KAKAV TRILER!

Dinamo nakon 12 godina u Ligi prvaka, maksimirski junak zove se - Ivan Kelava!

Dinamo će igrati Ligu prvaka, ali način na koji su je Modri izborili bit će zapisan u analima. Malmö je pobijedio 2-0, a u zadnjih deset minuta Dinamov vratar je branio 'čuda'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. kolovoz 2011. 20:37

Drama, velika drama, igra za zaborav i večer za pamćenje! Dinamo je u Ligi prvaka, to je na kraju najvažnije od svega, poraz od 2:0 u Malmöu bio je dovoljan za plasman među elitu. No, Dinamo je opet priredio navijačima jednu od 'onih' utakmica, daleko do toga da je lagano prošao, tri velika Rukavinina promašaja, 40 minuta s igračem manje mogli su presuditi i donijeti veliki preokret, ali Kelava je imao svoju večer i kad je 'gorjelo' bio je pravi. Nije moglo bez stresa, bez 'dječjih bolesti' i Dinamova sindroma, u 86. minuti Malmö je vodio 2:0 i stiskali, Modri su bili pred potopom! Ali, kad se slegnu dojmovi, sve ćemo to brzo zaboraviti, jer Dinamo je uspio! Je, u Ligi prvaka je, to više nije samo želja i san, to je stvarnost. Nakon 12 dugih, predugih godina.

Kao da su se Dinamovim nogometašima na početku utakmice malo odsjekle noge, Malmö je krenuo u juriš i zamalo poveo već u četvrtoj minuti. Nesporazum u modroj obrani doveo je Mehmetija, strijelca iz Zagreba, u odličnu poziciju, nije bio u idealnoj situaciji, ali Dinamovu mrežu vrlo dobrom obranom spasio je Kelava. Odmah je postalo jasno da će to biti borba, da će se Dinamo morati dobro oznojiti da obrani tu veliku prednost iz prve utakmice. Domaćini su napadali, pritiskali obranu hrvatskog prvaka, Dinamo je teško spajao više od dva dodavanja, nije bilo igre tek obrana pod svaku cijenu.

Ipak, najbolju priliku prvoga poluvremena propustio je Rukavina. Fantastičnu mu je loptu Sammir dodao u prostor, baš kako Rukavina to voli, on je krenuo sam prema Melichareku, ali loše, katastrofalno pucao, daleko pokraj vratnice. Bilo je to u sudačkoj nadoknadi prvoga dijela, da je Dinamov napadač zabio, već u svlačionici na odmoru Dinamo bi mogao slaviti. Ovako, trebalo je ipak izdržati još 45 minuta, ali tih 0:0 nakon prvog dijela ipak je bio sjajan rezultat, koji je najavljivao da će uz samo malo više koncentracije i mirnoće u nastavku Dinamo bez problema donijeti Ligu prvaka u Zagreb.



szólj hozzá: Malmo FF 1-0 D. Zagreb

No, potpuno bez gubitka živaca nije moglo, već u 50. minuti Dinamo je ostao s igračem manje, isključen je Vrsaljko. Neoprezan, možda i nenamjeran, ali vrlo oštar start na Durmazu, sucu Razzoliju bio je dovoljan za crveni karton. Doduše, Vrsaljko je pomislio da će Durmaz pustiti izvan terena loptu, jer je na zemlji ležao Leko, međutim, Malmöov igrač krenuo je prema vratima i Vrsaljko je 'pao na trik', pokosio Durmaza. I onda, opet je najbolju priliku imao Dinamo, naravno Rukavina. Prvo je pucao u Melichareka, potom mu se lopta odbila, ispred njega su na vratima staja dvojica stopera, ali on se čak i namjestio, naciljao i pogodio jednoga od njih u nogu. Kakav promašaj, pa kasnije još jedan, kad je išao sam prema vrataru i pucao u njega. Nije to bila njegova večer, srećom po Dinamo, promašaji su zamalo bili kobni, prednost iz Zagreba ipak je bila prevelika.

