RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
ČISTA SITUACIJA

Dinamu se neće dogoditi ‘Messi‘, ali to je zapravo sjajna vijest! Evo tko sigurno odlazi s Maksimira

Kapetanu Modrih ugovor ističe nakon 35. rođendana, a Vatreni je nedavno potpisao do 2026.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 06. listopad 2021. 17:37

Svih prijašnjih godina, nakon brojnih prijelaznih rokova, uvijek je u Dinamovoj svlačionici ostao poneki igrač čija je budućnost u klubu bila upitna i kojemu je ubrzo istjecao ugovor. Sjećamo se ne tako davno da je iz Dinama kao slobodan igrač otišao Mario Gavranović (prije nego što se ubrzo vratio u Maksimir), dugo je o novom ugovoru pregovarao Kevin Theophile-Catherine, bio mu je ugovor već istekao kad je ipak odlučio ostati i potpisati novi. Bio je u takvoj situaciji i Izet Hajrović.

S Leovcem će biti lako

Da skratimo, uvijek je u Dinamu bilo igrača koji su bili u zadnjoj godini ugovora, za koje se nagađalo da bi mogli otići čak i besplatno, koji nisu željeli potpisati nove ugovore, da se ne bi “zauvijek” vezali uz Maksimir. Barem na papiru. Znalo je biti problema, nije Dinamo po tome jedinstven klub na svijetu, ima toga svuda. Uostalom, dovoljno se sjetiti samo Reala i Sergija Ramosa, Barcelone i Messija ili pogledati aktualnu situaciju s Kylianom Mbappeom. No, u ovom trenutku Dinamo nema nikakvih problema sa svojim “messijima i mbappeima”, svi ključni igrači vezani su ugovorima još nekoliko godina, nitko od njih neće, barem ne ubrzo, iz Dinama otići kao slobodan igrač.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Jedina dvojica u sadašnjem rosteru kojima ugovor istječe u lipnju 2022. su Marin Leovac i Francois Moubandje. Dok je Moubandje već dulje teret i zbog visokog ugovora bio je na početku sezone u prvom Krznarovom planu, sad kad je, praktički, definitivno otpisan, istek njegova ugovora nije nikakav teret.

image
Francois Moubandje
ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

Leovac je, pak, tip koji neće raditi probleme, nije ih radio ni kad je bio izvan momčadi, bude li ga Dinamo trebao i dalje, on će produljiti ugovor, ne bude li nastavka suradnje, rastat će se prijateljski. Ali, zato su svi ostali mirni po tom pitanju.

Primjerice, nakon što je zadnjih godina više puta produljivao ugovor, kapetan Arijan Ademi s Dinamom je vezan sve do 30. lipnja 2026.! Dakle, imat će Ademi tada već punih 35 godina. Naravno, možda Ademi ipak ode prije toga iz Maksimira, možda mu se ukaže neka prilika u inozemstvu, to se nikad ne zna, ali ugovor s Dinamom je čvrst i dugoročan, oko njega ne bi smjelo biti natezanja. Teško se sjetiti da je ijedan Dinamov igrač, tko god, u tim godinama imao tako dugotrajan ugovor. Ne samo s obzirom na godine, Ademijev ugovor je gotovo među najdugotrajnijima u aktualnom kadru, godinu dulje, do 2027. vrijedi Marku Bulatu, kao i Martinu Baturini i Ivanu Šaraniću, a do 2026. kao i Ademiju, još i Luki Ivanušecu, Dariju Špikiću i Deniju Juriću, a do siječnja iste godine Jakovu-Antonu Vasilju.

Oršić produljio do 2025.

Vidite, dakle, u toj je grupi i Ivanušec, ove sezone ponajbolji Dinamov igrač, reprezentativac, po mnogima idući koji će napustiti Maksimir u velikom transferu, teško da će dočekati kraj ugovora u Dinamu. No, kako i kad god otišao, neće otići kao “free agent”, to je ono što je za klub najvažnije. Još gotovo tri godine, do kraja lipnja 2024. traje ugovor Bruni Petkoviću, kao i Livakoviću, Lauritsenu, Periću i Mišiću, a čak do 2025. potpisao je nedavno i Mislav Oršić. Do tad je ugovorom vezan i Bartol Franjić...

Tek idućeg ljeta Dinamo će polako morati početi razmišljati što će s Kevinom Theophileom, Dujom Čopom i Emirom Dilaverom, trojicom “over 30” kojima ugovori istječu naljeto 2023., no, ni tu, pretpostavljamo, neće biti problema oko dogovora ako će ih Modri htjeti zadržati, a odu li iz Maksimira, ti transferi, s obzirom na godine, ionako neće biti visoki pa na njima Dinamo, financijski, ne može mnogo izgubiti.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Da zaključimo ovu temu, Dinamo je rijetko kad imao jasniju i mirniju sliku što se tiče ugovora igrača i njihove budućnosti. Neki će otići, neki će, možda, i sami tražiti da ih se pusti ranije, jer i to je neizbježno, ali Dinamu se, kako sad stvari stoje, neće tako skoro dogoditi neki Mbappe ili Messi, da ikome od ključnih igrača istekne ugovor i onda ode iz kluba besplatno.

Istek ugovora dinamovaca

2022. Moubandje, Leovac
2023. Theophile-Catherine, Gojak, Dilaver, Andrić, Čop
2024. Livaković, Petković, Lauritsen, Perić, Mišić, Ristovski, Horkaš, Zagorac
2025. Oršić, Franjić, Moharrami, Tolić, Šutalo, Milić
2026. Ivanušec, Ademi, Menalo, Špikić, Jurić, Štefulj, Vasilj
2027. Bulat, Šaranić, Baturina

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. svibanj 2024 03:22