Goran Mehkek / CROPIX / CROPIX
CENTARFORSKE PRIČE

DINAMOV GOLGETER JE TEMA BROJ JEDAN Mark Viduka za Sportske Novosti: Hodžić podsjeća na Iana Rusha i Garyja Linekera!

Bivši napadač Dinama i australske reprezentacije o sjajnom Dinamovu golgeteru koji je u vrhunskoj formi
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 16. ožujak 2017. 09:02

Na kraju zimskih priprema, tog posljednjeg dana, sjedili smo s Arminom Hodžićem. Izabrali smo ga za oproštajni razgovor na odlasku iz Turske jer je bio taj koji je postao najveći dobitnik Dinamova pripremnog razdoblja. Briljirao je u Turskoj, zabio je na pripremnim utakmicama pet pogodaka, uistinu je briljirao. Kad smo ga pitali može li u tom ritmu nastaviti u proljetnom dijelu sezone, samo se nasmijao...

- Mogu, ako budem imao kontinuitet nastupa. Za napadača je najvažnije stalno igrati.

Ne bi mogao sam

Ne da je nastavio zabijati početkom proljetne sezone, nego je mlađahni 22-godišnji bosansko-hercegovački reprezentativac jednostavno postao pravi “killer”, majstor koji zabija iz svih pozicija. Vjerovali ili ne, čovjek je u pet utakmica proljetnog dijela sezona zabio 10 pogodaka! Šest u prvenstvu i četiri u Kupu. Prosjek je, znači, dva po utakmici! Nijedan europski centarfor u posljednjih pet ligaških i kup-utakmica svoje države nema takav prosjek. Hodžić je dakle ovog trenutka najbolji europski golgeter.

Naravno, treba uzeti u obzir da ipak igra u HNL-u, ligi koja nije na razini najboljih europskih liga, ali svejedno, ovakav je doseg fenomenalan. Modri su ovog proljeća u pet utakmica postigli ukupno 15 pogodaka (1:0 Slaven Belupo, 2:1 Cibalia, 2:0 Inter, 4:0 Split u HNL-u, 6:0 Split u Kupu), Hodžić je zabio 10, Ćorić tri, po jedan Pivarić i Sammir. Ivajlo Petev u Hodžiću je svakako dobio napadača u kojeg se može pouzdati, koji bi mu mogao biti krucijalan u lovu na Rijeku, odnosno na naslov prvaka. Može li Hodžić zaista Dinamo dovesti do titule? To smo pitanje postavili najboljem strijelcu u povijesti modrog kluba - Igoru Cvitanoviću.

- Hodžić zabija stalno, ali nijedan igrač ne može sam donijeti titulu. Ne bi on zabio toliko golova da nije bilo dobre igre ostalog dijela momčadi. Recimo, gledao sam subotnju utakmicu s Splitom, Dinamo je igrao iznimno kvalitetno, baš dobro, cijela momčad - kaže Cvitanović.

Bivši rasni golgeter i pomoćnik u stožeru Zorana Mamića kaže da se, kad se govori o Hodžiću, svakako treba uzeti u obzir činjenica da je on još vrlo mlad igrač.

- Krenulo ga je, sada ga svi trebaju podržati. Pitanje jest može li on kao mladi igrač održati takvu konstantu, može li zabijati u kontinuitetu. Jer ta njegova mladost, kolika je prednost, toliko može biti i svojevrstan hendikep jer mladi dečki ponekad mogu izgubiti kontinuitet dobrih predstava. Hodžić se neko vrijeme tražio, nije bilo jasno hoće li uspjeti ili ne, hoće li mu procuriti ili ne... Ali nemojte zaboraviti da je imao ogromnu konkurenciju u Angelu Henriquezu, koji je dolaskom u Dinamo igrao odlično.

Veli Cvitanović da je ovakvim sjajnim ulaskom u proljetnu dio sezone sigurno dobio ogromno samopouzdanje.

- Bez obzira na sve, ako momčad bude igrala dobro, onda će Hodžić, po mom mišljenju, i dalje zabijati jer će mu samopouzdanje rasti iz utakmice u utakmicu. Kod Hodžića je upadljivo da je sjajan egzekutor, da iz svih pozicija može ugroziti vratara, a usto i dobar tehničar.

Kaže bivši golgeter da Hodžić nije samo uspješan strijelac...

- Pogledajte samo njegove ulaske na prvu vratnicu. To je upravo ono što krasi pravog centarfora! Recimo, protiv Splita je u subotu postigao pogodak ulaskom na prvu vratnicu, ali isto je tako kod Sammirova pogotka krenuo na prvu vratnicu, odvukao igrača, da bi Sammir uletio iz drugog plana i zabio. Hodžić je u ovom trenutku velika napadačka vrijednost Dinama, pravi centarfor, ali ipak neće moći sam - zaključuje Cvitanović.

Vezni su jako važni

Jučer smo porazgovarali i s još jednim vrhunskim bivšim Dinamovim centarforom, na kojeg Armin Hodžić neodoljivo podsjeća stasom, pokretima tijela. Riječ je o Marku Viduki, bivšem australskom reprezentativcu koji živi u Zagrebu. Kaže da tu i tamo dođe na koju Dinamovu utakmicu, ali da ipak ne prati HNL previše pozorno. Viduka se dugo nije pojavljivao u medijima, kaže da nije od onih kojima to treba, da se bavi poslovima koji nemaju veze s nogometom. Ipak, s obzirom na dugogodišnje poznanstvo s reporterom, ipak je kazao nešto o “temi centarfor”.

Zagreb, 010317.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica prvog polufinala Hrvatskog nogometnog kupa,
GNK Dinamo - RNK Split.
Na fotografiji: Marko Leskovic, Armin Hodzic, Gordon Schildenfeld.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- Ja sam svoje vrijeme kao centarfor imao igrače koji su mi izvrsno pomagali u postizanju pogodaka, kao što su bili Prosinečki, Mujčin i Jeličić. Oni su znali gurnuti loptu u pravom trenutku. Takvi su igrači vrlo bitni kad se radi o igri centarfora, oni su ti koji su također autori pogodaka svakog napadača - kazao nam je Viduka.

Rijetki poput Maradone

Podcrtat će da danas rijetki igrači mogu biti samostalno autori velikih djela, sami donositi pobjede ili titule.

- U prošlosti je recimo Maradona mogao riješiti sve sam, danas to mnogu Messi ili Ronaldo. No takvi su zaista rijetki. Većina današnjih ofenzivno orijentiranih igrača, napadača, ovisi o igri ostatka momčadi. Dakle, da bi napadač zabijao, on mora imati ogroman servis ostatka momčadi, mora imati adekvatne lopte da bi zabijao. Baš kao što sam ja zabijao uz podršku igrača koje sam spomenuo.

Viduka veli da, s obzirom na to da nije “unutra” kad su u pitanju HNL i Dinamo, ne može adekvatno govoriti o svim Hodžićevim kvalitetama, da njegove dosege ne može pravovaljano analizirati, ali će zaključiti:

- Ne pratim pozorno da bih mogao donositi sud, ali Hodžić je recimo napadač kakvi su bili Ian Rush ili Gary Lineker, nogometaši koji su zabijali kad su im suigrači pravovremeno asistirali.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 05:16