Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
OTVORENO O SVEMU

DOMINIK LIVAKOVIĆ ZA SN OTKRIO OSTAJE LI U DINAMU I NAKON ZIME Vratar Dinama poslao poruku navijačima, pa iskreno komentirao najbolniju temu Modrih

DOMINIK LIVAKOVIĆ Vratar Modrih i hrvatske reprezentacije privržen klubu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. prosinac 2019. 09:34

Dominik Livaković jedna je od najboljih i najpozitivnijih Dinamovih priča 2019. godine. Sazrio je u vrhunskog vratara, k tome postao nezamjenjiv i u reprezentaciji s kojom je izborio Euro. I ostao u Maksimiru unatoč ponudama iz liga Petice... I u Ligi prvaka, iako Dinamo na kraju nije dosanjao još jedno europsko proljeće, bio je siguran, miran, pouzdan, bez nekog velikog kiksa. Štoviše, i u porazima je znao biti među najboljima. Sada, dvije utakmice prije završetka te 2019., dok su pred Dinamo još samo Lokomotiva i Rijeka, može se godini na izmaku dodijeliti neka ocjena. Dakle?

- Solidna četvorka! Petica ne može biti jer nismo prošli dalje, ali mislim da smo ostavili solidan dojam. Gledajte rezultat Dinama kroz prizmu 2012. godine kada je cijeli Zagreb slavio gol Krstanovića za bod u Ligi prvaka. Mi smo uzeli pet bodova, imamo bolju gol-razliku od Šahtara i Atalante i nijanse su nas dijelile od prolaska skupine - priča Livaković nakon što se ipak malo slegnuli dojmovi srijede navečer, poraza od Cityja i ukupnog razočaranja zbog kraja europske sezone.

Kad se sve zbroji i oduzme - zaključak glasi?

- Mislim da smo napravili određeni iskorak. Ušli smo u skupinu Lige prvaka što smo si zadali kao cilj i ondje nismo bili prolaznici već smo bili u igri za prolazak do zadnjeg kola. To je dobar rezultat.

Među 16 klubova koji su ostali u Ligi prvaka, svi su iz liga Petice. S te strane Dinamov bi prolaz bio istinska senzacija?

- Slažem se s vama. A bili smo tako blizu te senzacije. I zato nema gorčine. Svima nam je žao što nismo napravili taj korak naprijed, ali stvarno mislim da je Dinamov europski put u ovoj sezoni bio pozitivan i dobar. Idemo sad odraditi maksimalno dvije utakmice pa na odmor.

Mnogi se slažu da je sve što je Dinamo napravio u godinu i pol sjajno, iznad očekivanja, doista se malo toga može prigovoriti. Ali, je li ovo bio vrhunac generacije, možemo li Dinamo i idućih sezona očekivati na istim razinama?

- Ono što smo napravili je zaista veliko. I tek s nekom vremenskim odmakom od nekoliko godina shvatit ćemo svu veličinu tog rezultata. Što se nekih očekivanja tiče, mislim da Dinamo ima još prostora. Ovdje europsko proljeće mora postati konstanta i minimum ciljeva. Ako smo dugo godina imali za cilj skupinu, sada se letvica mora pomaknuti prema gore. Imamo tradiciju, sjajnu školu i sustav rada. Nemamo stadion što je sramota svih nas i to mora biti krucijalno pitanje Dinama.

Kreće “sezona dolazaka i odlazaka”, znamo da bi na zimu moglo biti promjena u kadru, a Livaković je sigurno “vruća roba” na tržištu. Spada li on među one koji bi ove zime mogli otići ili će čekati barem do ljeta i Eura?

- Ugovor sam nedavno potpisao i produljio. Nemam planova otići ove zime. Ostat ću u Maksimiru i spremati se za Euro. Na ljeto ćemo vidjeti. Klub je taj čija je zadnja i siguran sam da ćemo pronaći zajednički jezik ako se nešto pojavi primamljivo za Dinamo, ali i za mene.

Upravo je Euro idući Livakovićev vrhunac sezone i dosadašnje karijere. Koliko će biti teško držati formu formu kroz HNL kad suparnici često i nemaju udarac po golu, ponekad i 90 minuta Dinamov vratar nema posla?

- Forma nisu samo utakmice. To su i treninzi, stil i način života i sve ostalo što ide uz vrhunski sport. Pa nama se dogodi na treningu da imamo jači intenzitet nego na nekim utakmicama. Branimo udarce reprezentativaca Hrvatske, Švicarske, Poljske, BiH… Ne brinite se za formu.

A moramo li brinuti zbog skupine? Protiv Engleza je već branio, sad je osjetio u Manchester Cityju i Sterlinga i “malog” Fodena kojega na Otoku programiraju za novu zvijezdu.

- Top klase! Nema se tu što dodati i oduzeti. Stvarno su sjajni napadači. Skupina još nije kompletirana, ali na papiru se čini u redu. Nije preteška, a lagana nije sigurno. Bit će zanimljivo.

Ždrijeb je takav da je bolje ne biti prvi u grupi, jer se tako izbjegavaju Francuska, Njemačka i Portugal. Treba li kalkulirati ili igrati na prvo mjesto u skupini?

- Osobno nisam sklon kalkulacijama. Mislim da uvijek treba ciljati prvo mjesto. No, to je moje mišljenje.

Je li odluka da ostane u Dinamu, sad kad pogleda unazad, bila dobra i kvalitetna?

- Nikada ne znate što bi bilo kada bi bilo. I zato mi je teško pričati o tome, ali načelno sam jako zadovoljan u Dinamu i mislim da je ostanak bio dobra odluka.

Kalinić i Sluga? Na njima je da se izbore za svoj status

Pitanje druge dvojice golmana u reprezentaciji, drugog i trećeg, jedno je od otvorenih pitanja u reprezentaciji, obzirom na status i formu Kalinića i Sluge. Kako na to gleda reprezentativna “jedinica”?

- To nije pitanje za mene. Obojica imaju u meni podršku kao što sam ja imao podršku dok sam bio na klupi i čekao priliku. Na njima je da se izbore za svoj status.

Napredujem svakim treningom

Što može on sam reći za svoju 2019. i napredak među vratnicama? Je li već sad dovoljno dobar za odjenuti dres neke od najjačih europskih momčadi?

- Na iskustvu sam dobio sigurno, ali i inače mislim da napredujem svakim treningom. Zadovoljan sam svojim nastupima i formom koju sam imao od lipnja.

Naučili smo lekciju

Ona utakmica sa Šahtarom ostat će dugo u sjećanju. Ispalo je da je skup bio jedan Theophileov nesmotreni potez, faul nad golmanom za penal.

- Lako je biti general poslije bitke. I svatko od nas bi nešto drugo napravio u toj sudačkoj nadoknadi, no ne možemo vratiti vrijeme. Slažem se i da je ta utakmica i moguća pobjeda trebala biti prekretnicom, međutim stvarno nema smisla više vraćati film te utakmice. Naučili smo lekciju i mislim da će svako od nas biti oprezniji u sličnim situacijama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 11:54