijentirana. Pretjerano. Nije ovaj Dinamo baš takva sila. Koliko je god točno da je jači.

Linker
26. rujan 2020 15:05