MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
NAJVIŠE AMBICIJE

Dinamov australski Hrvat ipak neće bratovim putem? ‘Volio bih igrati za hrvatsku reprezentaciju!‘

‘Moji su odavde, tako sam odgojen, tinejdžerske godine sam proveo u Hrvatskoj...‘, priča Deni Jurić
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 24. rujan 2021. 22:42

Stariji se sjećaju Edija Krnčevića, mlađi Marka Viduke, a trenutno je aktualan australski Hrvat u plavom dresu Deni Jurić (24). Rođen u dijelu Sydneya koji se zove Kogarah, "ravno preko mora" je Novi Zeland. Danas 188 cm visoki napadač još je prije 10 godina došao u Hrvatsku i Zagreb (zanimljivo, u Sydneyu je grao za klub koji se zvao Hurstville Zagreb!), no dug je bio put do Maksimira. Sesvete, Croatia Prigorje, Hajduk II, Solin, pa posudba u Triglav iz Kranja, povratak u Solin, potom uzlazna putanja: Rudeš (10 pogodaka i četiri asistencje u 17 nastupa), Šibenik (11 golova i tri asistencije u 36 nastupa) - Dinamo. K tome, ljetos ga je htio i Osijek...

Najljepši gol

Iako je zabio i asistirao u Šibenikovoj pobjedi 2-1 zimus u Maksimiru, po nama najljepši Denijev gol prošle sezone nije mu priznat, onaj Lokomotivi. Napokon, eto, u svom šestom nastupu, na Krimeji, zabio je prvijenac za Dinamo i to - petom. Odlično se snašao u gužvi nakon kornera...

- Bitno da je ušla, nije bitno kako. Ovako je ljepše, ali pogodak je najbitniji radi samopouzdanja. Svi me zezaju da sam se htio pokazati, a zapravo sam jedino tako mogao doći do lopte.

Reprezentativci su doživljaj

Tih 4-1 protiv Orijenta 1919 odagnalo je misli s 0-2 protiv West Hama.

- Sad je pogotovo dobra atmosfera. Orijent je možda najteži suparnik što smo ga mogli dobiti u ovoj fazi Kupa, ima i u drugim zemljama iznenađenja, ali mi smo svoj posao odradili. Pripremamo se sad već za subotu u Koprivnici, potom slijedi Genk, ali pomalo...

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Što je sve Juriću teže i zahtjevnije u Dinamu nego u Šibeniku?

- Drugačiji je stil igre. Puno drugačiji. Šibenik su svi napadali, što nam je otvaralo prostor iza leđa obrane koji sam mi jako dobro koristili. A protiv Dinama se sve domaće momčadi brane i stoje dosta nisko, bliže 16-ercu, što teško omogućava lopte u dubinu. Često sam leđima okrenut vratima, a malo licem.

Pamtimo Denija kao stasitog napadača, tzv. prvu špicu.

- Do Šubićevca sam bio taj, dajte mi loptu u noge, da se okrenem i pucam ili dam povratnu, ali u Šibeniku mi je najviše pasala lopta u prostor, da iskoristim brzinu koju imam.

Nedavno u Gradskom vrtu igrao je drugu špicu u napadu s Petkovićem, na Krimeji s Čopom.

- Funkcionirao sam dobro s Brunom, a s Dujom, bio je dogovor da kad jedan ide u prostor, drug ide u prilaz.

I rezultiralo je to s dvije asistencije, Čopu (iz presinga) i Menalu. Nego, kako je u ofenzivi s reprezentativcima Hrvatske, Petkovićem, Oršićem i Ivanušecom?

- Druga su razina, stvarno. Momci su za pohvaliti što se tiče igre i kvalitete. Veliki mi je doživljaj što imam priliku dijeliti s njima teren, nadam se da mogu i ja tu razinu dostići i pomagati momčadi poput njih.

O Genku se još ne razgovara, u subotu je Koprivnica (17.00).

- Tvrda momčad, novi trener, svi se žele dokazati, bit će u kompaktnom bloku. Zahtjevna utakmica, ali ako pristup bude kako spada osvojit ćemo tri boda.

Deni se još privikava na Dinamov način igre, ali ambiciozan je:

- Volim si postaviti visoke ciljeve. Svi znaju što je Gavranović napravio, pa imaju velika očekivanja od mene, no bio bih sretan sa 10 do 15 golova u prvoj sezoni. Preambiciozno zvuči jer sa sam tek stigao, ali vjerujem u sebe, zato sam tu da pokažem da mogu - poručio je Deni Jurić.

"Nije još odlučeno, ali želio bih igrati za Hrvatsku"

Deni Jurić u Zagreb je došao sa 13 godina, s roditeljima i šest godina starijim bratom. Skupio je četiri nastupa za Hrvatsku U19, a potom jedan za Australju U23.

Je li to naznaka da će definitivno biti Australac?

- Nije još odlučeno, ali sad kad sam senior volio bih igrati za hrvatsku reprezentaciju. Moji su odavde, tako sam odgojen, tinejdžerske godine sam proveo u Hrvatskoj, školu... Uostalom, doprvaci smo svijeta. Moje srce kuca za Hrvatsku - istaknuo je Deni, čiji je brat Tomi (30) bivši australski reprezentativac (41 nastup, osam pogodaka).

1 mil. €

Tržišna vrijednost mu je trenutno 12 puta manja nego Petkovićeva ili Oršićeva, no kad je zadnji put ažururana Transfermarktova stranica, još je bio igrač Šibenika

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 12:23