Uspio je Figueiredo zabiti pogodak iz slobodnog udarca sa strane u bliži kut. Kelava je i dotad nekoliko puta sjajno spasio mrežu, ali ovoga je morao bolje reagirati. Malmö je opet stiskao Modre, crne slutnje 20 minuta prije kraja opet su obuzele Dinamove navijače, Kelava se iskupio za pogodak, opet je dvaput čudesno spasio, bile su to minute teško življenja. I onda još jedan pogodak, Jansson je nakon centaršuta odbijanac u petercu pospremio u mrežu. Pa neće valjda opet, hoće li Dinamo i ovoga puta izdržati. Još pet minuta nadoknade, još jedna briljantna Kelavina obrana! Ajme...



szólj hozzá: Malmo FF 2-0 D. Zagreb

Ipak, završilo je dobro, poraz će možda malo poremetiti slavlje, ali na kraju svega Liga je prvaka je ipak tu. Ove utakmice uskoro ćemo se sjećati kao još jedne u povijesti u kojoj je Dinamo kidao živce svojim navijačima, ali pisat će se samo da je Dinamo 23. kolovoza 2011. nakon 12 godina ostvario san, Liga prvaka živi u Maksimiru!

MALMÖ - DINAMO 2-0 (Figueiredo 69, Jansson 85)

KRAJ, DINAMO JE U LIGI PRVAKA

93. minuta - Modra obrana zaboravila je Janssona na pet metara, ali čovjek se preplašio prilike i promašio je cijeli gol.

91. minuta - Kelava brani čuda, volej Larssona malo koji vratar bi uspio zaustaviti! Nakon kornera Larsson je sa dva metra glavom pucao preko vrata

90. minuta - Traje opsada Dinamovih vrata, a igrat će se još pet minuta sudačke nadoknade.

85. minuta - Evo panike! Ricardinho je ubacio s lijeve strane, u Modroj obrani su se spetljali, Hamad je kratko dodao Janssonu koji je provukao loptu ispod Kelave za 2-0!

80. minuta - Hamad je bio u sjajno situaciji, ali pucao je preko vrata.

77. minuta - Bomba Hamada sa 16 metara, majstorska parada Kelave!

76. minuta - Kelava je spasio Dinamo. Larsson je bio sam ispred Kelave, ali ga nije uspio prebaciti. Opasno Modri žive!

75. minuta - Kakva panika! Durmaz je ubacio s lijeve strane, Mehmeti je zakasnio za pola koraka.

69. minuta - Figueiredo je iz slobodnog udarca s lijeve strane iskosa prbacio živi zid i matirao Kelavu!

68. minuta - Slalom Sammira kroz Švedsku obranu, udarac je obranio Melicharek. U nastavku akcije Rukavina je treći put bio 'oči u oči' sa švedskim golmanom i opet nije uspio zabiti.

66. minuta - Kelava je sjajno obranio udarac Durmaza, a u drugom pokušaju Hamad je promašio cijeli okvir.

58. minuta - Opasna gužva u petercu Dinama, Modri su uspjeli nekako očistiti.

56. minuta - Nevjerojatni promašaji Modrih. Prvo je Melicharek ubranio Beqiraju u situaciji 'jedan na jedan', ali lopta se odbila do Rukavine koji je bio sam na deset metara od gola, dok vratara nije bilo ni blizu. Rukavina je stopere Malmöa mogao pitati gdje će im zabiti gol, ali Šibenčanin je nekim čudom pogodio suparničkog igrača.

54. minuta - Šveđani su postigli pogodak, ali sudac ga je poništio zbog Mehmetijevog zaleđa.

52. minuta - Velika šansa za domaće. Hamad je bio sam na drugoj vratnici, ali volej mu je bio neprecizan.

