Ronald Gorsic / CROPIX
MODRA TRAGEDIJA

Dinamova gol razlika 15-63! Najgora momčad LP-a sad je i najgora momčad Eurolige...

U zadnjih 25 utakmica u skupinama, Europske lige ili Lige prvaka, Dinamo je pobijedio samo jednom, Astru u Maksimiru, upisao je dva remija i 22 poraza
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 29. studeni 2014. 21:22

Mjesec dana potpunog slobodnog pada, stvari su sasvim izmakle kontroli. Dinamo u studenome na travnjaku nikoga nije pobijedio, u četiri je utakmice dvaput izgubio i dvaput remizirao, primio šest golova i zabio samo jedan. Uz već spomenuti Brbićev hat-trick. Pamtimo ne tako davne riječi kako ‘nismo ni u kakvoj krizi’, koje su kao naučene ponavljali u Maksimiru u tih zadnjih mjesec dana. Ako ovo nije kriza, bolje da nikad ne saznamo što prava kriza jest.

Dakle, najgora momčad Lige prvaka, što je Dinamo postao 2011., sad je i najgora momčad Europske lige. Nitko dosad nije izgubio 16 puta u skupinama ovog natjecanja, dosad su Modri prvo mjesto dijelili s Rapidom. Dobro, tu treba znati i da je Dinamo među momčadima koje su najviše igrale Europsku ligu, malo je onih iz Dinamove kategorije, koji se mogu pohvaliti da od 2007. stalno igraju skupine u Europi, međutim, 16 je 16, puno bez obzira na sve. Zamislite tek ove brojke. U zadnjih 25 utakmica u skupinama, Europske lige ili Lige prvaka, Dinamo je pobijedio samo jednom, Astru u Maksimiru, upisao je dva remija i 22 poraza. Gol razlika? 15:63! Znamo i za onaj negativni niz gostovanja. Posljednji put, u Bruggeu, 4. studenoga 2010. Modri su uspjeli pobijediti, nakon toga u svih su 13 nastupa izvan Maksimira izgubili. U tih su 13 utakmica postigli samo pet golova, primili ih 37. Zanimljivo, po dva su zabili Red Bullu i Realu, jedan Čornomorecu. Dakle, u samo tri od 13 utakmica u gostima Modri su tresli suparničku mrežu. I samo dvaput Dinamo je u tim susretima izgubio s manje od dva razlike, u četvrtak od Astre i lani od Čornomoreca u Odesi. Dakle, gledajući s pozitivne strane, poraz u Giurgiuu zapravo je korak naprijed.

Dinamo je u zadnje dvije sezone Europske lige osvojio ukupno četiri boda, a osim što je Rijeka osvojila više samo ove sezone, više su od Modrih u dvije godine ove jeseni uzeli i Helsinki (6), Qarabaq (5), Asteras (5)... Da, i Astra ima četiri boda samo u ovoj sezoni, a pobjeda protiv Dinama prva joj je u povijesti u europskim skupinama uopće. Također, Zagrepčani su izgubili prvi put službeni susret u Rumunjskoj nakon 37 godina.

Zadnji je, dakle, trener koji je uspio slaviti u gostima Vahid Halilhodžić, ta večer u Bruggeu ničime nije odavala da će biti posebna toliki niz godina. Zamjereno je Vahi što u onoj utakmici protiv PAOK-a nije uhvatio europsko proljeće, no, s ove distance sanom se ne doima prezimljavanje već i sama privilegija da Modri u zadnjem kolu i o čemu odlućuju. Osim o ukupnoj gol-razlici. Nije stoga ni čudno da se Halilhodžićevo ime u zadnje vrijeme sporadično spominje u Maksimiru. Ozbiljno ili neozbiljno, teško je reći. Kad smo prije petnaestak dana pitali Vahu ‘ima li što u tome’ kazao je:

- Ja sam skup trener, jako skup.

- Pa, skup je bio i Magath, ali je bio blizu...

- Ja sam skuplji od Mamića, nema on tih para!

Nasmijao se, i mi smo se nasmijali. Međutim, više nikome nije do smijeha, rekordi ‘padaju’ kao ludi, izgube li već od Celtica, Modri će skinuti još koji, sigurno. Tko to može zaustaviti?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 14:29