Cropix
NIJE IMAO SREĆE

DINAMOV 'BIG BEN' NEĆE NA SVJETSKO PRVENSTVO U RUSIJI Veliki peh za mladog asa: Sve je za njega krenulo po zlu od misteriozne ozljede

FILIP BENKOVIĆ Dinamov stoper zbog ozljeda je od jeseni 2016. propustio dosta utakmica, sada je fit i trebao bi odigrati sve utakmice do kraja sezone
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. travanj 2018. 22:13

Filip Benković jedan je od najvećih talenata Dinama, stoper koji bi trebao autorizirati zvjezdanu karijeru. Tako ne misle samo u modrom klubu, mnogi stručnjaci iz elitnih europskih klubova imaju slično mišljenje. Kad smo kod maksimirskog društva, špekulira se da bi njegov transfer mogao iznositi više od 20 milijuna eura.

Da nas je netko prije, recimo, godinu i pol dana pitao hoće li Benković biti A reprezentativac i otići na Svjetsko prvenstvo u Rusiju ako se Hrvatska plasira, odgovorili bismo “kakvo pitanje... pa naravno da hoće”.

Međutim, njegova priča imala je sasvim druge obrise, jedan od najvrednijih eksponata modre svlačionice, po svemu sudeći, neće na smotru najboljih svjetskih nogometaša. Naravno, nikad ne reci nikad, ali realno, teško je očekivati da se maksimirski Big Ben plasira u Rusiju. Filipa su zaustavile - ozljede! Posljednja je bila ona na utakmici protiv Lokomotive nakon koje je ostavku podnio Mario Cvitanović. Morao je Benković izaći zbog problema sa zadnjom ložom koji su sanirani, propustio je utakmice protiv Rudeša i Intera u HNL-u, te protiv Rijeke u Kupu, vratio se protiv Istre 1961 na Drosini i odigrao - besprijekorno. Valjda će sad biti sve u redu, svi se nadaju da će Benković odigrati sve utakmice do kraja sezone.

Zeljko Hajdinjak / Hanza Media
Zeljko Hajdinjak / Hanza Media / Hanza Media

Misteriozna ozljeda

Sve je krenulo po zlu u jesen 2016. godine kad je Filip odigrao 18 od 20 prvenstvenih utakmica. Nakon toga se požalio na probleme s leđima, imao je problema s kralješkom koji je sjajno dijagnosticirala Dinamova liječnika služba. Radilo se o sindromu prenaprezanja. Svi silama želio se što prije vratiti na travnjak, a to očito nije bilo idealno razmišljanje, jer je želja za prebrzim povratkom kao posljedicu donijela - upalu tetive. Na koncu je propustio cijelo proljeće prošle sezone! Tijekom zimskih priprema 2016/17. trenirao je po posebnom programu, da bi ta lakša ozljeda dobila značenje misteriozne.

Spas u Münchenu

Na sve načine pokušavao se riješiti tog zla, obilazio je domaće i strane stručnjake, liječio se u barokomori, bio je na raznim terapijama, toliko se navozio na sobnom biciklu da bi vjerojatno mogao biti sudionik “Ironmana”. Tražio je spas kod jednog od najvećih stručnjaka doktora Muller-Wolfharta u Münchenu, bio je u Splitu kod fizioterapeuta Ivana Porobije. Sve je radio kako bi spreman dočekao novu sezonu.

Split, 061116.
Stadion Park mladezi.
Nogometna utakmica 15. kola MAXtv Prve lige, RNK Split - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Filip Benkovic. 
Foto: Nikola Vilic / CROPIX
Foto: Nikola Vilic / CROPIX

Onda su počele ljetne pripreme u Moravskim Toplicama, a već na prvoj utakmici protiv Mure izašao je u 17. minuti, uhvatio se za mišić. Pokazalo se kako se ne radi o ozbiljnoj neugodi, jer je na tim pripremama odigrao još dvije utakmice, protiv Vorksle i Slovackog. U tom razdoblju Ivajlo Petev je dobio otkaz, momčad je preuzeo Mario Cvitanović, koji ga nije koristio u prvoj europskoj utakmici protiv Odda, kao i na uzvratu protiv Skënderbeua. Ipak, maksimirski Big Ben zaigrao je u 1. kolu protiv Istre 1961, bio je i strijelac. Bivši trener Cvitanović nije na njega računao u tri od četiri posljednja prvenstvena nastupa, protiv Rudeša, Intera i Cibalije. Međutim, tu se radilo o poštedi. U klubu su htjeli biti oprezni i pažljivi prema svom vrijednom eksponatu, bila je to sasvim pametna odluka s obzirom što se s njim sve događalo.

Spreman na snijegu

Kad se podvuče crta pod 2017. godinu, Benković je odigrao 18, a propustio 28 službenih utakmica.

Ovogodišnje zimske pripreme opet su donijele onu već klasičnu Benkovićevu “pripremnu priču”. U Rovinju je trenirao po prilagođenom programu, a u Turskoj se polako pridružio pripremama s punim intenzitetom. Ali nije igrao pripremne utakmice sve do posljednjeg dvoboja sa Škendijom u kojem je odigrao 15-ak minuta. Malo mu se upalila hrskavica patele u koljenu, nije to bilo ništa ozbiljno, ali ga je iritiralo. S obzirom na sve ono što mu se prije događalo, u dogovoru s liječnicima i trenerom, nije želio riskirati. Po povratku u Zagreb odigrao je poluvrijeme protiv Krškog po teškom, snijegom prekrivenom terenu, te je pokazao da je posve spreman.

Sve je tada bilo u redu to tog okršaja s Lokosima, a sad je opet sve OK. Ipak, šteta za Filipa. Da ga nisu gnjavile ozljede, mogao je biti u avionu za Rusiju.

Bračun: Filipa bih usporedio s Dejanom Lovrenom

Milivoj Bračun, bivši sjajni Dinamov branič, kaže da bi Filip Benković danas bio još bolji nego što jest da ga nisu zaustavljale ozljede.

- Ja bih Filipa Benkovića usporedio, recimo, s Dejanom Lovrenom. Kad je Lovren svojevremeno imao problema s ozljedom, nije bio na današnjoj razini kad je jedan od najboljih svjetskih stopera. Ozljede mogu igrača jako unazaditi, pogotovo mladog igrača kao što je Benković. One stvaraju dodatnu nesigurnost, a to se onda odražava na prezentacije. Svaka ozljeda nosi traume.

Međutim, Bračun drži kako se Benkovića ne smije otpisati kao putnika na Svjetsko prventstvo u Rusiji.
- Ima još vremena... Dva mjeseca su pred nama. Ako bude igrao standardno i dobro, zašto ga izbornik Dalić ne bi poveo u Rusiju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 20:49