DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
NOVI TRANSFER NA MAKSIMIRU

Dinamovac koji je došao iz Arsenala napušta Maksimir i kreće putem - Nike Kranjčara!

Odlazi mladi Velšanin koji je u Dinamo stigao u veljači prošle godine iz engleskog premierligaša
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 02. kolovoz 2021. 06:11

Dinamo je pred rješenjem još jedne posudbe. Mladi Velšanin Robbie Burton (21) je pred realizacijom transfera u redove engleskog niželigaša Portsmoutha. Treba obaviti još neke završne detalje oko ugovora, ali možemo kazati da je praktički sve pred konačnom završnicom.


Portsmouth je član League One, trećeg razreda engleskog nogometa, sljedeću subotu starta u natjecanje na gostovanju kod Fleetwood Towna. Nekad je to bio slavni klub, nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata dva puta je osvajao prvenstvo Engleske, a posljednji trofej osvojio je u doba dok je njegov dres odijevao Niko Kranjčar. Bilo je to 2008. godine, kad je u finalu FA kupa na Wembleyju momčad Portsmoutha pobijedila Cardiff s 1:0. Međutim, nakon tog uspjeha klub je s godinama počeo lagano tonuti, te je, eto, završio u trećem razredu engleskog nogometa.

Nije ispao kao Dani

Burton je u Dinamo stigao u veljači prošle godine kao izdanak Arsenalove škole. Topnik je postao kad je imao samo šest godina, prošao je sve kategorije, prvi profesionalni ugovor potpisao 2018. i od tada je za U-23 momčad upisao 25 nastupa i zabio pet pogodaka, a osam puta bio kapetan. Arsenal ga je vodio na turneju po SAD-u, odigrao je 90 minuta protiv Colorado Rapidsa i ušao s klupe u igru na utakmici protiv Bayerna. Bio je u kadru prve momčadi u Liga kupu u rujnu 2019. godine protiv Nottingham Foresta.


No, pravu priliku u Arsenalu Burton nije dobio. Osim već spomenutog dvoboja s Forestom, kad je utakmicu odgledao s klupe, ni u jednoj drugoj utakmici nije bio ni na klupi prve momčadi. Očekivalo se da bi mogao dobiti priliku nakon što je smijenjen Unai Emery, kojeg je zamijenio Freddie Ljungberg, ali nije se puno toga promijenilo. Burton je ostao član druge momčadi kluba s Emiratesa.

Vodio ga je Šveđanin u U-23 momčadi, priključio i treninzima prvog sastava kad je preuzeo menadžersku ulogu, no priliku mu na najvišoj razini svejedno nikada nije dao. Zato je Burton odlučio krenuti stopama Danija Olma, koji je iz Barcelone došao u Dinamo. Međutim, Robbie nije bio Dani, jako daleko od toga. Dok je mladi Španjolac u Dinamu napravio sjajnu karijeru, a danas je jedan od glavnih igrača Španjolske, Velšanin u Dinamu, kao niti u Arsenalu nije dobio pravu priliku.


Od dolaska u plavi dom u HNL-u je igrao na 13 utakmica, ukupno 624 minute, dva puta je igrao u Kupu protiv Ferdinandovca i Rudeša, zaigrao je i u Europi u oba dvoboja protiv Wolfsbergera, a upisao je i šest nastupa za drugu momčad. U svim tim nastupima ubilježio je samo dvije asistencije i to kad je igrao za drugu momčad. Bilo je jasno da trener Damir Krznar ne računa na njega, pa su mu u Maksimiru odmah predložili posudbu u neki hrvatski prvoligaški klub. Međutim, Velšanin je odbio tu opciju, kazao je kako želi na posudbu isključivo na Otok. Želja će mu se očito ispuniti, te će, eto, ne zakomplicira li se nešto, zaigrati za Portsmouth. Posudba će biti dogovorena na godinu dana, uz mogućnost otkupa ugovora. Hoće li se Burton ikada vratiti u Dinamu, vidjet ćemo...

Izabrao je Wales

Inače, Burton je iz Gravesenda, drevnog grada na jugoistoku Engleske, gdje je odrastao s bakom i djedom. Upravo je djed, pokojni Peter Evans, presudio da igra za reprezentaciju Walesa jer je Evans bio Velšanin koji je u Englesku došao iz Aberystwytha. Burton je igrao za velške vrste U-17 i U-19, a bio je pozvan i u U-21 selekciju.

BURTON ZA DINAMO

U HNL-u...
Dinamo - Lokomotiva 6:0
Istra 1961 - Dinamo 0:1
Dinamo - Osijek 4:1
Dinamo - Gorica 3:2
Šibenik - Dinamo 0:2
Lokomotiva - Dinamo 1:1
Dinamo - Istra 1961 5:0
Dinamo - Lokomotiva 2:0
Dinamo - Slaven Belupo 3:0
Varaždin - Dinamo 0:5
Dinamo - Istra 1961 1:0
Slaven Belupo - Dinamo 0:2
Dinamo - Varaždin 2:2


U Kupu...
Ferdinandovac - Dinamo 1:7
Rudeš - Dinamo 0:2
U Europi...
Dinamo - Wolfsberg 1:0
Wolfsberg - Dinamo 0:3

0,5 milijuna eura vrijednost je Burtona prema portalu TM
21 godinu ima mladić rođšen 26. prosinca 1999. u Gravesendu

BURTON ZA DAILY MAIL Ovo je klub velike povijesti i želio sam biti dio nje

Dinamov Velšanin i bivši igrač Arsenala Robbie Burton prije nekoliko mjeseci dao je intervju za engleski Daily Mail, u kojem se osvrnuo na svoju prvu godinu u Maksimiru i život u Zagrebu. Doživio je puno toga, od lockdowna i potresa, do nastupa za momčad u Europi, iskoračio je u seniorski nogomet...


- Bilo je glasno i zastrašujuće, to je moje prvo iskustvo samotnog života u prvih mjesec dana ili malo više boravka u Zagrebu. Bio je potres, zgrada se zatresla, a zidovi u mom stanu popucali. Nisam imao pojma što da radim. To je svima bio veliki šok, stadion je pretrpio određenu štetu, ali ga je lockdown ionako već zatvorio. Bilo je to ludo vrijeme i nesretan trenutak za mene - rekao je Burton te komplimentirao gradu i ljudima.


- Zagreb je lijep grad, ljudi su jako dragi, ali situacija je bila teška jer ovdje zapravo nisam doživio normalan život.


Ispričao je Englezima zašto se odlučio na Dinamo i Hrvatsku.
- Ponudili su mi plan, šansu za nogomet u prvoj momčadi. Osjećao sam da sam spreman napraviti korak u prvu momčad i to je bilo nešto što jednostavno nisam mogao odbiti. Ovo je klub velike povijesti i želio sam biti dio nje.


Ovo su njegovi daljnji planovi.
- Želim što više igrati, nogomet je moj posao i u njemu uživam. Moj glavni cilj je zacementirati mjesto u početnom sastavu i igrati iz tjedna u tjedan. Vidjet ćemo što će se dogoditi - rekao je za Daily Mail.


Na žalost za Burtona, nije se uspio nametnuti, rastanak je neminovan...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 15:39