Cropix
JUNAK RIJEKE ZA SN

‘Dinamo me dovodi? Glupo mi je pričati, nije fer prema Rijeci! A za Petkovića sam znao što će napraviti‘

Rijekin vratar u sudaru s Dinamom, čiji ga ugovor čeka za potpis, oduševio je talentom i obranama
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 21. siječanj 2021. 13:21

U velikoj Rijekinoj pobjedi nad Dinamom, Ivan Nevistić bio je jedan od glavnih junaka. Jedanaesterac koji je “skinuo“ Bruni Petkoviću “naslovnica” je večeri, a s još niz obrana potvrdio je nastavak odlične forme iz Europske lige.
- Bila je to jako dobra utakmica, žao mi je jedino što je odigrana bez gledatelja jer radilo se o derbiju na europskoj razini. Igralo se kvalitetno i zanimljivo s obje strane, šansi je bilo pred jednim i drugom golom, pritom smo mi bili spretniji. Završilo je 2:0 i nitko ne može reći da nije zasluženo. Osim tih pogodaka kreirali smo jako lijepe prilike da ih zabijemo i više. Imao je i Dinamo prigode, ali on je top ekipa i realno ne možeš očekivati da ćeš doći na Maksimir, a oni ti neće zaprijetiti. Uspjeli smo se obraniti i zabijati, zato je rezultat tako dobar. Jako smo sretni - kazao nam je Nevistić.


Očito vam je nedostajao samo završni pljesak navijača.
- Da. Kad si igrač publika ti puno znači, daje ti dodatnu emociju. Ljepše je igrati uz navijače, nego kad je prazan stadion. Ali, sada je tako i moramo s time živjeti.


Rijeka se predstavila svojim europskim stilom, postavila se defenzivnije u blok te organizirano i opasno otvarala, kao protiv Napolija, Reala Sociedada i AZ-a. Dinamo nije iz liga Petice, ali je pokazao vrijednost na kontinentalnoj razini i po treneru Simonu Rožmanu to je bila jedina logična taktika. U startu je Nevistić imao dva izlaska u prazno, Ademi se u prvom slučaju našao u šansi, no vrlo brzo počeo je djelovati uvjerljivo, čak i dominantno.


- Ha, dobro, to su bile situacije u kojima sam morao bolje reagirati. Radim na tome. No, osjećao sam se sigurno. Uvijek mi je bitno da ekipa ima povjerenja u mene, da zna kako sam joj oslonac. Pokušavam davati samopouzdanje suigračima, govorom tijela djelovati tako da vide kako nema panike, niti razloga za strah. Zadovoljan sam.


Pitaju se ljudi zašto gotovo uvijek obrana iznosi loptu kroz pas, ne napucava je, čak niti kad je pod pritiskom. Tako je i gubljena, pa su Modri imali neke prijetnje nakon tih pogrešaka.
- Na treninzima vježbamo otvaranje igre u prvoj trećini, to je automatizam. Nema tu puno izmišljanja, igraš ono što moraš. Svaki dan radimo na tome. Nema filozofije, samo što se u nekim situacijama dogodi pogrešan pas. S time što igraš od golmana i u toj prvoj trećini terena, što gradiš akciju kroz dodavanja, puno riskiraš, ali i jako mnogo dobivaš. U deset utakmica mora se dogoditi da netko u jednoj napravi neku pogrešku, no sve zajedno daleko je veća korist nego šteta.


To se vidjelo kod pogotka za 2:0, u njemu je sudjelovao i Nevistić. To je bila demonstracija sjajne momčadske prezentacije.
- Nije to ništa novo, ništa ne improviziramo, to je rezultat rada na treningu. Već unaprijed znaš gdje trebaš odigrati, na koga i na koju stranu. Kad svaki dan nešto radiš, dogodi se da realiziraš na utakmici. Na svu sreću zabili smo taj gol.


Kako ste proslavili?
- U autobusu. Nema opuštanja, pred nama je težak ritam, nemamo vremena za lutanja. Već u subotu u Varaždinu moramo biti i s energijom i gardom na nivou.


Tek je počelo…
- Tako je. Imamo još 28 utakmica.


