Zagreb, 011020.
Stadion Maksimir.
Utakmica play offa UEFA Europa lige,
GNK Dinamo Zagreb - FC Flora Tallinnn.
Na fotografiji: Mislav Orsic.
 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
Bez prava na pogrešku

Dinamu je Istra među težim gostovanjima, a pobjeda je imperativ! Za Pulu se vraća kapetan?

Zoran Mamić i njegovi nogometaši nemaju pravo na opuštanje pred gostovanje na Drosini
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. veljača 2021. 10:02

Sama statistika neće to potvrditi, jer u zadnjih 10 gostovanja u Puli, Dinamo je pobijedio osam puta i dvaput remizirao, ali gostovanje kod Istre uvijek je zahtjevno i Modrima spada među teža gostovanja. To će, pak, dočarati činjenica da su u zadnja dva dvoboja na Drosini nogometaši Dinama imali jako puno posla.

Odlučuju detalji

Ove sezone slavili su golom Brune Petkovića s bijele točke, s igračem manje (u 57. minuti isključen je Kastrati) u 87. minuti, dok su Puljani zabili u sudačkoj nadoknadi, ali je gol poništen zbog prekršaja na Ademiju, što su mnogi tada isticali kao spornu situaciju.

Prije toga, još u prošloj sezoni, u predzadnjem kolu, Mamićeva momčad odigrala je na istom mjestu mršavih 0:0. Ni u zadnjoj Bjeličinoj utakmici na klupi Modrih u Puli nije bilo lako, pobjeda 1:2, Ćuže je tada u 90. minuti smanjio na 1:2 iz penala i produljio neizvjesnost do samog kraja susreta. Od tih tzv. “malih utakmica”, gostovanja kod Istre ispadaju Dinamu možda i najteža. A pogotovo bi to moglo biti ovoga vikenda, kad Mamićeva momčad ima i dodatan pritisak. Jer, ovaj vikend jedan je od ključnih, nakon njega kreće novi vrhunac sezone za Modre. Poslije Pule u Maksimir stiže Osijek, u ovim okolnostima velik je to derbi, zatim dvije utakmice u Krasnodaru, između kojih i gostovanje u Splitu. Utakmice s velikim ulogom, dodatnim motivima i strašnom važnošću. Zato Dinamu trebaju u Puli tri boda, da Osječane dočekaju spokojno.

Kako u ovakvoj neizvjesnoj borbi za vrh često odlučuju detalji, Dinamu može biti od pomoći što igra dan nakon Osijeka, pa će igrači i trener točno znati što moraju i trebaju. Ne pobijedi li Osijek na svom stadionu Hajduk, tada bi Dinamo, naravno, i s bodom napravio pomak i držao prvo mjesto uoči međusobnog dvoboja, međutim, o tome u Maksimiru nitko ne smije razmišljati - pobjeda je bitna uoči tog novog vrhunca sezone, rijetko kad je trijumf u Puli imao toliku važnost za Dinamo.

Tenzije rastu

Zoran Mamić je nakon pobjede protiv Lokomotive kazao da je dobro što se iduća utakmica igra u nedjelju, dobit će dan više za treninge i uigravanja, dosad baš nije imao vremena za vježbanje, treninzi su uglavnom bili regeneracijski. Što je uspio u tri-četiri dana odraditi, jasno, teško je znati prije no što se vidi na terenu, a dobra je vijest za Modre i što će prvi put u nastavku sezone preko tjedna biti slobodni, između Drosine i derbija s Osječanima nemaju utakmicu, pa će i tada moći Mamić malo osvježiti momčad, ali i na treninzima isprobavati neke nove kombinacije.

Sve više su u maksimirskom fokusu taj “obračun” s Osijekom i dvoboji s Rusima u Europskoj ligi, tenzije i pritisak rastu, a u tom kontekstu i utakmica na Drosini ima poseban značaj. Hoće li Mamić pripremiti iznenađenje, hoće li doista od prve minute krenuti Ristovski i Čabraja ili će priliku čekati s klupe, prerano je o tome pričati s obzirom da se kod Mamića ionako rijeko zna unaprijed kako će izgledati startna postava. U Puli ne smije pogriješiti, Dinamo treba pobjedu, sve ostalo bio bi neuspjeh i neugodan udarac prije bitke s Bjeličinim snagama.

Tri četvorke stigle su zaredom

Prije ove zadnje tri neizvjesne utakmice na Drosini, Dinamo je u Puli zaredao tri uvjerljive pobjede, s četiri postignuta gola u svakoj. U proljeće 2018. bilo je 0:4 (Soudani, Olmo, Fiolić, Gavranović) dok je na klupi bio Nikola Jurčević. Onda je stigao Bjelica i u prvom izletu u Istru uzeo tri boda uz pobjedu 1:4 (Fuentes/Petković, Gavranović, Ademi, Budimir), da bi i u sljedećem dvoboju, u proljeće 2019. godine, opet bilo 0:4 (Ademi, Oršić, Olmo 2). Nakon toga uslijedile su već spomenute tri neizvjesne utakmice (1:2, 0:0, 0:1).

Dinamo do meča u karanteni u Rovinju

Modri će put Istre u subotu, a za susret na stadionu Aldo Drosina pripremat će se u Rovinju. Prenoćit će Dinamova momčad u hotelu Lone, tradicionalnoj bazi na zimskim pripremama (izuzev ovog siječnja kad je u Loneu bio Osijek), te će poslije ručka i kratkog odmora krenuti prema Puli.

Ademi će biti spreman za Pulu?

Arijan Ademi dobio je snažan udarac u utakmici s Lokomotivom, nekoliko je minuta uz bolne jauke ležao na travnjaku. Nije dosuđen ni prekršaj, niti je Lokomotivin branič Malikji zaradio žuti karton (bio bi mu drugi). Ademi je nastavio utakmicu, stisnuo je zube, međutim, bilo je upitno hoće li biti spreman za susret na Drosini. Kako čujemo, ozljeda ipak nije tako ozbiljna, tri dana je Ademi trenirao malo laganije, a odradi li u subotu kompletan trening, to će vjerojatno značiti da je spreman za utakmicu protiv Istre. Ne bi bilo prvi put da se “čudesno” oporavio, Dinamov je kapetan od tvrdog materijala.

14
pobjeda upisao je Dinamo kod Istre 1961 u Hrvatskoj ligi
8
puta Dinamo se s gostovanja kod Istre 1961 u HNL-u vratio s remijem
3
poraza upisao je Dinamo kod Istre 1961 u Hrvatskoj ligi

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 07:00