Ronald Goršić/CROPIX
HAJDUKU ZELENO SVJETLO

Dinamo je zakonito u šest godina od Grada primio 215 milijuna kuna potpore

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 19. lipanj 2013. 14:55

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dala je zeleno svjetlo restrukturiranju Hajduka, kojem je Grad Split dao jamstva za 30 milijuna kuna vrijedne kredite kod PBZ-a i Hypo banke.

Tu se, ocjena je AZTN-a, radi o državnoj potpori, pomoću koje će se Hajduk do kraja godine restrukturirati. Sukladno propisima EU, pravo na novu potporu za restrukturiranje splitski nogometni klub nema u narednih 10 godina, iako može dobivati druge oblike potpora. U AZTN-u su zadovoljni i vladtitim doprinosom Hajduka restrukturiranju, koje iznosi 28 milijuna kuna, no ističu kako bi voljeli vidjeti i da su dioničari Hajduka sudjelovali u tome, a ne samo klub.

"Nadamo se da će se ovime Hajduk vratiti u svije profitabilne vode", kazala je Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja.

Prije sedam mjeseci, devet malih dioničara Hajduka zatražilo je od AZTN-a (Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja) da se ispita predstavljaju li novčana sredstva koja je Grad Zagreb proslijedio GNK Dinamo od 2006. do 2012. godine državnu potporu.

Riječ je o ukupno 215 milijuna kuna, a na današnjoj press konferenciji predsjednica Vijeća AZTN-a, Olgica Spevec kazala je kako su Dinamo i Grad Zagreb poslovali legalno:

- Grad Zagreb je u cijelosti postupio po Zakonu o sportu. Naša agencija je prijavu dioničara odbacila jer nije nadležna. U ovom slučaju riječ je o primjeni dva zakona koja imaju istu pravnu snagu u RH i mi nismo mogli utvrđivati radi li se potporama ili ne. Financiranje Dinama iz javnih proračunskih sredstava obavlja se putem programa javnih potreba sporta sukladno Zakonu o sportu, te sukladno Statutu Grada Zagreba koji donosi Skupština. - kazala je predsjednica Vijeća AZTN-a, Olgica Spevec.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. rujan 2024 07:38