Znači da se vidite u finalu Kupa.
- Naravno. Ne mislim da ćemo ispasti ranije.

Sve poznajem

U četvrtfinalu je rival Osijek u Gradskom vrtu. Što vam je trener kazao?
- Ništa specijalno. Čestitao nam je. U srijedu smo već imali lagani trening. Kad se gubi i kad se dobiva, kod nas nikad ne vladaju ni depresija, ni euforija.


Jeste li unaprijed odredili gdje ćete se baciti kod Petkovićevog kaznenog udaraca?
- Na zagrijavanju mi je Gojko Mrčela, naš trener golmana, rekao da ako će Dinamo imati jedanaesterac i ako će pucati Petković, pričekam što duže i idem u svoju desnu stranu. Na kraju je ispalo tako. Zahvaljujem se Mrčeli i njemu posvećujem obranu.


Jeste li se inače spremali za modre pucače, ne samo za kazneni udarac?
- U domaćem prvenstvu se svi znamo, nema tu prevelikih iznenađenje, tako da se nisam pretjerano pripremao. Dovoljno sam puta igrao protiv njih. Svima znam karakteristike.


Smatrate li da ste ispisali kandidaturu za titulu prvaka?
- Teško je reći. Ne razmišljamo o tome, ne razgovaramo o tome, iako, svjesni smo da imamo dobru ekipu. Rijeka je kvalitetna, protiv suparnika iz vrha tablice Dinama, Hajduka i Osijeka u pojedinim smo fazama igre bili dominantni. To nam daje sigurnost i samopouzdanje. No, ne želimo robovati velikim najavama. Idemo utakmicu po utakmicu. Nakon 36 kola podvući ćemo crtu i vidjeti gdje smo. Nema tu puno mudrosti. Radiš i igraš.


Nevistiću to nije prva pobjeda nad Dinamom.
- Prvi put sam ih dobio s Varaždinom u rujnu 2018. godine. Oni su prije toga svladali Atalantu 4:0, a mi smo ih pobijedili 1:0.


Postajete pomalo specijalist za rušenje Dinama?
- Ne znam...


Zato što odlično branite Dinamo vas dovodi da od ljeta budete njegov golman.
- Ne znam oko toga ništa. Nemam pojma. U svaku utakmicu, prijateljsku ili natjecateljsku, ulazim da budem što bolji. Neovisno je li suparnik Dinamo, Osijek ili Istra 1961.


Niste imali pritisak zbog činjenice da se već tjednima piše kako prelazite u Dinamo.
- Ne. Nisam imao. Novine ne čitam, niti se s time bavim. Nisam imao pritisak. Mene jedino zanima izvedba na utakmici, s time se zaokupljam, želim svaki dan biti sve bolji. Glupo mi je pričati uopće o Dinamu na takav način. To nije fer prema Rijeci zato što sam golman Rijeke i dajem sve za nju dok god sam njezin vratar. Ne želim ni spominjati druge opcije jer jedino što mogu reći jest da pružam maksimum za Rijeku. Takav je moj karakter. Tko me poznaje, to dobro zna.

Nisam uopće tip koji bi se nametao

Izbornik prati derbije HNL-a, nadate li se pozivu u reprezentaciju?
- Mislite na U-21?


Na A vrstu koja igra kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo...
- Nisam tip koji bi se nametao. Reprezentacija je san, na meni je da budem još bolji. Vjerujem da će to doći kao produkt mojeg učinka. Strpljiv sam. Sve ide u dobrom pravcu.


Igor Bišćan u mladoj vrsti forsira Adriana Šempera, druga mu je opcija Dominik Kotarski, a Nevistić ima samo jedno poluvrijeme pod Bišćanom i to u prijateljskoj utakmici s Mađarskom još u listopadu 2019. godine. Mladi u ožujku u Sloveniji igraju Europsko prvenstvo.
- Imam pravo nastupa za U-21, to jedino mogu kazati.

NEVISTIĆ ZA RIJEKU

U PRVENSTVU...
9 utakmica na golu
810 minuta u igri
10 primljenih pogodaka
3 utakmice čiste mreže
U EUROPI...
8 utakmica na golu
750 minuta u igri
12 primljenih pogodaka
2 utakmice čiste mreže

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 23:48