Damir Krajac/CROPIX
GOLDEN BOY 2018.

DINAMOV ŠPANJOLAC I KANDIDAT ZA PRESTIŽNU EUROPSKU NAGRADU PRED NAJTEŽIM ŽIVOTNIM IZBOROM 'Tko ne bi htio igrati s Lukom Modrićem?!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 09. rujan 2018. 16:04

Kad je u ljeto 2014. godine iz Barcelone stigao u Dinamo, bilo nam je skroz nejasno kako kapetan kadetske selekcije velikog katalonskog kluba Dani Olmo (20) dolazi u Maksimir. Bila je to na neki način SF nogometna priča koja se može dogoditi valjda jednom u sto godina. Nikako nam nije bilo jasno kako je njegov zastupnik Andy Bara uspio nagovoriti obitelj da mlađahni Dani završi u Hrvatskoj. Bara nam je uvijek lakonski odgovorio “pa, uspio sam”...

U plavom klubu su često upotrebljavali riječ “kapitalac” kad su dovodili neke igrače predstavljajući ih kao pojačanja. Olmo jest svakako jedan od najvećih “kapitalaca”. Ne samo zbog toga što će u budućnosti Dinamo na njemu zaraditi ogroman novac, nego zato jer je s vremenom postao jedan od ključnih igrača plave momčadi, a tako mlad.

Ne ide bez njega

Ono što Olma dodatno izdvaja u odnosu na njegovu maksimirsku konkurenciju jest iskoristivost u različitim sustavima igre i na različitim mjestima, jer ulogu polušpica može obnašati na obje krilne pozicije, baš kao i u središnjici. Napadački je najkompletniji Dinamov igrač. Primanje lopte u pokretu kvaliteta je koja izdiže vrhunske nad prosječnim igračima. Olmo to uistinu izvrsno radi, kad po otvaranju, neposredno pred sam prihvat lopte, ulazi u kretnju koja ga oslobađa pritiska igrača koji ga pokrivaju, bilo da oni dolaze sprijeda ili straga.

Ne odigra svaku utakmicu perfektno, ima oscilacija, nekad briljira, kao recimo protiv Astane u gostima, nekad malo zakoči, kao recimo protiv Rijeke u prvom poluvremenu, ali ovaj Dinamo ne može bez Olma. Često smo razgovarali s tim dečkom, gotovo se o njemu zna sve, ali povod za ovaj razgovor bila je činjenica da je prestižni torinski sportski list Tuttosport objavio skraćenu listu kandidata za nagradu “Golden Boy 2018.” za najboljeg mladog nogometaša Europe. Među 60 izabranih kandidata je i Olmo. Osim novinara Tuttosporta u izboru sudjeluju i novinari iz La Gazzette dello Sporta, Corriere dello Sporta, Marce, Bilda Timesa. Podsjetimo, prestižna nagrada Tuttosporta ugledala je svjetlo dana 2003. godine te je ovo već 16. izdanje nagrade koja u svijetu ima reputaciju “Zlatne lopte” za mlade. Osvajači ove nagrade bili su redom: Van der Vaart, Rooney, Messi, Fabregas, Aguero, Anderson, Pato, Balotelli, Götze, Isco, Pogba, Sterling, Martial, R. Sanches i Mbappe.

Nisam pogriješio

Na listi ste od 60 najboljih mladih igrača Europe, u igri za nagradu “Golden Boy 2018”. Što vam znači takvo priznanje?

- Puno, jako puno! To je ugledan izbor koji traje godinama i veliko je priznanje i čast pronaći svoje ime na tom popisu. To je znak da sam na pravom putu.

Je li ono dokaz da ste napravili dobru stvar kad ste iz Barcelone došli u Dinamo?

- Ne mogu gledati tako na takve stvari, jer nikada nećemo znati što sam propustio u Barceloni, ali ću vam reći da nisam pogriješio u odabiru. Jako sam zadovoljan svojim putem u Dinamu i ne žalim zbog svoje odluke.

Mislite li da ste ostali u Barceloni da bi sad igrali za prvu momčad?

- Toliko sam puta odgovorio na to pitanje da mi je više smiješno. Ne znam što bi mi sudbina donijela i ne zamaram se time.

Mladi hrvatski igrači brzo bježe van, a vi ste došli u Hrvatsku iz Barcelone? Jeste li kad razmišljali o tom apsurdu?

- Svako ima svoje razloge. Ne mogu nikoga osuđivati jer ne znam detalje njihovih odluka niti ih želim znati. Ponavljam, zadovoljan sam svojim odabirom.

Što biste preporučili mladim hrvatskim igračima?

- Da dobro razmisle, odvagnu sve dobre i loše strane i da odluče. To je samo njihova odluka.

Vi ste od onih mladih igrača Dinama koji još nikada nije govorio o odlasku? Kako to?

- Zadovoljan sam u Dinamu. Mlad sam, a imam već dosta seniorskog iskustva i trenutno sam u idealnoj situaciji. Kada klub procjeni da je vrijeme za transfer, a ja budem zadovoljan ponuđenim, tada ćemo pričati o tome.

Do kada još mislite ostati u Dinamu?

- Dok ne ostvarim transfer koji će zadovoljiti mene i klub.

Zagreb, 020918. 
Stadion Maksimir.
Nogometna utakmica Hrvatskog telekoma, 6. kolo 1. HNL izmedju Dinama i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Dani Olmo.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Nitko kao Luka

Hrvatski olimpijski odbor dao je zeleno svjetlo da dobijete hrvatsko državljanstvo, što znači da vas vide kao sportaša koji može dosta donijeti Hrvatskoj? Kako ste primili tu odluku?

- Izuzetno sam ponosan na to jer svi znamo što znači sport u Hrvatskoj i po čemu je Hrvatska najpoznatija u svijetu. Laska mi činjenica da me vide kao sportaša koji može pridonijeti hrvatskom sportu.

Znamo da vas to pitanje već pomalo živcira, ali jeste li razmišljali o tome da zaigrate za Hrvatsku? Naravno kad se za to steknu uvjeti?

- Osjećam ponos zbog interesa da mi se državljanstvom omogući nastup za reprezentaciju Hrvatske. Pa Hrvatska je doprvak svijeta i želi me u svojim redovima! Kada stigne trenutak za odabir, znam da me čeka vrlo teška i važna odluka.

Tko će dobiti u Ligi nacija, Španjolska ili Hrvatska?

- Onaj koji nakon 90 minuta zabije više golova. Ha-ha...

Ima li Španjolska boljeg igrača od Luke Modrića?

- Španjolska ima puno igrača koji su na vrhunskoj razini. Luka je najbolji igrač Europe, najbolji igrač na SP-u u Rusiji i glavni kandidat za igrača godine u izboru FIFA-e. Ove godine nitko nije pokazao da je bolji od Luke. Ako su ljudi glasali prema svojoj savjesti, ne vidim nikoga drugoga s tom nagradom u ruci osim Luke Modrića.

Biste li htjeli igrati s Modrićem u reprezentaciji Hrvatske?

- Biste li vi htjeli igrati s najboljim igračem na svijetu?! Ne poznajem nikoga tko to ne bi htio.

Moramo izboriti proljeće u Europi

Hoće li Dinamo konačno proljeće dočekati u Europi?

- Mi moramo izboriti to proljeće. Imamo priliku pokazati da smo dobri. I našim navijačima i ljudima koji su uz nas. Pokazati hrvatski nogomet u punom svjetlu, baš kao što je to napravila reprezentacija na SP-u. Mi moramo napraviti Dinamo većim klubom u Europi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:07