SN
NA POSUDBI U RIJECI

Dinamovac bez dlake na jeziku: ‘U BiH se događaju glupe stvari koje nemaju veze s nogometom! Cirkus...‘

Rožmanovi posuđeni napadački aduti pod ugovorima su s klubom iz Maksimira
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. siječanj 2021. 11:18

Sandro Kulenović i Luka Menalo Rijekini su napadački aduti na posudbi iz Dinama. Kulenović je odigrao 14 utakmica, zabio tri gola i dodao tri asistencije, a Menalo, koji se priključio nešto kasnije, na kontu ima 11 nastupa, šest pogodaka i jednu asistenciju. Rijeka i trener Simon Rožman od njih puno očekuju, a već start nudi najveće i najintrigantnije iskušenje, dvoboj Modrih i Bijelih.
U paralelnom intervjuu za SN prvo govore koliko su spremni za nastavak prvenstva.

KULENOVIĆ: U prvom dijelu sezone imali smo pakleni ritam i igrali svaka tri-četiri dana, a još žešći nas čeka. Zato nije ni bilo potrebe za jakim pripremama, nismo ni imali za njih dovoljno vremena, nužniji nam je bio odmor tijekom zimskih praznika da se osvježimo i dođemo k sebi. Nismo puno izgubili, brzo dolazimo na potrebnu razinu.
MENALO: Možda nam još treba nešto sitno do stopostotne pripremljenosti. Odmor nam je dobro došao, a treninzi su bili samo nastavak na ono što smo radili ujesen.

Europski osmijesi

Što možemo očekivati od Rijeke? Hoće li u HNL-u igrati jednako angažirano kao u europskim utakmicama, a pritom pobjeđivati?
KULENOVIĆ
: Nitko od nas nije očekivao da ćemo se tako dobrima pokazati u Europi. Od šest utakmica, pet smo igrali na jako visokoj razini, osim u Nizozemskoj s AZ-om, gdje smo se rano raspali i nismo demonstrirali što znamo. Mnoge smo iznenadili. Mlada smo momčad i ne mislimo stati. Pred nama je najmanje 26 utakmica, nadamo se i dodatne dvije s finalom Kupa. Iako, neće biti lako nastaviti taj ritam.
MENALO: U prvom dijelu sezone praktično smo uživali igrajući Europu, sad nas čeka HNL i dosta zaostalih susreta. Trebaju nam svi igrači i vjerujem da ćemo nastaviti na jednak način.
KULENOVIĆ: U Europi smo više uživali zato što nismo imali rezultatski imperativ. S druge strane bile su zvučne i snažne momčadi, sve što smo napravili bilo je super. U Hrvatskoj je druga priča, Rijeka je u samom vrhu i takvi su planovi.
Protekle sezone Rijeka je završila na trećem mjestu, koji konačan domet bi vas zadovoljio ove godine?
KULENOVIĆ: Liga je puno jača nego što je bila zadnjih sezona. I Gorica i Osijek su u vrhu i pokazali su da mogu držati konstantu. Nećemo se zadovoljiti s trećim ili četvrtom mjestom, idemo dati sve od sebe da pokušamo zapapriti Dinamu. Znamo da on ima najjači roster što je dokazao u Europi i svugdje, ali na nama je da budemo na svojoj najboljoj razini.
MENALO: Rijeka tradicionalno dobro igra u Kupu i želja nam je ponovno osvojiti taj trofej, a i u prvenstvu smo u vrhu unatoč zaostalim susretima. Držimo se. Primarni je cilj izboriti Konferencijsku ligu, međutim, mislim, budemo li svi na maksimumu, da ćemo nadmašiti treće mjesto koje je bilo prošle sezone.

image
ZELJKO HAJDINJAK/CROPIX Cropix

Dinamov veznjak Kristijan Jakić kaže da su oni čak tri-četiri stepenice iznad vas i ostalog društva koje ih prati na tablici? Kako to komentirate?
KULENOVIĆ
: Treba biti realan i reći da je Dinamo stepenicu iznad svih, ali ne znam je li tri-četiri stepenice. U utakmici s njima na Rujevici dobro smo im parirali. Točno je da su u drugom poluvremenu imali dominaciju, ali u tom susretu nije se vidjela ne znam kako velika razlika. Objektivno je da Dinamo ima veću kvalitetu, kao što ima i budžet, što je opravdao u Europi, no unatoč tome Rijeka ga može iznenaditi.
MENALO: Svi smo svjesni da Dinamo dosta odskače od ostatka HNL-a rezultatski, financijski i po svemu ostalome, ali tri-četiri stepenice nisam siguran da je bolji. Iako je jasno da je Dinamo na prvom mjestu, a onda dolaze Rijeka, Osijek, Gorica, Hajduk…

