Arijan Ademi (lijevo)
 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
BIVŠI TRENER BIJELIH I MODRIH

‘Dinamu će bez njih dvojice na Rujevici biti jako teško! Mene ovakva Rijeka uopće nije iznenadila...‘

Derbi kojeg će Rijeka i Dinamo odigrati na Rujevici na svoj je način najavio Nenad Gračan.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. listopad 2021. 19:06

Veliki rujevički derbi je pred vratima. U subotu se sudaraju prvi i drugi na ljestvici, Rijeka dočekuje Dinamo. Riječani imaju bod više, ali Dinamo ima utakmicu manje. Kad se sjetimo one prve maksimirske utakmice u ovoj sezoni koja je završila 3:3, možemo opet zamisliti nogometni show! Momčadi Gorana Tomića i Damira Krznara trenutačno igraju najbolji nogomet u HNL-u, jedni i drugi su u formi, pa si nekako mislimo da je spektakl zajamčen.

Bez kalkulacija

O velikom subotnjem derbiju jučer smo porazgovarali s Nenadom Gračanom, bivšim izbornikom mlade U-21 reprezentacije, čovjekom koji je bio trener i Rijeke i Dinama.

- Jednostavno, u subotnjem derbiju nema favorita! Sigurno jest jedino da prvenstvo neće biti riješeno, bez obzira tko bude pobjednik. Međutim, držim da će derbi biti sjajan, jer igraju u ovom trenutku dvije najkvalitetnije momčadi u Hrvatskoj - kaže nam u uvodu Gračan.

Veli da su često utakmice Rijeke i Dinama bile na neki način šahovska borba.

- Znamo da se dosta puta radilo o velikim taktičkim borbama u kojima nije bilo puno golova. No, posljednja maksimirska utakmica je bila posve nešto drugo, palo je čak šest golova, taj derbi je bio spektakularan. Možda će i ovaj subotnji biti takav.

Mogu li treneri na bilo koji način iznenaditi jedan drugoga, ili u takvim okršajima zapravo i nema nekih nepoznanica?

- Mislim da je teško očekivati da Tomić može iznenaditi Krznara ili da Krznar može iznenaditi Tomića. Držim da na derbiju neće biti nikakvih kalkulacija, da treneri neće ništa mijenjati u svojim momčadima, da će jednima i drugima igrati najjači aduti. Tako da velikih iznenađenja jednostavno neće biti.

Priča o tome što će Riječanima biti krucijalno bitno...

- U taktičkom smislu, Rijeka mora biti bolja u defenzivnom dijelu. Primala je dosta pogodaka koje nije trebala primiti. Primila ih je čak 15 što je puno. Dinamo je recimo primio samo 6... Na defenzivni dio Tomićeva momčad će morati obratiti posebnu pozornost.

Odmah se dotakao i Dinama.

- Eto, baš sam vidio da se na reprezentativnoj utakmici ozlijedio Ademi. Pa još je ozlijeđen i Oršić. Ta činjenica bi mogla biti poprilično veliki hendikep za Modre. Radi se o dvojici reprezentativaca, standardnih igrača udarne jedanaestorice Krznarove momčadi. Njihovo neigranje sigurno će se osjetiti u Dinamovoj igri. Jer ne samo da su dio udarne postave, nego su i u dobroj formi. No, s druge strane, Dinamo ima ogromnu širinu kadra.

image
Mislav Oršić
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Nisam iznenađen

Pitamo ga je li ga ove sezone Rijeka ipak iznenadila? Naime, prije početka sezone svi su nekako kao glavne Dinamove konkurente za naslov spominjali Osijek i Hajduk, ali eto, Riječani su ispred svih. Kao da se nije očekivalo da će Rijeka biti tako dobra?

- Mene ovako dobra Rijeka uopće nije iznenadila! Vidite, Rijeka je kvalitativno raspoznatljiva od onog trenutka kad je predsjednik postao Damir Mišković. Bez obzira na mnoge odlaske igrača i promjene u momčadi Rijeka je uvijek držala stabilnost, kvalitetu. Tako će biti i u budućnosti. Jer Rijeka je i ove sezone odlaske nadomjestila kvalitetnim igračima, oni to rade sjajno. Jedini problem Rijeka ima u onome o čemu sam već pričao, u tom defenzivnom dijelu. To im jedino šepa u momčadi, obrambena linija nije na razini na kojoj je recimo napad koji zabija mnogo golova. Rijeka se u tom defenzivnom smislu treba poboljšati.

Modri u zamahu

Kad se radi o Modrima, Gračan kaže...

- Dinamo je nekako krenuo u sezonu slabije, tu prije svega mislim da onaj neočekivani poraz od Slaven Belupa. Nisu na startu sezone generalno gledano igrali na razini koja se od njih uvijek očekuje. No s protekom prvenstva i igranjem europskih utakmica, Dinamo je bivao sve bolji i bolji, te je sad ušao u sjajnu formu. Možemo mi govoriti da Hrvatski dragovoljac nije visoka razina, ali zabiti im osam pogodaka je ogromna stvar. Taj rezultat pokazuje kakva glad za pobjedama i golovima vlada u Maksimiru, s kakvim motivima igraju Krznarovi dečki. Dinamo u ovom trenutku igra na visokoj razini, djeluje zaista, kako se to kaže, europski. Ne samo to, ta širina kadra im je sjajna, bilo tko uđe u igru može biti prevaga. Dinamo je u velikom zamahu.
Na kraju smo ga pitali bi li se ipak usudio prognozirati pobjednika derbija?

image
Nenad Gračan
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Ne bih! Gotovo je nemoguće prognozirati pobjednika, jer to mogu biti i Rijeka i Dinamo. Jedino se može kazati, iako prvenstvo naravno neće biti odlučeno, da će pobjednik derbija dobiti veliki vjetar u leđa kad se radi o trci za naslovom prvaka. Prednost Rijeke ipak mogu biti - navijači! Vjerujem da će ih mnogo doći na Rujevicu, te da će snažno bodriti Tomićevu momčad. To će biti jedno veliko pogonsko gorivo za Rijeku - zaključio je Gračan.

Gračanovi trenerski derbiji

11. 11. 1998. s Rijekom dobio Croatiju na Kantridi 1:0
7. 3. 1999. s Rijekom izgubio od Croatije u Maksimiru 0:3
21. 4. 1999. s Rijekom dobio Croatiju u Maksimiru 1:0
16. 5. 1999. s Rijekom izgubio od Croatije na Kantridi 0:2
7. 9. 1999. s Rijekom remizirao s Croatijom na Maksimiru 1:1
27. 11. 1999. s Rijekom dobio Croatiju na Kantridi 3:1
6. 5. 2000. s Rijekom izgubio od Dinama na Maksimiru 0:2
4. 8. 2000. s Rijekom izgubio od Dinama na Kantridi 0:1
30. 10. 2000. s Rijekom izgubio od Dinama na Maksimiru 1:4
20. 11. 2004. s Dinamom izgubio od Rijeke na Kantridi 2:4
3. 4. 2010. s Rijekom remizirao s Dinamom na Kantridi 2:2
31. 7. 2010. s Rijekom dobio Dinamo na Maksimiru 2:1

Ukupni skor: 4 pobjede - 2 remija - 6 poraza

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 01:07