GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
PROGNOZA TROJICE BARDOVA

‘Dinamo prije do titule nego Osijek koji se ne smije podcijeniti, evo tko će na kraju ispasti iz lige..‘

Treneri koji su pisali povijest Hrvatske lige za SN prognoziraju rasplet aktualne sezone
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 02. travanj 2021. 14:05

Danas počinje, a sutra će završiti treći krug prvenstva Hrvatske nakon kojeg će do završetka ostati još samo devet kola. Kreće strašan raspored u kojem će konačni uspjeh moći ostvariti samo oni najizdržljiviji i najkvalitetniji. Zato je red da se uoči finalnog dijela natjecanja oglase oni koji su u HNL-u prošli i pakao i raj i čistilište.

Ozljede za 100 %

Posljednju dionicu utrke prokomentirat će tri trenerska barda Prve HNL. Dvojica stručnjaka rođenih 1955. godine, rekorder natjecanja po broju vođenih utakmica Stanko Mršić (491 utakmica) i rekorder po broju različitih klubova koje je vodio u najvišem hrvatskom rangu (12 klubova) Luka Bonačić. Treći je mlađi, Igoru Pamiću, hrvatskom rekorderu po broju uzastopnih sezona na klupi (Istru 1961 je vodio u šest sezona zaredom, ispred je samo Slovenac Matjaž Kek sa sedam sezona u Rijeci), danas je 51 godina.

- Prvenstvo je odlično i bit će zanimljivo do kraja, nedostaju samo gledatelji. Osijek je za petama Dinamu, ne da mu disati. I Gorica je u samom vrhu, no nju ipak ne treba uključivati u borbu za prvo mjesto. Osijek je uložio dosta novca i ima iznimno kvalitetnu momčad, ovi rezultati sigurno nisu slučajni. S obzirom na to da sam bio trener Osijeka i s njime se također borio za naslov prije dvadeset godina, volio bih da Osječani budu na kraju prvi. No Dinamo je dobra momčad i sigurno ima svoju računicu - podvlači Mršić, koji se nedavno vratio trenerskom poslu preuzevši županijskog ligaša Škabrnju.

image
MARIO TODORIC/CROPIX Cropix

Pamić vjeruje da je ta Dinamova računica i dobitna.

- Uvjeren sam da će Dinamo biti prvak, iako se Osijek nikako ne smije podcijeniti. Jaki su u svim segmentima igre, fizički su moćni, čak su i popravili igru prema naprijed. Dinamo će trebati i dozu sreće da nemaju puno ozljeda. Imaju mnogo reprezentativaca, imaju Europu, a pripreme su bile kratke. Dinamo ima širinu, ali ipak ne baš toliku da je svaki igrač zamjenjiv. Budu li u tom segmentu dobri, bit će prvaci 100 %.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Bonačić, pak, rezonira:

- U Zadru kažu “Bog je stvorija čovjeka, a Zadar košarku”, tako je u Osijeku priča za nogomet. Dolaskom financijski moćnih Mađara postali su kandidati za naslov. U borbi za titulu ove sezone Dinamo je ipak u prednosti. Klub čini “sveto trojstvo” - uprava, stručni stožer i igrači. A mislim da je tu Dinamo, ukupno gledajući, ipak ispred Osijeka.

Pamić je pohvalio natjecanje:

- Ako nije najbolje, onda je definitivno jedno od najboljih prvenstava do sada. Vrlo bitno je što je sve manja razlika između klubova u gornjem i donjem dijelu. Ni od koga ne možeš očekivati da uđe labavo u utakmicu jer su baš svima potrebni bodovi. To nikad do sad nije bio slučaj. Ni koncentracija kvalitete nikad nije bila veća, čak i klubovi koji se bore za ostanak u svojim redovima imaju Top igrače. Još da na tribine mogu navijači, bilo bi to fenomenalno...

Bonačić je istaknuo:

- Koliko god je povika na VAR, i on je donio dodatnu neizvjesnost. Kvaliteti igre su dosta pridonijeli i bolji travnjaci.

Jedna od najzanimljivijih sezona u povijesti.

- Na oba kraja tablice je neizvjesno, kao i u borbi za Europu. Gorica će biti treća, a čini mi se da je Rijeka bliža četvrtoj poziciji. Hajduku će biti teško, ne igra onako kako bi trebao igrati - misli Mršić.