Emocija postoji

Je li vam drago što započinjete natjecateljsku godinu s Dinamom na Maksimiru?
KULENOVIĆ
: U svakoj utakmici maksimalno idemo po bodove. Maksimir je jako teško gostovanje. Otvaranje sezone s Dinamom bit će poslastica za navijače i sve nas. Pobijedili ili ne daj Bože izgubili, to ništa neće značiti. Ne spremamo se samo na taj prvi susret, živimo dan po dan jer sve što nas kasnije čeka je također važno. Meni osobno bit će jako čudno igrati na Maksimiru jer odrastao sam u Zagrebu, prošao cijelu Dinamovu školu, ali Rijeka mi je dala šansu kad me dosta klubova nije htjelo. Igrat ću svim srcem za Rijeku, iako će velike emocije prema Dinamu uvijek postojati. Ako budem strijelac neću slaviti, to je stvar emocija, ali i poštovanja prema klubu u kojem sam bio osam godina kao dijete te jednu sezonu kao senior. Dinamo me puno toga naučio… Međutim, želim zabiti, kao i u svakoj drugoj utakmici. Za napadača su najbitniji pogoci, koliko je god točno da je ekipa na prvom mjestu. Za vrijeme utakmice nema ljubavi niti prijateljstva što se tiče pristupa igri.
MENALO: Prvo kolo i odmah je Dinamo… Odlična je stvar što je nova utakmica za četiri dana. Ako napravimo dobar rezultat, bit će nam to impuls. Pokazali smo na Rujevici da možemo, sad je na nama da to potvrdimo u Zagrebu. Ja sam već igrao protiv Dinama na Maksimiru za Slaven Belupo. Nisam rođeni dinamovac, nikad nisam krio da sam kao dijete navijao za Hajduk. No, neće mi zato biti lakše, tri godine sam član Dinama. Na Rujevici sam zabio, čitav sam bio u utakmici, pa sam instinktivno počeo slaviti, ali onda sam se sjetio i zaustavio se. Iz poštovanja i svega što mi je Dinamo pružio. Sport je to, svatko želi biti bolji.
KULENOVIĆ: Boriš se za klub čiji dres nosiš toga časa. No, neke stvari se ne zaboravljaju.
MENALO: Igrači zato idu na posudbu da se dokažu, a učinkovit način je da zatresu mrežu onome tko te na posudbu poslao.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Rijeka je zainteresirana da vas otkupi. Na posudbi ste do ljeta, potom Rijeka bira hoće li vas otkupiti, zadržati još godinu na posudbi ili vratiti u Dinamo. Što želite?
KULENOVIĆ
: U nogometu ne možete takve stvari znati. Na posudbi smo do kraja sezone, nikad niste u prilici predvidjeti što će se do tada dogoditi. U negativnom smislu to može biti ozljeda ili loša forma, u pozitivnom da postignete petnaest golova i prodate se u neki treći klub. Treba ići korak po korak. Isto pitanje možete mi postaviti u svibnju.
MENALO: U ovom trenutku kažete da nas Rijeka želi otkupiti, a tko zna što će biti za četiri mjeseca. Možda budemo najgori na svijetu pa nas neće htjeti ni jedni niti drugi. Ili će nas u protivnom željeti oboje.
Diplomati ste...
KULENOVIĆ: Dinamo respektiram zbog svega od prije, a Rijeku zato što mi je dala šansu kad je puno ljudi prestalo vjerovati u mene nakon lošije forme i ozljede.

Liga Petice kao cilj

Gdje se vidite za dvije-tri godine?
KULENOVIĆ
: Glavno mi je da sam zdrav, nemam imperativa. Normalno da bih volio igrati u ligama Petice, ali i da s 24-25 godina napravim takav transfer opet bi bio dobar trenutak. Ne žurim se da se s 21-22 godine moram prodati. To bi mi samo stvorilo pritisak uslijed kojeg možda ne bih mogao pokazati sve što bih htio.
MENALO: Najgore si je nabiti teret da želiš napraviti transfer. Učim iz svojih prijašnjih pogrešaka. Kad god sam planirao da će nešto biti, opalilo me po ušima i završilo je skroz drugačije. Naravno da je svakom od nas želja igrati na najvišem nivou u ligama Petice. Kad sam došao u Dinamo iz Širokog Brijega bio sam nepoznanica za hrvatski nogomet. Svjestan sam toga. Trebalo mi je da uhvatim ritam. Išao sam u Slaven Belupo na posudbu, krenulo je dobro, ali upao sam u mini-krizu. U Olimpiji sam odigrao odličnu sezonu, a sve bolje igre u Rijeci prirodan su slijed odrastanja kao čovjeka i igrača.

MENALO O REPREZENTACIJI BiH Stanje bih opisao kao cirkus, situacija je napeta

Ja sam prošao sve mlađe selekcije BiH, prirodan je put bio da zaigram za A reprezentaciju. No, sada se događaju toliko ružne i glupe stvari koje nemaju veze s nogometom, ne bih htio to ni komentirati. Stanje bih opisao kao cirkus. Bio sam pozvan protiv Italije u Ligi nacija pa sam dvaput završio na tribinama, imali smo tri krila, a od toga su dvojica gledali utakmice s tribina, Duljević i ja. Ovog časa nemamo izbornika, situacija je napeta i vidjet ćemo kao će se stvari odvijati.

