Ante Cizmic / CROPIX
'PRIJETNJE' S MAKSIMIRA

DINAMOV JUNAK KOJI JE SRUŠIO HAJDUK USRED POLJUDA BIJELIMA SPREMA NOVI ŠOK 'Bit će to nešto potpuno drugačije, ali sve će završiti na isti način'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. travanj 2018. 15:01

Marko Rog i Junior Fernandes zabili su po dva gola u pobjedi 4:0. Prije njih Duje Čop je s dva komada obilježio onaj preokret iz 0:2 u 3:2... Nije puno Dinamovih igrača zabijalo dva gola Hajduku na Poljudu, a još ih je manje čija su dva gola Bijelima bila tako važna, možda i presudna u borbi za naslov. Mario Gavranović zabio je upravo dva takva, pogoci su to kakvi zlata vrijede. Međutim, dan nakon utakmice nije zračio nekom euforijom, nije se dao navesti na neke bombastične izjave. Kao da je to bi običan dan u uredu, ne razmišljajući kako ti golovi imaju neki povijesni značaj.

- Pobjedom smo napravili velik korak prema naslovu prvaka. Iako bismo i u slučaju da nismo dobili na Poljudu mi bili ti koji bi bili najbliže konačnom cilju. Ali pobjedom smo si svakako osigurali mirniju završnicu. Jesu li to golovi od povijesnog značaja, to ne znam, to ćemo vidjeti na kraju, ako osvojimo naslov. U svakom slučaju, došao sam u Dinamo osvajati trofeje, zapravo, gdje god sam u karijeri igrao, cilj mi je bio osvojiti naslove. Meni je to posve normalno - pričao je smireno Gavranović, kojemu je Poljud, očito, posebna inspiracija.

Poljud mi leži

Tamo je zabio i ona dva gola za Švicarsku, “trpao” je i za Rijeku, sad i za Dinamo.

- Ispada da mi Poljud leži, ali, zapravo, volim igrati u nogometnoj atmosferi. I nema igrača koji ne dobije dodatni motiv kada su tribine pune. Poljud je po tome specifičan i samo se nadam da će biti još takvih utakmica.

Inače, Gavranović je prije Hajduka, kao i prije Osijeka, bio ozlijeđen, upitan za utakmicu, međutim, stisnuo je zube i zaigrao u oba derbija.

- Silno sam želio igrati i pomoći Dinamu. Imam određenih problema s mišićem, ali bio sam svjestan važnosti derbija i niti u jednom trenutku nisam pomislio da propustim utakmicu. Hvala liječnicima i fizioteraputima koji su dali sve od sebe da budem spreman, ovo je i njihova zasluga.

Je li za ozljeda ozbiljnija, hoće li biti nekih trajnijih posljedica?

- Imam nekih problema, ali ne bih u detalje.

Možemo li sad reći - Mario Gavranović ima dva naslova prvaka, s dva kluba?

- Pričekajte da matematički osiguramo ovaj naslov, ali nećemo se lagati, jako smo blizu osvajanju naslova. I nadam se da neću stati na ova dva!

Koji će biti draži, ovaj s Dinamom ili onaj lanjski s Rijekom?

- Uvijek je onaj posljednji draži jer je najsvježiji, ali nikada nisam krio da sam obiteljski emotivno vezan uz Dinamo. Međutim, kažem, još nije gotovo, još nas čeka nekoliko utakmica u kojima moramo i teoretski potvrditi da smo prvaci.

Još nismo prvaci

Da, nikad se ne zna, puno je toga Dinamo već prosuo ovog proljeća. K tome, protiv Rijeke će igrati “krnja” momčad, puno je kartona i ozljeda, treneru Jurčeviću neće biti lako pronaći jedanaestoricu za taj dvoboj.

- Pa, eto, stalno se gura teza da je sve gotovo, vidite da ima tu još dosta posla. Zato sam i naglasio da još nismo prvaci. Što se tiče Rijeke, imamo puno kartoniranih igrača i to će biti određen problem treneru prilikom sastavljanja momčadi, ali imamo dovoljno velik kadar da riješimo i taj problem.

U Maksimiru je protiv Hajduka promašio kazneni udarac i nekoliko prilika, u Splitu je krenuo s promašajem “jedan na jedan”, pucao je pokraj gola. Što mu je u tom trenu bilo u glavi, je li počeo razmišljati “što ako...”, je li se počeo bojati iduće lopte i idućeg promašaja?

- Ma ne, u takvim utakmicama nema mjesta strahu. Dovoljno sam iskusan i imam samopouzdanja da prijeđem preko tih stvari i odmah se vratim u ritam utakmice.

Split, 220418. 
Stadion u Poljudu. 
Utakmica 31.kola Hrvatski telekom 1. HNL Hajduk- Dinamo. 
Na fotografiji: Mario Gavranovic, Zoran Nizic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Foto: Vojko Basic / CROPIX

Ovo je bio dobar derbi, svi se slažu s ocjenom da je jedan od najboljih zadnjih godina. I ono najvažnije da nema sudačkih repova, kontroverzi, Dinamova je pobjeda čista i zaslužena?

- Previše se ovdje i inače priča o sucima. Kada god netko ne pobijedi Dinamo, odmah su suci krivi za to. Nitko se ne zapita jesmo li možda bolji i kvalitetniji, nego se traži gdje je sudac pogriješio. Vidio sam neke portale i nakon utakmice da analiziraju i traže greške, ali to je valjda tako, ne obaziremo se na to.

Za mnoge je Gavranović bio igrač utakmice, a tko je za Gavranovića glavni Dinamov junak?

- Ne očekujete valjda da sada nekog guram. Svi su odradili svoj dio posla. Netko bolje, netko lošije, ali nakon pobjede nema smisla analizirati. Ja sam zabio dva gola, ali Livaković nas je držao početkom drugog poluvremena. Potom ostali…

Nadam se Rusiji

Sljedeći dvoboj s Hajdukom bit će u Vinkovcima, u finalu Kupa. Hajduk se nada da će barem tamo dohvatiti trofej?

- Bit će to potpuno drugačija utakmica od ove. Ali, s istim završetkom.

A nakon finala Kupa na pripreme reprezentacije Švicarske i Svjetsko prvenstvo?

- Ja se nadam da će tako biti. Ovisi to o izborniku, ali vjerujem da sam na pravom putu.

Znači, gledat ćemo Gavranovića u Rusiji?

- Nadam se da hoćete!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 21:56