Dino Perić
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
STOPER NAJAVLJUJE

DINAMOVCI SE NAKON EUROPE OKREĆU IZAZOVIMA U PRVENSTVU Možda će sad i biti malo nezadovoljstva, ali nema druge, svjesni smo da će igrati samo najbolji

DINO PERIĆ Dinamov stoper u HNL-u upisao dosad najviše minuta od svih Modrih, govori o situaciji u momčadi nakon ispadanja iz Europske lige i prestanka potrebe rotiranja
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. ožujak 2019. 13:31

Teško biste pogodili, a ni on nije znao taj podatak. Dakle, Dino Perić, igrač koji je u sezonu krenuo s pozicije četvrtog ili petog stopera, kojega su mnogi u Maksimiru zadnjih godina gurali “u kut”, ove je sezone čovjek s najviše minute u HNL-u od svih Dinamovih igrača. Istina, Nenad Bjelica je ove sezone puno rotirao, u prvenstvu su uglavnom igrali oni koji nisu imali minutažu u Europi, ali i kad se gleda ukupna lista Dino Perić je 12. igrač po minutama.

- Nisam to znao, sad ste mi otkrili taj podatak - priznaje Perić, koji će iduću utakmicu ipak propustiti, ima tri žuta kartona i neće igrati protiv Intera. A Ivan Šunjić puše za vratom, on zaostaje manje od 50 minuta, mogao bi ga uskoro prestići.

- Ma, uklizat ću mu na treningu, ha-ha.

Dobro je raspoložen Dinamov stoper, kako i ne bi. Ako bismo nekoga izdvojili kao dobitnika ove sezone, onda je to upravo on. Igrao je i u Europi, bio aktivni dio čitave priče.

- Zadovoljan sam u Dinamu, sve je super. Atmosfera je odlična, svi smo sretni onime što smo napravili ove sezone.

Mogli smo bolje

Nije, znači, Benfica uništila raspoloženje, nije se poremetila ta idila?

- Ne. Svjesni smo svega što smo napravili, naravno, ne zaboravlja se tako lako ta prilika koju smo imali na Luzu. Imali smo šansu-dvije, nismo ih iskoristili, možda smo mogli bolje proći. Ali nema povratka u prošlost, sad je pred nama prvenstvo, Kup, čeka nas još puno važnih utakmica.

Da, Bjelica je sjajno rotirao ove sezone, ta je ideja dala rezultat. Međutim, sad više nema Europe, nema dvije momčadi, sad su svi samo jedna momčad. Kako to iznivelirati, kako sad držati takvu pozitivnu atmosferu i dalje, sad kad ne mogu svi dobiti kvalitetnu minutažu.

- Gledajte, otpočetka su stvari kod trenera Bjelice postavljene na isti način. Igraju najbolji i tu nema promjene. Bilo je i tijekom sezone u Europi tako, kad netko nije bio u formi, ulazio je drugi i tu nema ljutnje. Tako je od prvog dana, sigurno će biti i sad i tu nema problema.

Znaju se pravila

Ali, svejedno, nije sad ni treneru lako, sad ima skoro 30 igrača koji su istovremeno jedan drugome konkurenti i ne mogu svi igrati?

- Sigurno je da će sad biti i nekog nezadovoljstva, ali to je normalno. Svatko tko ne igra želi igrati i ne može biti potpuno zadovoljan. Ništa to nije loše, u nogometu je to uvijek isto. I pravila se znaju, ako si dobar na treningu, ako odigraš dobru utakmicu onda se možeš nadati da ćeš i dalje igrati. Toga smo svi svjesni i tako se moramo svi i ponašati.

Nenad Bjelica je bio strog nakon utakmice u Gorici, rekao je nakon dvoboja da se igrači moraju više zalagati, da to nije bilo dobro, da očekuje da se nitko ne opusti i da to neće trpjeti?

- Slažem se s trenerom kad gledam to s njegova gledišta. Nismo bili pravi. No, s druge strane, kad si dolje na terenu, vidiš motiviranog protivnika, jer sad svi daju protiv nas maksimum. Bio je vjetar, loši uvjeti, mučili smo se, ali na kraju pobijedili.

Baš je to problem, motivacije. Kako se sad napaliti na klubove iz donjeg dijela ljestvice, kad je 17 bodova prednosti pred prvim pratiteljem? U ovo doba godina često dođe do pada, nervoze?

- Znam o čemu govorite, ali upravo to i jest snaga ove momčadi. Ima nas puno, svatko mora na terenu pokazati ono što može, iskoristiti priliku. Igraš i daješ. Tko god se opusti, gubi mjesto. I zato je ta konkurencija dobra stvar. Nećemo se opustiti, nećemo dići ručnu kočnicu, jedan drugome smo poticaj.

Kako sad gleda Perić na početak sezone? Kad je bio u “defenzivi”, a sad je ipak igrač s dobrim statusom i onaj na kojega se računa. Je li očekivao takav pomak?

- Ha, jesam li očekivao... Kažem, od prvoga dana kod Bjelice sam znao da će svi dobiti priliku, da će svaki od nas igrati. I kakvim se pokažeš, tako će ti biti. Oni koji su igrali Europu na startu sezone imali su svoju šansu, naša je bila protiv Rudeša u prvom kolu. Imaš teren i tu se moraš dokazati. Krenuo sam s tom mišlju da imam priliku, utakmicu po utakmicu, uvijek daješ maksimum. Reći ću vam to ovako, mi igrači smo ti koji odlučujemo tko će igrati, svojim radom, svojim igrama. A trener je taj koji te najbolje na kraju stavlja u momčad.

Koliko su mu u napretku pomogli svi suigrači, pogotovo Dilaver, Theophile, Lešković...?

- Svi su mi pomogli, mi u obrani jako dobro surađujemo. Kad tome dodam i trenera Pomsa, Bjelicu, jasno je da sam napredovao. Puno su pričali o koncentraciji, o ozbiljnosti. Unese to sigurnost svima nama, svi smo kroz ovu sezonu napredovali.

Pamtimo Perićevo dodavanje u Lisabonu za Atiemwena, koje Nigerijac nije iskoristio.

- Da, lijepo dodavanje. Da je bio gol, sad bih o nečemu mogao pričati svojoj djeci, pokazivati im kako sam asistirao za gol, ha-ha. A da smo zabili jedan, možda bismo zabili i drugi, tko to zna. Šteta, imali smo priliku, nismo zabili, nema sad mjesta tugovati.

Zadovoljan u Dinamu

Kakve su Perićeve ambicije u nastavku karijere, što će biti na ljeto, je li i on na popisu onih koji bi mogli otići iz Maksimira?

- Imam ugovor s Dinamom, zadovoljan sam ovdje, ne razmišljam u ovom trenutku o tome što će biti na ljeto. Znate kako je, dođu zadnji mjeseci, tjedni prije ljeta i počne se pričati o tim stvarima. Ali, nije to sad tema, vjerujte, uopće mi to nije sad u mislima.

Ugovor mu traje, nije problem?

- Ma ne, nije problem, dobro je ovdje. Samo da sa stilom završimo prvenstvo i Kup, brzo će opet Europa i novi izazovi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 18:23