18 KRATKIH PITANJA KULENOVIĆU I MENALU

1. Prva pomisao na riječ Rijeka?
KULENOVIĆ: Klub.
MENALO: Nogomet.

2. Najdraži gol?
KULENOVIĆ: Slaven Belupu. To mi je bio prvi nakon 441 dana kako su novinari točno izvukli. Brojka 441 će mi ostati zauvijek u glavi. Andrijašević mi je prepustio kazneni udarac u 90. minuti, ta erupcija emocija, to što sam osjećao kad je sve izašlo iz mene, nikad neću zaboraviti. Eto, ježim se dok ovo pričam.
MENALO: Hajduku na Poljudu za tri boda. Došao je u pravom trenutku jer prije toga nisam zabijao.

3. Najbolji suigrač?
KULENOVIĆ: Domagoj Antolić. S njim sam bio malo više od godinu dana u Legiji, kamo sam stigao iz Juventusa. Puno je pričao sa mnom, kad bih se uzdigao “tukao me po glavi”.
MENALO: Dino Ćorić iz Širokog Brijega. Pet godina smo igrali zajedno.

4. Najdraži trener?
KULENOVIĆ: Aleksandar Vuković. Srbin koji me trenirao u Legiji i uvijek stajao iza mene.
MENALO: Goran Sablić. U nezgodnom trenutku karijere dosta mi je pomogao i značio, u kontaktu smo.

5. Za koji biste klub bianco potpisali da ni ne pitate za PONUĐENE uvjete?
KULENOVIĆ: Real Madrid. Ja bih njima plaćao da igram u Realu. Navijam za njega od malih nogu.
MENALO: Real Madrid. I ja navijam za Real.

6. Lewandowski, Messi ili Ronaldo u 2020. godini?
KULENOVIĆ: Ronaldo. Veliki sam njegov fan, on je primjer u kojeg bi se svaki mladi igrač trebao ugledati.
MENALO: Lewandowski. Zbog svega što je napravio. Iako, inače, jako volim i cijenim Ronalda.

7. Najdraža navijačka pjesma?
KULENOVIĆ: Preskočite to pitanje jer teško mi se odlučiti.
MENALO: Nemam nijednu na pameti.

8. Najveća strast izvan nogometa?
KULENOVIĆ: Košarka. Omiljeni igrač mi je LeBron James. Jedan od mojih uzora.
MENALO: Košarka. Volim i ja Lakerse, ali najdraža mi je bila generacija Bostona s Paulom Pierceom, Rayom Allenom… Prvak iz 2008.

9. Koji biste auto kupili da ne morate pitati za cijenu?
KULENOVIĆ: Mercedes.
MENALO: Neka bude Mercedes S klase, iako ih ima puno jer obožavam automobile.

10. U kojem biste gradu najviše voljeli živjeti?
KULENOVIĆ: Los Angelesu. Intrigira ma Amerika, uvijek je lijepo vrijeme…
MENALO: Los Angelesu. Jednom sam bio desetak dana s reprezentacijom, oduševljen sam.

11. Najbolji način opuštanja?
KULENOVIĆ: PlayStation. Igramo ga dva na dva, Menalo i ja protiv Lončara i Andrijaševića. Ne mogu nas pobijediti. Inače, u slobodno vrijeme slušanje glazbe, čitanje knjiga, gledanje serija…
MENALO: Video igre. Osim toga, gledanje serija i filmova.

12. Najdraža pjesma?
KULENOVIĆ: Ne bih mogao reći jednu.
MENALO: Svaka od Dalmatina.

13. Najdraža knjiga?
KULENOVIĆ: Og Mandino: Najveći trgovac na svijetu. Jedna od prvih koje sam pročitao sa zadovoljstvom, a da nije lektira u školi. Pročitao sam je prije četiri-pet godina kad samo počeo intenzivnije čitati. Jako mi je pomogla u procesu sazrijevanja.
MENALO: Nisam dugo pročitao knjigu.

14. Najdraži film ili serija?
KULENOVIĆ: Nemam izrazito najdraži film, ali volim krimi filmove, trilere…
MENALO: Kum III. Kao glumac Andy Garcia.

15. Što u restoranu naručite kao omiljenu večeru?
KULENOVIĆ: Biftek. Veliki sam ljubitelj mesa. Ribu sam tek nedavno počeo jesti zbog dobre sportske prehrane, iako je nisam volio.
MENALO: Ribu.

16. Viski, pivo ili vino?
KULENOVIĆ: Vino.
MENALO: Vino.

17. Najdraži poklon koji ste dobili u životu?
KULENOVIĆ: Potpisani dres Cristiana Ronalda. Napisao je na njemu na španjolskom “za Sandra“. To nije nošen dres, baš sam ga dobio kao poklon iznenađenja 2016. godine. Jednom sam ga odjenuo i rekao da mu nitko ne smije ni blizu. Inače, imam kolekciju dresova, skupljam ih, ali taj je poseban.
MENALO: Dres Josipa Šimunića iz Herthe. Tada mi je bilo deset godina. Nisam ga skidao. Rođak mi ga je donio
.
18. Ljubavni život?
KULENOVIĆ: U sretnoj vezi s djevojkom Katjom.
MENALO: Djevojka Danijela.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. travanj 2024 01:15