50. minuta - Crveni karton Vrsaljku! Jerko Leko je ležao na travnjaku, Šveđani nisu htjeli izbaciti loptu u aut, a Vrsaljko se iznervirao i pokosio Durmaza. Nepotrebno....

Počelo je drugo poluvrijeme!

45. minuta - Kakva prilika za Dinamo u posljednjim trenucima poluvremena! Sammir je sjajno pronašao Rukavinu, koji je izbio sam ispred Melichareka, ali udarac je bio katastrofalan. Lopta je otišla nekoliko metara od gola.

38. minuta - Opasan slobodan udarac Malmöa, Vida je uspio nekako izbiti u korner.

35. minuta - Leko je pucao iz velike daljine, opet bezopasno.

32. minuta - Sammir je ubacio s desne strane iz slobodnog udarca, Rukavina je bio najviši u skoku, ali lopta odlazi daleko od vrata.

20. minuta - Durmaz je pucao sa 18 metara, lopta se odbila od Vide i otišla preko vrata.

11. minuta - Sammir je pucao sa 20 metara, lopta je odskakutala pokraj vratnice.

9. minuta - Dinamo izgledao dosta smušeno na početku. Badelj je izgubio loptu na 20-ak metara od svog gola, ali srećom, udarac Hamada bio je slab...

6. minuta - Beqiraj je pucao sa 16 metara, lopta je prošla koji metar od vratnice.

5. minuta - Prva velika šansa za Šveđane. Mehmeti je bio sam ispred Kelave, ali Dinamov vratar je spasio svoju momčad.

Utakmica je počela!

Na stadionu je oko 15.000 gledatelja

Malmö: Melicharek, Vinzents, Halsti, Larsson, Figueiredo, Hamad, Jansson, Pekalski, Ricardinho, Durmaz, Mehmeti;

Dinamo: Kelava, Vrsaljko, Tonel, Vida, Cufre, Calello, Leko, Badelj, Sammir (od 81. Šitum), Beqiraj (od 58. Kovačić), Rukavina.

Među igračima Dinama u Malmöu vladalo je sjajno raspoloženje. Svi znaju kakva je utakmica pred njima, što znači za klub, ali i za njih. Danas negdje oko 22.30 sati mogli bi postati slavniji nego do sada, biti sastav čija će fotografija zauzeti mjesto u Plavom salonu.

- Učinit ćemo to! Vraćamo se s Ligom prvaka! Dužni smo to napraviti zbog svih koji su nam omogućili da se borimo za to natjecanje. Idemo igrati bez straha i potvrditi pobjedu u Zagrebu - kazao je Jerko Leko.

Sammir je u maksimirskom srazu odigrao utakmicu karijere, baš kako je i najavio. Može li tako nešto ponoviti u Malmöu?

- Pa, očekujte sličnu utakmicu. U odličnoj sam formi, sjajno se osjećam. Kao i cijela momčad. Liga prvaka nam se smiješi, družit ćemo se s njom ove jeseni - kazao je Sammir i dodao:

- Mislim da bih švedskoj momčadi mogao opet zabiti pogodak.

Rekli smo mu kako u klubu kažu da ga u inozemstvo ne puštaju ispod 15 milijuna eura. Nasmijao se:

- Ako je tako, bit će mi jako, jako drago.

Ako direktor kaže...

Milan Badelj, drugi igrač Modrih koji je pod povećalom najvećih europskih klubova, kaže sljedeće:

- Vjerujem da ovoga puta našim navijačima nećemo priuštiti nikakve šokove! Spremni, smo, iskusni, sazreli smo. Liga prvaka je blizu, nećemo je ispustiti.

Iznimno raspoložen bio je i Domagoj Vida:

- Ma, super se svi osjećamo. Ovaj dan nudi posebne vibracije, ne možemo razočarati, Dinamovi navijači gledat će Ligu prvaka!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. lipanj 2024 23:12