Arsenal's Eduardo celebrates scoring the third goal during the English Premier League soccer match at the Emirates Stadium in London September 19, 2009. REUTERS/Jed Leicester (BRITAIN SPORT SOCCER) NO ONLINE/INTERNET USAGE WITHOUT A LICENCE FROM THE FOOTBALL DATA CO LTD. FOR LICENCE ENQUIRIES PLEASE TELEPHONE ++44 (0) 207 864 9000
 Reuters
EDUARDO REKORDER

Dinamovi topnici unosno su 'keširali' svoje titule, hoće li istim putem krenuti Beqiraj?

Dinamo je gotovo na svakom napadaču 'masno zarađivao'. Rekord i u tom pogledu drži Eduardo da Silva za čije je usluge Arsenal platio 13,5 milijuna eura
Piše: Hrvoje TomićObjavljeno: 07. svibanj 2012. 20:00

Što trofej namijenjen najboljem strijelcu Prve HNL garantira igraču u budućnosti? Gledajući iz perspektive Dinama kvalitetan inozemni transfer, a gledajući iz perspektive preostalih klubova - baš ništa.

Igrači Dinama koji su stizali do titule najboljeg strijelca lige redovito su odlazili prema inozemstvu. Goran Vlaović, Igor Cvitanović i Tomo Šokota dva su puta u nizu bili najbolji strijelci lige prije nego što su otišli 'van'. No, to su bila 'druga vremena', Dinamo tada nije bio toliko (kao danas) atraktivan stranim kupcima. Ivica Olić, Ivan Bošnjak i Eduardo da Silva su prema inozemstvu otišli čim su se domogli vrijednog trofeja. A Dinamo je gotovo na svakom napadaču 'masno zarađivao'. Rekord i u tom pogledu drži Eduardo da Silva za čije je usluge Arsenal platio 13,5 milijuna eura. Mandžukić je prema Wolfsburgu otišao za 7 milijuna eura, dok je Ivica Olić inozemnu karijeru započeo u moskovskom CSKA, koji su Modrima 'keširali' 5 milijuna eura. Dinamo je kvalitetno tržio i za Ivana Bošnjaka (otišao u Genk za 1,7 milijuna eura) i Tomislava Šokotu (Benfica 1,5 milijun eura).

Igračima koji nisu iz Dinama, naslov najboljeg topnika lige, nažalost ne garantira ništa! Niti inozemni transfer, niti veliku karijeru. Davor Vugrinec i Ivan Krstanović su kao dva najbolja strijelca posljednjih godina ostajali u HNL-u, a istu su sudbinu doživljavali Joško Popović, Robert Špehar (u drugom navratu), Želimir Terkeš, Tomislav Erceg. Ipak, treba istaknuti kako su Davor Vugrinec, Robert Špehar, Tomislav Erceg, pa i Joško Popović te titule osvajali u poznijim igračkim godinama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 23:25