RONALD GORSIC/CROPIX
STRAŠNE AMPLITUDE

Dinamo već primio više golova nego u čak 10 kompletnih sezona! Ovo je šest glavnih razloga pada Modrih

Odlična završnica polusezone, izboreno europsko proljeće i vrh HNL-a, ali onda je uslijedio pad
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. veljača 2021. 09:41

Dinamo je u 18 kola primio 22 pogotka, što aktualnu Dinamovu obranu čini najlošijom dosad u HNL-u. Naime, Tomislav Globan, nogometni analitičar i profesor ekonomike sporta na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, objavio je na društvenim mrežama neke brojke vezane za HNL povijest i zaključio kako je s tih 2 pogotka Dinamo već primio više nego u čak 10 kompletnih sezona.

Tako je na kraju sezona 1998./99., 2005./06., 2009./10., 2010./11., 2011./12., 2012./13., 2014./15., 2015./16., 2018./19. i 2019./20., bez obzira igralo se 36, 33, 32 ili 30 kola, Dinamo primio manje od ovih 22 u 18 utakmica tekućeg prvenstva.

Također, s prosjekom od 1,22 primljena gola po utakmici Dinamo igra trenutno svoju najlošiju obrambenu sezonu u HNL-u. To su fakti, kao što je fakt da je baš taj Dinamo imao najbolju obranu skupina Europske lige, u kojoj je tek u zadnjih 15 minuta primio prvi gol. Strašne amplitude!

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dodat ćemo na ovu analizu da je čak i one sezone kad je Rijeka bila prvak, a Dinamo završio drugi, na kraju sezone gol-razlika Modrih bila 68:24, dva gola primio je Dinamo u zadnjem kolu, dakle, 22 je primio u 35 utakmica. Isto tako, s 48 postignutih pogodaka i prosjekom od 2,67 golova po utakmici Dinamov je napad jedan od efikasnijih u povijesti HNL-a. Može li na kraju napad zabiti više nego što obrana može primiti?

RAZLOZI PADA I PITANJA ZA DINAMOVU STRUKU:

1. LIVAKOVIĆ I POSLJEDNJA LINIJA

Livaković je u prvom dijelu sezone branio sve, često bio Dinamov junak i igrač utakmice. U proljeće je dobro krenuo protiv Rijeke, ima odličnu obranu protiv Rijeke, no Šibenčani i Goričani zabijali su mu i s 25 metara. Nije krivac za golove, ali navikao je na čudesne partije. Također, Gvardiol, Lauritsen i posebno Theophile daleko su od jesenske forme, puno griješe, kasne u blok, krivo dodaju...

2. LAŽNA SIGURNOST U HNL-u

Odlična završnica polusezone, izboreno europsko proljeće i vrh HNL-a donijeli su lažnu sigurnost da Dinamo ni ove sezone neće imati problema na putu do naslova, pa su u Maksimiru već počeli razmišljati o novoj sezoni, o ljetnim transferima i planovima kako da i nadalje ostanu na vrhu. Podcijenivši da bi već na proljeće mogli imati problema u domaćem prvenstvu...


3. MALO IGRAČA U PRAVOJ FORMI

Od svih ključnih igrača, uz spomenutu zadnju liniju, osim standardnog Ademija, u pozitivnoj formi je samo Mislav Oršić. Gavranović još nije zabio, Petković igra promjenjivo, Majer je ušao u sezonu ozlijeđen, još nije na pravoj razini. Ivanušec je pokazivao znakove rasta forme, a onda se ozlijedio. Mamić traži zamjene, ali teško ih nalazi u aktualnom kadru.

4. MALO IGRAČA NA REZERVNOJ KLUPI

Trojac Jakić-Kastrati-Tolić, koji je došao iz Lokomotive, igrači koji su došli da bi u Dinamu bili pojačanja, zasad to još nisu. Tu i tamo su Kastrati i Jakić znali bljesnuti, ali premalo za Dinamova očekivanja. Tolić ne dobiva puno prilika, ali one što dobije slabo koristi. Njih trojica trebali bi biti važni igrači u rotaciji, prevaga barem u HNL-u, ali zasad - ništa.

5. ENIGME HAJROVIĆ I ATIEMWEN

Zašto je Zoran Mamić izvadio na poluvremenu Atiemwena iz igre protiv Šibenika, strijelca jedinog gola? Enigma. Kao što je i enigma zašto Izet Hajrović nije dobio više prilika nakon što je vraćen u momčad. Igrao je u Šibeniku, bio dobar, poslije rijetko u akciji. Zar ne bi mogao donijeti više od Kastratija, pogotovo u utakmici protiv Šibenika?

6. MAMIĆEVI PROBLEMI I DVOJBENE ODLUKE

Vjerujemo kako na Zorana Mamić utječe i priča oko suđenja i iščekivanje presude, ali to je nešto što je znao da ga čeka i s čime se mora nositi kad je postao Dinamov trener. No, dok je jesenas s klupe povlačio uglavnom prave poteze, sad su mu neke odluke dvojbene. Osim izmjena za vrijeme utakmice, zašto je, recimo, dopustio da Stojanović i Leovac padnu u drugi plan, a trebaju mu, pa onda nema nijednog beka na klupi protiv Hajduka? Treba mu svaki igrač, a malo ih je na visokoj razini.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
20. travanj 2024 01:06