Joško Gvardiol
 DAMIR SENCAR
MODRI MERCATO

Dinamo je pronašao igrača za budućnost! Mamić jasan: ‘Dogodi li se to, onda ćemo morati u šoping‘

Čak i da talent ostane do ljeta u Dinamu, Modri moraju u potragu za zamjenom
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 15. prosinac 2020. 10:27

Jedno od najvažnijih pitanja idućih tjedana i mjeseci u Maksimiru bit će tko ide i tko dolazi. Jer, i taj dio može odigrati važnu ulogu u konačnom ishodu dvoboja s Krasnodarom, ode li netko od ključnih igrača ovog jesenskog Dinama, bio bi to ipak jak udarac ambicijama Mamićeve momčadi. Pritom je najaktualnije pitanje Joška Gvardiola. Ima li novosti, hoće li mladi, ali odlični branič, ostati u Dinamu do ljeta, ili će ga Leipzig, na što ima pravo, povući u svoje redove već u siječnju? Tek kad će se to znati, kaže Mamić, znat će se i više oko mogućih pojačanja.

- Puno toga ovisi o situaciji s Joškom, ovaj tjedan ćemo valjda sve znati. Ako bi Leipzig uzeo njega, onda bismo morali i željeli dovesti nekoga na te pozicije. Ali, želja i cilj su nam zadržati postojeći kadar, s njim se pripremiti za ono što nas čeka na proljeće. Imamo i veći broj dana priprema nego ljeti i vjerujem da ćemo to dobro iskoristiti - rekao je Mamić, sportski direktor i trener, te potvrdio da Dinamo radi na transferu Nigela Roberthe (22), napadača Levskog iz Sofije, koji bi već i prije kraja prosinca, tako se barem priča, mogao doći u Maksimir.

- Istina je, zanimljiv je igrač. Skautirali smo ga, ali to je igrač, a to smo rekli i u razgovoru s njim, koji nam nije odmah potreban. Ideja je da dođe, da se adaptira, prilagodi, što, naravno, ne znači da ne bi konkurirao i dobivao minutažu. Ali, sad imamo Petkovića i Gavranovića, hrvatskog i švicarskog reprezentativca, nije nam odmah nasušno potreban. Ali će doći trenutak, možda nakon Eura, kad će Petković otići. Jer, Petko je tražena roba i ne znamo u kojem trenutku će on otići - objasnio je Mamić.

No, ima još nekih tema vezanih za taj dio priče. Naime, sve i da Gvardiol ostane u Dinamu do ljeta, jasno je da će u Maksimiru morati potražiti još jednog lijevog beka, makar za iduću sezonu, jer Marin Leovac i dalje je jedina, istinska opcija na toj poziciji. A jedno ime nameće se samo po sebi - Francois Moubandje. On je na posudbi u turskom Alanyasporu, koji je vodeća momčad prvenstva, igra jako dobro, a Alanyaspor, navodno, nema obvezu ni ultimativno pravo otkupa, što znači da ga Dinamo na kraju sezone može vratiti u svoje redove.

Hoće li tako i biti, naravno, trenutno je teško reći, opet, ode li Gvardiol odmah u Leipzig, a Dinamo odmah dovede zamjenu na poziciju lijevog beka, tada Moubandje ni na ljeto možda neće biti nužan. Ali, do tada ima vremena za razne kombinacije, bitno je da ova zimska priča prijelaznog roka, što se tiče novih igrača, zasad ovisi o raspletu situacije s Gvardiolom.

Također, kako čujemo, Dinamo još nije odustao niti od Rafaela Camacha, Portugalca iz Sportinga koji je, sjećate se, trebao doći u listopadu zajedno s Josipom Mišićem, ali Sporting ga na kraju nije pustio, a Camacho je prebačen u B momčad. Dinamo je izrazio želju da bi Camacha mogao dovesti na zimu, idućih dana mogli bi uslijediti i novi razgovori na tu temu. Ali, kad govorimo o krilima, zadovoljni su u Dinamu i kako igra Luka Menalo na posudbi u Rijeci.

Mladi Čapljinac je uistinu proigrao, u samo šest dana zabio je tri gola u jakim utakmicama (Hajduk, AZ, Dinamo) i privukao pažnju na sebe, jasno da ljude u Dinamu “golica” trebaju li na kraju sezone inzistirati na njegovom povratku. Dobro, ovisit će to i o njegovim daljnjim igrama u Rijekinom dresu,

Dinamo će ga svakako pratiti. Naravno, i Sandra Kulenovića. Ali, za razliku od Moubandjea, oni obojica imaju otkupnu klauzulu, odnosno, Rijeka ih može otkupiti ako to poželi pa se ovdje i ne mora pitati Dinamo.
U svakom slučaju, dosta je aktualnih kadrovskih pitanja što se tiče igračke kvalitete i kvantitete, pred Dinamom je još jedan zanimljiv prijelazni rok. Valjda i manje stresan i s manje preokreta od onog ljetnog...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 23:07