CROPIX
VELIKI PROJEKT

DOLAZI NOVA ERA ZA HRVATSKOG PRVOLIGAŠA! ŠPANJOLSKI MILIJUNI SVE SU BLIŽI Već se pripremaju kadrovska rješenja po svim razinama kluba

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 11. lipanj 2018. 17:31

Stvari se u nogometu mogu promijeniti od danas do sutra. Činjenica da Istra 1961 od kluba koji nema za kavu i izgledan mu je stečaj i gašenje odjednom ima osiguran prvoligaški status te dvije opcije imućnijih investitora sasvim je dovoljan pokazatelj koliko je ritam svijeta ubrzan.

No koliko se god brzo nešto može promijeniti, toliko je izgledno da se postavljene stvari teže mogu preslagati. U proljetnom životu Istre 1961 pojavila se opcija da će klub preuzeti Jose Querejeta, frontman španjolske obitelji i poslovne grupacije koja drži većinsko vlasništvo dionica u nogometnom klubu Deportivo Alaves i košarkaškom klubu Baskonia. U finišu proljeća konkretizirala se financijska injekcija hrvatskog poduzetnika Danka Končara, koji je “iskazao spremnost da pomogne premošćivanju problema kluba iz grada i sredine u kojoj ostvaruje poduzetničke projekte te osjeća društvenu odgovornost”.

Pula, 300518.
Utakmica  kvalifikacija za prvu ligu izmedju Istre 1961 i Varazdina. 
Na fotografiji: Slavlje za Roceov gol za 3:1.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX

Tom je injekcijom spašen ŠDD, dakle klub, dobivena je licenca, a onda je momčad Istre 1961 teškom mukom i zasluženo spasila prvoligaški status. Prema svim hodogramima koji se već duže prepoznaju i u akcijama gradske uprave na čelu s gradonačelnikom Borisom Miletićem, odnosno izvršnog direktora Darka Podnara, kao administrativca koji je ostao jedini koji se nastavio boriti za željena rješenja kluba po odlasku Michaela Glovera, španjolski zainteresirani investitor bio je prva opcija. Dijelom zbog činjenice da su se u Končarevu taboru zagrijali za projekt Istra 1961, dijelom zbog pozitivnih reakcija Puljana na njihov doprinos u teškom trenutku kluba, sada Kermas Grupa odaje pojačanu želju za pulskog prvoligaša.

Obilaze terene

Kako je Krešimir Raguž, desna ruka Danka Končara, javno reagirao negativnim stavom o aktualnom trenutku rješavanja vlasništva kluba, dojam je da je to najbolji znak da je upravo španjolska grupacija u prednosti za preuzimanje kormila pulskog kluba. To nije iznenađenje, a ni nelogično s obzirom na razgovore koji su se s Querejetom vodili. Možda je više iznenadio ton i način kojim je Raguž htio odati nezadovoljstvo takvim mogućim raspletima...

Zagreb, 290318
Stadion u Kranjcevicevoj.
NK Rudes i NK Istra odigrali utakmicu 27. kola Prve HNL.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Kako god, ovog je trenutka prilično uvjerljiv dojam da će Querejeta vrlo skoro postati vlasnik Istre 1961. To se uvjerenje temelji na operativnim aktivnostima jer su njegovi suradnici već boravili u Puli u više navrata. Prošle srijede i četvrtka obilazili su terene u Medulinu i Štinjanu, dogovarali za treninge. Jedno od pitanja koja su se u ovom zrakopraznom prostoru, nakon uspjeha u doigravanju za Prvu ligu, nametnula jest zašto španjolski investitor još nije konkretno krenuo u rješavanje formalnih protokola da preuzme većinsko vlasništvo Istre 1961.

Prema informacijama koje smo dobili iz zagrebačkih izvora, Središnji ured za sport, odnosno Povjerenstvo za profesionalne klubove, još nije izdao formalnu suglasnost jer su zatražili dodatnu dokumentaciju koja će potvrditi porijeklo kapitala hrvatske tvrtke preko koje će Querejeta realizirati dionice Istre 1961. S obzirom na jasne bankovne reference tog poduzetnika radi se o formalnosti, no treba je ispuniti. To bi moglo značiti da će se formalno rješavanje vlasničkih pitanja dogoditi čim se ispuni uvjet suglasnosti Povjerenstva.

U međuvremenu Querejetini suradnici, kako saznajemo i od nekih zaposlenika u klubu, pripremaju kadrovska rješenja po svim razinama i, ako nismo krivo razumjeli, već idućeg tjedna u Puli će biti operativan sportski direktor. Prozivka je planirana za 18. lipnja...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. ožujak 2023 22:41