PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
MASOVNA ZARAZA

Drama na Poljudu! Testovi pozitivnih igrača hitno se šalju u Zagreb, sumnja se na britanski soj virusa

S obzirom na mjere UEFA-e, ako ih se pridržava, tako veliko zaražavanje nije očekivano...
Piše: Goranka JureškoObjavljeno: 14. veljača 2021. 20:40

Velik broj zaraženih igrača i stručnog stožera Hajduka u kratkom vremenu upalio je alarm splitskim epidemiolozima koji moraju provjeriti radi li se o britanskom soju korone koji se širi dvostruko brže.

Odgovor na to pitanje dat će analiza briseva hajdukovaca koje će splitski epidemiolozi u ponedjeljak ujutro poslati u Zagreb na sekvenciranje jer se običnim PCR testom to ne može utvrditi - on samo pokazuje da je riječ o koroni, ali ne i je li riječ o 'mutantu'.

Naime, u zadnjih nekoliko dana zaraženo je čak 12 igrača i osam članova stručnog stožera što epidemiolozi smatraju velikim brojem jer u skupini koja je bila na gostovanju u Rijeci proteklog tjedna bile su samo 33 osobe. S obzirom na epidemiološke mjere koje je propisala UEFA, ako ih se pridržavaju u bilo kojem nogometnom klubu, ovako 'masovno' zaražavanje nije očekivano.

Splitski epidemiolozi kažu da po epidemiološkoj anamnezi nitko od zaraženih nije bio u inozemstvu, pa tako nisu mogli doći u kontakt s britanskim virusom, ali je moguće da je netko od igrača ili člana stručnog stožera pokupio 'mutant' i prenio ga ostatku ekipe.

U svakom slučaju, odgovor radi li se ipak o 'britancu' koji se širi dvostruko brže od 'starog' korona virusa trebalo bi dati sekvenciranje iz dobivenih uzoraka, koje će se vjerojatno raditi ili u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević ili u Institutu Ruđer Bošković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 04:25