PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
DERBI MNOGIH ODGOVORA

Dokaz potpune dominacije: Hajduk je u posljednjih pet godina samo jednom dobio Dinamo na svom Poljudu!?

Da su navijači na tribinama, Modrima bi bilo teže. Ovako, navijači Bijelih se uzdaju u Tramezzanija.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. svibanj 2021. 08:10

Nakon subotnjih dvoboja s Rijekom, odnosno, Slavenom Belupom, Hajduk i Dinamo sastaju se međusobno i to na Poljudu. Opet je na rasporedu vječni derbi, posljednji maksimirski dobili su Modri s 2:0.

Novi El Croatico igra se u srijedu (5. svibnja od 18.00), radi se o odgođenoj utakmici 22. kola. Modrima je, naravno, svaka utakmica itekako bitna u trci za naslovom prvaka, plavi dečki dobro znaju da nemaju pravo na prosipanje bodova, iako imaju prednost nad Osijekom. Jasno je isto tako da su utakmice s Hajdukom posebna priča, iako su Majstori s mora danas u defenzivi kad se radi o sportskom rezultatu i čupaju se za europsku pozivnicu, baš svi znaju da se radi o najvećem hrvatskom derbiju i da će to tako zauvijek ostati.

Dok su još gledatelji mogli na stadion, utakmice Hajduka i Dinama na Poljudu bile su spektakularan događaj. Atmosfera na splitskom stadionu uvijek je bila veličanstvena, bilo je žestokog navijanja, navijačke scenografije... Da, bilo je i vrijeđanja, ali sve to ide pod rubriku “vječni derbi”. Nažalost, navijača već dugo vremena nema na stadionima, tribine su prazne, šteta je velika što u srijedu nećemo svjedočiti punim poljudskim tribinama, koje daju poseban šarm derbiju.

image
PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix

Dinamo u posljednje vrijeme voli dolaziti na Poljud, izgleda da mu je to omiljeno gostovanje. To će definitivno potvrditi statistika. Nismo sad zaronili preduboko u povijest, uzeli smo u obzir poljudske derbije od ljeta 2016. godine. Od tog razdoblja do danas odigrano je devet derbija u Splitu, a Dinamo je bio iznimno dominantan. Čak šest puta je pobijedio, dva puta su utakmice završile neodlučenim rezultatom, a Hajduk je uspio trijumfirati tek jednom! Majstori s mora u tom su razdoblju pobijedili jedino 31. kolovoza 2019. godine, bilo je 1:0, strijelac je bio Jradi. Trener Hajduka bio je Damir Burić, dok je Plave s klupe vodio Nenad Bjelica. Dakle, u ovom razdoblju od gotovo pet godina koje smo uzeli u obzir Dinamo je uspio pobijediti samo - Burić. Gubili su Hari Vukas, Igor Tudor, Siniša Oreščanin, Željko Kopić, Joan Carrillo, Marijan Pušnik, a jednom i sam Burić...

Od Dinamovih trenera u tom razdoblju najviše poljudskih pobjeda ostvario je Nenad Bjelica, koji je trijumfirao dva puta, dok su se s jednim trijumfom osladili Zoran Mamić, Nikola Jurčević, Ivajlo Petev i Zlatko Kranjčar.

Najuvjerljiviju pobjedu na Poljudu ostvario je pokojni legendarni Zlatko Kranjčar, koji je 10. kolovoza 2016. godine sa svojim dečkima razmontirao Majstore s mora rezultatom 4:0. Po dva pogotka za Dinamo su na toj utakmici postigli Rog i Fernandes. Hoće li Dinamo u srijedu nastaviti svoju dominaciju na Poljudu ili nas možda očekuje neki drugi scenarij, može li Tramezzani napraviti ono što je u posljednjih pet i pol godina na Poljudu napravio samo Damir Burić - pobijediti Modre?

Standings provided by SofaScore LiveScore

Linker
23. travanj 2024 20:54