DENIS LOVROVIC Afp
SVE JE BOLJI

Donedavno ‘nije bio taj‘, a sad je najveći dobitnik! Dinamo bi za njega mogao dobiti velik novac

Ubrzo će ozbiljno zakucati na vrata reprezentacije, brže od nekih svojih prethodnika
Piše: Nikola Lipovac/JLObjavljeno: 28. studeni 2021. 16:17

Kao što su mnogi pribijali na stup srama Joška Gvardiola zbog banalnih pogrešaka na Euru, tako se i Josip Šutalo susreo s "mišljenjima" da "nije taj" nakon Dinamova poraza protiv West Hama na startu ovosezonske skupine Europske lige. A istina je potpuno drugačija: Gvardiol je bio najveći dobitak hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu, kao što je Šutalo najveći dobitnik modre jeseni, neovisno nastavi li se europski put u nižoj, Konferencijskoj ligi.

Spasilac u Rijeci i Beču

Šutalo je dvije godine stariji od Gvardiola, s kojim je tvorio stoperski par u drugoj momčadi i juniorskoj Ligi prvaka u kojoj je Dinamo prije aktualne pandemije dvaput zaredom dospio do četvrtfinala. Bili su skupa na seniorskim pripremama u ljeto 2019. u Murskoj Soboti, no brže se razvio Gvardiol, iako je Šutalo kod tadašnjeg trenera Nenada Bjelice prvi od njih dvojice odigrao svih 90 minuta, u kup-dvoboju s Opatijom na Kantridi 30. listopada 2019. Tada 17-godišnji Gvardiol ušao je od 75. minute, debitiravši za seniore u sudačkoj nadoknadi prvenstvenog dvoboja u Velikoj Gorici 18. listopada, da bi 90 minuta odigrao protiv Inter Zaprešića 2. studenoga kad je i zabio glavom za pobjedu 1-0. Šutalo je te sezone priliku za nastup među seniorima dobio tek nakon Bjeličina odlaska i nastavka prekinute sezone u ljetnim mjesecima dok je Gvardiol do Bjeličina odlaska skupio još tri prvenstvena nastupa na proljeće, od čega s Interom i Istrom po 90 minuta.

image
DAMIR SENCAR Afp

U prošloj, sezoni 2020./21. Gvardiol je kao igrač prodan RB Leipzigu bio prvotimac, a Šutalo je u potrazi za minutažom na proljeće izabrao posudbu u Pulu i s Istrom 1961 igrao finale Kupa protiv Dinama, zabivši gol Rijeci u polufinalu. Ovu sezonu je počeo kao zadnji od stopera, nije uopće sudjelovao u kvalifikacijama za Ligu prvaka, ali dobio je minutažu kad je trener Damir Krznar eksperimentirao s trojicom srednjih braniča. Nakon što je ulazio kao spasilac na poluvremenu u Rijeci i u Beču definitivno je istisnuo iz udarne postave Danca Lauritsena i nametnuo se kao neupitno stopersko rješenje uz iskusnog Theophile-Catherinea. I premda je 10 godina mlađi, manje griješi. Bio je, primjerice, odličan u Gradskom vrtu, iako je zbog nenamjerne ruke na licu suparnika skrivio kazneni udarac, no Livaković ga je obranio i to je prošlo bez štete po rezultat "modrih".

21-godišnji Čapljinac

U uzvratu protiv Rapida bio je strijelac glavom za potvrdu pobjede 3-1, ali daleko od toga da mu je jedina kvaliteta skok. Ne, Šutalo dodaje s obje noge, može biti lijevi i desni stoper kad se igra "obrana četiri" i na svakoj poziciji u "obrani tri" (u Osijeku je bio izvrstan kao srednji). Odlikuje ga i izvrsno čitanje igre, sve manje griješi u postavljanju, to će razviti s iskustvom, no primjetno je golim okom, bez pomoći aplikacija, da svakim nastupom 21-godišnji Čapljinac sve više napreduje.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Dinamo je u bliskoj prošlosti lakoćom za velik novac prodavao srednje braniče uz svoje škole, sjetimo se Lovrena (9), Benkovića (14,5) ili Joze Šimunovića (7,5 milijuna eura), no za razliku od potonje dvojice, Šutalo će po svemu sudeći brzo ozbiljno zakucati i na vrata hrvatske A-reprezentacije, ako se ne dogodi ništa nepredviđeno, vjerojatno već za Katar sljedeće jeseni. I teško će se dotad zadržati u Maksimiru...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:34