Boris Kovacev / CROPIX
RESPEKT PREMA STRUČNJAKU

DINAMO JE NAPRAVIO POTEZ ZA POHVALU I JEDINI LOGIČAN ČIN Mnogi treneri u Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj i Francuskoj mogu sanjati Bjeličinu plaću

JEDINI LOGIČAN ČIN Dinamo iskazao maksimalan respekt prema stručnjaku koji je u Europi dogurao dalje nego ijedan njegov prethodnik u zadnjih pola stoljeća
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. travanj 2019. 19:02

Milijun eura neto Nenada Bjelice vrhunska je plaća čak i za nogometnog trenera, ma koliko se u tom sportu novca vrtjelo.

Konačno se u Hrvatskoj počela cijeniti struka i to je najvažnija poruka novog ugovora koji je predstavljen u subotu u Maksimiru. Kako su Modri po platežnoj moći daleko iznad konkurenata, Bjelica će zarađivati pet put više od Igora Bišćana u Rijeci, a Siniša Oreščanin tek čeka pravi ugovor nakon prvog dokazivanja na Poljudu, gdje je prihvatio posao za 120.000 eura po sezoni.

Naravno da je Bjelica čak i kao milijunaš daleko od bajoslovnih cifri kakve imaju Simeone, Valverde, Guardiola, Zidane i ostale vodeće trenerske zvijezde današnjice, ne može se dakako uspoređivati ni s Nikom Kovačem u Bayernu koji zarađuje 5,5 milijuna eura, pa ni s Eddiejem Howeom iz Bournemoutha ili Seanom Dycheom iz Burnleya, koji su potpisali nove ugovore za 4 odnosno 3,5 milijuna funti iako su prije toga radili za manje nego Bjelica, Howe dugo za 750.000 funti po sezoni, pa i u Premier ligi.

Zagreb, 270419.
Stadion u Maksimiru.
Konferencija za medije GNK Dinama povodom produljenja ugovora treneru Nenadu Bjelici.
Na fotografiji: Mirko Barisic, Nenad Bjelica.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Englezi imaju najizdašnije budžete, odlični su ugovori i u drugim ligama Petice, ali samo u najvišem i srednjem razredu. Vodeći španjolski klubovi prednjače po investiranju u struku, Ernesto Valverde nedavno je s Barcelonom potpisao novi ugovor, za 24 milijuna eura godišnje, a Diego Simeone u mnogim je medijima prikazan kao najbolje plaćen trener na svijetu s čak 41 milijunom eura, no i novinari znaju miješati bruto i neto iznose pa pojedini autori tvrde da je riječ o bruto iznosu.

Međutim, Nenad Bjelica u Dinamu zarađuje više od mnogih koji su na klupama u ligama Petice, a izvan tog ekskluzivnog društva samo uzak krug bogatih klubova u još nekoliko država izdvaja takve ili štogod veće sume. Na startu aktualne sezone objavljene su plaće trenera u Serie A - na manje od milijun eura neto bila su čak devetorica. Tako je Španjolac Julio Velazquez, koji je sezonu započeo kao trener Udinesea, gdje je sada Igor Tudor, imao 350.000 eura.

VIDEO: DAVORIN OLIVARI

Bjelica tek malo zaostaje za Simoneom Inzaghijem, koji u Laziju dobiva 1,3 milijuna eura i Gian Pierom Gasperinijem, koji je Atalantu doveo do finala Kupa i borbe za Ligu prvaka, a zarađuje 1,4 milijuna eura. Nedavno smijenjeni Stefano Pioli imao je u Fiorentini 1,1 milijun, a točno milijun zarađuje Roberto de Zerbi u Sassuolu. I u Španjolskoj i Njemačkoj i Francuskoj “pola lige” vode “siromasi” za Bjelicu, uključujući i Josea Bordalasa, koji se žestoko bori ne bi li Getafe odveo u Ligu prvaka.

Ovog časa u Belgiji nema niti jednog trenera koji radi s ugovorom od milijun eura neto godišnje. To su imali samo Hein Vanhaezebrouck u Anderlechtu, dok nije dobio otkaz, i svojedobno u Club Bruggeu Michel Preud’homme. Ivan Leko daleko je od toga, a u Club Bruggeu neće ni dobiti povišicu jer za sljedeću sezonu na klupi žele vidjeti Philippea Clementa iz Genka.

Samo Bjelica zna kakve je imao ponude i bi li igdje ovog časa dobio takav novac. No Dinamo je napravio posao za pohvalu - pokazao je da zna cijeniti stručni rad trenera koji je rezultatima donio golem novac. I poboljšani ugovor, definitivno, zaslužio.

VIDEO: DAVORIN OLIVARI

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 22:57