Sreća s Livajom

Pamić o borbi za četvrto, moguće i europsko mjesto, kaže:

- Nadam se da se navijači Rijeke neće naljutiti, ali volio bih da u Europu ode Hajduk. Stalno ponavljam da nam nedostaje pravi Hajduk i bio bih jako sretan kada bismo uz ovakve Dinamo, Osijek, pa Goricu i Rijeku, dobili i Hajduk. Bio bi to pravi šlag na ovako kvalitetno prvenstvo. No, budimo realni, Hajduk je nema igračku kvalitetu za nekakvu dominaciju. Splićani u ovoj ligi ne mogu nikoga nadigrati i to je činjenica. Naravno, ne zaboravimo, svima fale navijači, ali Splićanima ipak fale najviše.
Bonačić je pohvalio funkcioniranje Gorice, ističe je kao primjer kako i mali klub s pogođenom strategijom može uspjeti.

Naglašava i da je faktor sreće dosta bitan:

- Eto primjer Marka Livaje. Žena mu je htjela doći roditi u Hrvatsku, on nije imao klub i završio je na Poljudu. Čista sreća. Hajduk je profitirao dolaskom njega i Lovre Kalinića, no i dalje tu ne vidim neku prepoznatljivu nit u igri. Rijeci nije lako, više nisu tako financijski moćni kao nekad, došlo je i do malog zasićenja, ali ne bih u toj borbi nikome dao prednost. Ni Hajduk ni Rijeka svojim igrama ne uvjeravaju da bi mogli napraviti neku dužu pozitivnu seriju.

Čak pet prvoligaša strahuje od ispadanja.

- Istra 1961 se malo odlijepila u ovom trenutku, Lokomotiva je na dnu i dobila je novog trenera, no po svemu sudeći možda je upravo društvo s Kajzerice najbliže toj posljednjoj poziciji - prognozira Mršić.

Tko će ispasti? Direktno pitanje za direktnog Pamića.

Treneri plaćaju ceh

- Mislim da je Istra u najboljoj poziciji, u najboljem ritmu. Lokomotiva mi, pak, najviše miriše da bi mogla biti ta deseta momčad, iako su oni napravili dobar potez. Ne zato što Jerko Leko nije dobar trener, jer će to sigurno postati, nego zbog toga što je neiskusan, a Samir Toplak se zna snalaziti u ovakvim situacijama. Ipak, bojim se da je igračima Lokomotive borba za ostanak strahovit teret, nisu to na naviknuli. I to bi moglo presuditi.

Bonačić nije izabrao jedno ime:

- Vjerujem da Lokomotiva ima igračku širinu da pobjegne s dna, no vidjet ćemo, sve je još otvoreno, a njihovoj je zaostatak velik. Istri 1961 će biti teško, oni su u sjajnoj pozitivnoj seriji, ali pitanje je hoće li je moći ponoviti. Ja sumnjam da hoće. Volio bih da Varaždin ostane u ligi, no ni oni nisu sigurni.

image
EMICA ELVEDJI/CROPIX Cropix

Bez obzira na silne pohvale HNL-u, devet od deset prvoligaša već je promijenilo trenere. Rendulić u Šibeniku je posljednja žrtva...

- Nije fer prema Renduliću, dosta dobro je radio i svi oni koji su sudjelovali u njegovoj smjeni nisu korektni. Očito će uvijek treneri morati plaćati ceh. Žalosno... - kaže Mršić.

I kolege su na istom tragu:
- Da vodim Šibenik, sigurno Rendulića nikad ne bih promijenio u ovakvoj situaciji. Smjene su prečeste, svi vidimo da najbolje prolaze klubovi u kojima treneri imaju kontinuitet - misli Pamić, a Bonačić zaključuje:

- Problem je što u dosta klubova, recimo Lokomotivu, Varaždin i Šibenik, igrače dovode agenti, koji igračima plaćaju stan, daju im plaću... I onda tu moć trenera pada. Rendulić je do prije mjesec dana bio najbolji u povijesti Šibenika, sada, eto, više ne valja. Znam ga dobro, doveo sam prije koju godinu kod mene u katarski Al Arabi. On je prije svega kvalitetan čovjek, a potom i znalac. Šibenik ga sigurno nije smijenio zbog rezultata, već očigledno zato što im oko nekih igrača nije išao niz dlaku. Trener u takvim okolnostima postaje potrošna roba, ali nisu treneri ti koji rade čuda. Vraćamo se tu na to “sveto trojstvo”, ako nema pravog rada uprave i kvalitetnih igrača, treneri su nemoćni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 07:25