Srđan Vrančić / Cropix
ŠPANJOLSKI NOVINARI

Dinamo nije bio lak zalogaj! Oduševio ih Kelava, Sammir je dobar, Badelj razočaranje

'Kovačić je sa izuzetni veznjak, Sammir zna igrati. A tek da ne govorimo o Kelavi koji je spreman postati zvijezda. Dinamo, dakle ima temelje, samo nedostaje baruta'
Piše: Maja RadmanObjavljeno: 16. rujan 2011. 12:50

Što se tiče utakmice, reakcije momčadi i tiska idu ruku pod ruku - “sretni smo zbog tri boda, bilo je neophodno pohod na Europu početi pobjedom”. Pobjedu je bilo teško izboriti ali je na kraju uspjelo i treba biti zadovoljan zbog toga. Mediji ističu da će Realu biti potrebno mnogo više da bi pobjedu izborio i protiv drugih momčadi. Percepcija koju su imali o zagrebačkoj momčadi nakon ove utakmice nije mnogo drugačija. Dinamo su već unaprijed svrstali u autsajdera, momčad koja bi se mogla dalje kvalificirati tek zahvaljujući nekoj iznenađujućoj pobjedi na gostovanju.

“Dinamo se odrekao svoje uobičajene sheme s dva napadača i odlučio se za mladog Kovačića da bi imao veći posjed lopte, ali je na kraju s pravom izgubio jer je pretjerao s grubošću. Ovaj Dinamo ima jednog igrača koji je uvelike iznad ostalih, Sammira, pa su mu jedina opcija bile tražiti njega po cijelom terenu. Nije ga se mnogo vidjelo i time je praktički cijeli Dinamov napad nestao, loš u obrani, i to ne samo zbog ozljede Vrsaljka i isturenoj poziciji Vide i Tonela. Samo je Calello pomogao zaustaviti Real koji je stizao s previše lakoće”, piše priznati komentator Maldini u Asu.

Maldini piše da je očekivao više od Badelja koji je teško mogao doći do izražaja igrajući u pozadini te da Rukavina nije učinio praktički ništa, uključujući promašaj kad je bio sam pred Casillasom i praktički u jedinoj akciji koju je imao Dinamo za gol. “Jedino što mu je preostalo bile su duge lopte i grubost. Dinamo se nikad nije usudio igrati s dva napadača, čak ni kad je na terenu imao igrača više”, zaključuje svoj osvrt.

S druge strane, u kronici se navodi da je Dinamo imao rješenje za sve, osim za Marcela. Uz Činjenica da je gol pao tek u 53. minuti najviše govori o otporu hrvatske momčadi, navodi, kao i probleme Reala da načne protivnika. “Dinamo nije lak zalogaj kako se najavljivalo”, piše i nastavlja: “Radi se o mladoj momčadi, poslastici za skaute i jedino joj neodstaje strijelac. Kovačić je sa 17 godina spretni i izuzetni veznjak, Sammir zna kako igrati, a Ibanez je bek koji voli duboko potegnuti. A tek da ne govorimo o Kelavi koji je spreman postati zvijezda. Dinamo, dakle ima temelje, samo nedostaje baruta.” I Marca ističe Dinamova vratara, “krivca” što je Real zapucao važne prilike za gol. Asov izvjestitelj J. Trueba rezimira pohvalom Dinamu (zove ga “snaga u pokretu”) i kaže da se može ponositi utakmicom u kojoj se s Dinamom borio za kormilo. Kelava je u Asu zaslužio kategoriju “Dandy” uz napomenu: “Bio je pravi obrambeni zid. U 28. je spasio čisti gol, prvo na udarac Di Marije a zatim Özila.” Posebno je imenovanje zaslužio i Leko u kategoriji “najgrublji” – “Dobio je žuti nakon prekršaja na Coentrau, a zaslužio je crveni zbog starta na Cristianu.”

“Dinamo se, ponijet svojim vatrenim navijačima, usudio igrati što je Realu omogućilo das ima i previše prilika koje nije iskoristio”, piše Marca. “Na utakmici je bilo prilika i za Dinamo koji je stvarao probleme preko Sammira”, jedna je od rijetkih opservacija novinara koji se uglavnom bavi Realovom igrom.

Manje je Dinamu naklonost pokazao Diego Torres, novinar El Paisa, koji kaže da je Dinamo “mala momčad, koja je preživjela samo zahvaljujući svom vrataru”. “Dinamo je momčad ograničenih mogućnosti. Bez najiskusnijih Cufrea i Šimunića, izgledao je kao kost i koža'

U nastavku El Pais jednako tako hvali Kelavu. “Pokazao je mješavinu hladne glave i elastičnosti koja vratare čine velikima.” Nakon pogotka, nastavlja, “Dinamo je ušao u krizu. Jedino je Kelava i dalje pružao otpor.”

“Djelovalo je kao da će to biti najlakše gostovanje Reala u fazi skupina. Ništa od toga”, piše u El Mundu. “Bila je to jedna od najtežih utakmica...'

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 10:15