GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
MODRI ŽELJNI BODOVA

Dinamo odlučan naplatiti dugove, ali je povukao gospodski potez za Rijeku! Nema zabrane s Maksimira

U riječkim redovima su čak četvorica aktualnih Dinamovih igrača na posudbi...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. ožujak 2021. 22:23

Bio je 29. veljače prošle godine, na klupi Dinama (još uvijek) Nenad Bjelica, na riječkoj klupi Simon Rožman. Još je bilo publike na Maksimiru, čak više od pet tisuća ljudi, Modri u “osvetničkoj misiji” nakon ispadanja u Kupu na Rujevici. Promarširao je Dinamo kroz teren, poveo golom Ademija već u prvoj minuti, držao tu prednost punih 80 minuta, a u zadnjih 10-ak minuta zabili su Kadzior, Oršić i Gojak. Velikih 4:0, kao dokaz da je “krizica” u kojoj je Dinamo izgubio u Gradskom vrtu te taj kup-dvoboj u Rijeci iza Bjeličine momčadi.

Tko bi tada rekao da će Dinamo sad već više od godinu dana čekati na novi trijumf protiv Riječana!? S obzirom na taj lanjski datum, 29. veljače, možemo se našaliti pa reći da Modri pobjeđuju “svake prijestupne”, jer od tih 4:0 nisu uspjeli svladati momčad s Rujevice. Tri utakmice u godinu dana, dvaput pobjeda Rijeke i jedan remi. Rožmanova momčad svladala je Dinamo 2:0 na Rujevici i u Maksimiru, dok je u još jednom rujevičkom derbiju bilo 2:2.

Baš im ne leže...

Rijetko se kad Dinamu događaju takvi nizovi, da protiv nekog suparnika imaju čak tri uzastopne utakmice bez pobjede. Kad se doda i taj poraz u Kupu prošle godine, ispada da je u zadnjih pet utakmica protiv Rijeke Dinamo samo jednom pobijedio. Rijeka baš ne leži Modrima.

Još je nevjerojatniji niz Zorana Mamića protiv Rijeke u HNL-u. Ove sezone dvije utakmice nije pobijedio, a u prvom mandatu, u sezoni 2015./16., od četiri je utakmice tri boda uzeo samo u jednoj - u Maksimiru je bilo 3:0. Znači, od šest zadnjih Mamićevih utakmica protiv Rijeke u HNL-u, samo jedna pobjeda. Nema sumnje, Riječani od svih dinamovcima najmanje odgovaraju.

Vratarska forma

Inače, podsjetimo, u riječkim redovima trenutno su čak četvorica aktualnih Dinamovih igrača na posudbi. Već otprije tamo su Luka Menalo i Sandro Kulenović, a odnedavno su u tom statusu i Daniel Štefulj i Ivan Nevistić. U zadnjem njihovom srazu u Maksimiru, kad je Rijeka uzela bodove (0:2), Štefulj je skrivio kazneni udarac, ali je Nevistić obranio Petkoviću šut s bijele točke i bio junak susreta. Tada su službeno obojica još bili potencijalna pojačanja Dinama, znalo se, zapravo, da dolaze u Maksimir, ali nisu bili potpisali. Koji dan poslije tog derbija postali su i formalno Modri, do kraja sezone na posudbi u Rijeci. Pridružili se, dakle, Menalu i Kulenoviću.

Mnogi su se pitali ovih dana hoće li Dinamo, poučen tom lekcijom iz zadnjeg derbija, “spustiti rampu” Nevistiću i Štefulju, kad već nije Menalu i Kulenoviću, da im, s obzirom da su njegovi igrači, zabrani igrati u toj utakmici. Međutim, nema iznimke, kao i uvijek dosad Dinamo nije pribjegao tom potezu, nikad u Maksimiru nisu igračima na posudbama branili da igraju protiv njih. Nevistić i Menalo zadnji put su bili glavni detonatori riječkog uspjeha, “svoj” klub su zavili u crno, Štefulj je, pak, izbjegao epitet tragičara kad je Nevistić obranio kazneni udarac.

Nikad se ne zna što takva odluka može donijeti... Ali, znamo da je bilo klubova i u HNL-u koji su svojim igračima na posudbi branili nastup u međusobnim susretima, u Dinamu ne razmišljaju na taj način, čak niti nakon tog zadnjeg poraza od Rijeke. Nadaju se, valjda, da ovog puta Nevistić neće biti u formi kao tada i kao neki dan u Osijeku, kad je kod 1:1 skinuo zicer Mierezu, a onda opet i jedanaesterac.

Kad već spominjemo Nevistića, budućeg Dinamovog vratara, recimo da je on dosad u Maksimiru gubio dvaput, kao golman Varaždina prošle sezone. Jednom je bilo 1:0 (Gavranović), drugi put 2:0 za Modre (Majer, Ćuže). S Rijekom još nema poraz. Sigurni smo da dolazi motiviran da na riječkom golu i ovaj put ostane nepobijeđen, bez obzira što bi time budućem klubu zakomplicirao borbu za naslov prvaka. I Ligu prvaka.

ZADNJE TRI UTAKMICE

SEZONA 2019. - 2020.
33. kolo
Rijeka - Dinamo 2:0
SEZONA 2020. - 2021.
6. kolo
Dinamo - Rijeka 0:2
SEZONA 2020. - 2021.
15. kolo
Rijeka - Dinamo 2:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. travanj 2024 17:34