Issah Abass
 GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix
NOVI LJUBIMAC ARMADE

Dinamu uvalio dva projektila: ‘Volio bih igrati za Liverpool, jako dobro bih se tamo uklopio!‘

‘Gdje god sam dosad igrao, navijači su me voljeli. Kad nešto radim, onda se dajem maksimalno‘
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. kolovoz 2021. 07:44

Issah Abass nova je Rijekina zvijezda, dva projektila koja je zabio u mrežu Dominika Livakovića pokazala su da bi Bijeli u njemu mogli dobiti pojačanje koje će dati novu dimenziju momčadi. Ganac će u rujnu napuniti tek 23 godine, a stigao je ovog ljeta na posudbu iz njemačkog Mainza...

Jesu li pogoci kakve ste postigli na Maksimiru vaša specijalnost, pa ih možemo očekivati više ove sezone, ili je to bio trenutak inspiracije?

- Nadam se da ću postići još puno pogodaka u dresu Rijeke i da ću prije svega dobro igrati te na taj način pomoći momčadi jer ona je za mene uvijek na prvom mjestu. Pogoci u Maksimiru? Volim pucati i zabijati golove izvan kaznenog prostora. Ako mi se ukaže prilika probat ću je iskoristiti, obožavam okušati udarac s tih pozicija. Postigao sam dosta golova u karijeri s distance, nadam se i vjerujem da će ih biti još.

Što ste znali o Hrvatskoj ligi i nogometu prije dolaska u Rijeku?

- Hrvatska liga je dobra liga, ima dobrih klubova. Moram reći da nisam znao puno o hrvatskom prvenstvu prije nego što sam došao u Rijeku. Sad kada sam stigao u Hrvatsku naučim svaki dan nešto novo, upoznajem druge klubove i igrače. Ovo mi je bila prva utakmica u hrvatskom prvenstvu u dresu Rijeke, tako da vjerujem da će biti još vremena i prilike da upoznam sve klubove i onda ću moći reći nešto konkretnije.

Što ste si postavili kao cilj u Rijeci?

- Moji osobni ciljevi su uvijek da igram dobro i pomognem ekipi na bilo koji način te, naravno, da pokušam postići što više golova. Ipak, naglasak je na tome da budem timski igrač i pomognem momčadi da što više napreduje. Izazov je biti bolji u svakoj idućoj utakmici bez obzira na suparnika ili natjecanje.

Već u četvrtak gostujete kod Hiberniana, a doznali ste i potencijalnog suparnika u play-offu Konferencijske lige.

- Prema onome što smo vidjeli i Hibernian je dobra ekipa, a na nama je da igramo kao momčad. Dvije utakmice sa Škotima su poseban izazov za sve nas jer radi se o europskom natjecanju, a u Europu želimo što dalje.

Abass je još 2017. stigao u Europu, te je sezonu i pol igrao za ljubljansku Olimpiju. Tamo ga je vodio Igor Bišćan, sadašnji izbornik hrvatske U-21 reprezentacije i bivši trener Rijeke. Po čemu ga pamti?

- Igor Bišćan je odličan trener. Možda ne priča puno, ali kada daje upute i vodi momčad kaže sve što treba i to radi na sjajan način. Imali smo jako dobru suradnju i igrali smo odličan nogomet pod njegovim vodstvom. Znam da je bio sjajan igrač i da je nosio dres Liverpoola. Uživao sam igrati u Olimpiji, ostvarili smo izvrsne rezultate u periodu dok sam bio tamo. Mogu reći da mi je bilo lijepo u Sloveniji, ekipa je bila odlična, svi smo se slagali i izvan terena. Igrao sam zajedno s Darijom Čanađijom, koji je također bio u Rijeci. Sve u svemu, jedno lijepo iskustvo za mene...

Bili ste ljubimac navijača Olimpije, vjerujete li da će vas jednako voljeti i cijeniti i fanovi Rijeke?

- Gdje god sam igrao, od Nizozemske nadalje, navijači su me voljeli. Uvijek igram za momčad i ekipa mi je najvažnija, mislim da su to prepoznali. Želim dati maksimum na terenu, te otići doma s tri boda i osmjehom na licu.

Zbog čega se niste nametnuli u Mainzu? Što vas je spriječilo?

- Bilo se teško prilagoditi. Kada radim nešto ulažem sve, dajem se maksimalno. Trener koji me je doveo ubrzo je otišao, nisam možda toliko bio u prvom planu i najbolja opcija za mene je bila otići u Nizozemsku na posudbu jer želio sam prije svega igrati i razvijati se kao igrač. U Nizozemskoj sam se dobro osjećao jer tamo sam kao mlad nogometaš dolazio svakih nekoliko mjeseci na treninge i probe, ali nisam se mogao zadržati zbog viznog režima dok nisam napunio 18 godina. Od tamo sam i otišao u Olimpiju, pa u Mainz, te se opet vratio u Nizozemsku. Po dolasku iz Mainza dobro sam igrao i sad me je nogometni put doveo u Rijeku, gdje želim nastaviti s odličnim prezentacijama.

U Nizozemskoj je nosio dresove Utrechta i Twentea. Tko su mu igrački uzori i u kojem od najvećih europskih klubova bi najviše želio igrati?

- Sadio Mane je moj uzor, sviđa mi se način na koji igra. Što se tiče moje budućnosti i mojih želja, volio bih igrati u Liverpoolu. Igraju brz i okomit nogomet, vjerujem da bih se tamo jako dobro uklopio.

Bio sam na odmoru u Opatiji

Issah Abass po dolasku u Rijeku prvih nekoliko dana proveo je u hotelu u Opatiji, ali za Abassa to nije prvi posjet Kvarneru.

- Uživam u Rijeci, ne samo u klubu, već i u privatnom životu. Najviše se družim s Princeom Ampemom i Joaom Escovalom, ali imam dobar odnos sa svim suigračima. Sviđa mi se Rijeka, već dok sam igrao u Olimpiji s prijateljem sam nekoliko dana proveo na odmoru u Opatiji.

Nikoga nisam provocirao u Sloveniji

U Sloveniji je bila vruća priča i hit je postala fotografija na kojoj se vidi kako ste reagirali prema navijačima Maribora uhvativši se za spolni organ. Zbog toga ste kažnjeni s jednom utakmicom neigranja. O čemu se radilo?

- Objasnio sam situaciju odmah nakon spomenutog susreta. Bila je to važna utakmica protiv Maribora u kojoj smo pobijedili. Nakon završetka domaći navijači su nas vrijeđali. Jedan od navijača koji je bio na tribinama htio je moj dres i dao sam mu ga. Tražio je i donji dio dresa i to sam mu dao. Ostao sam u tom trenutku samo u gaćicama i kako sam ih povukao prema gore ispalo je da provociram. Nije mi bilo jasno zašto je odmah sve eskaliralo, nisam znao što se događa, ali nisam imao namjeru nikoga uvrijediti. Kasnije sam se ispričao jer zaista nisam htio da navijači misle da se tako inače ponašam ili da sam htio nekoga provocirati.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 05:27