GORAN MEHKEK Cropix
‘OSTAVIO IH BEZ DAHA‘

Barcelona poludjela za igračem Kustošije! ‘Nikad nisam vidio veći talent, u Hrvatskoj nema boljeg na toj poziciji‘

‘Dinamo ima Ljubičića, Hajduk Melnjaka, Rijeka Vukčevića, Osijek Leovca, a ovaj je bolji od svih‘
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 19. travanj 2023. 11:16

I dok je u većini Zagreba već danima oblačno vrijeme, sunce itekako sija u jednom kvartu - Kustošiji. Momčad iskusnog Samira Toplaka prošlog je petka pobijedila je Lidera prvenstva Rudeš (2:1) u susjedskom derbiju. Golove za Kustošiju zabili su Andrej Šaronja, koji je doveo domaćina u prednost u 11. minuti, i Šimun Grgić koji je zabio gol vrijedan tri boda u 90. minuti. Za izjednačenje Rudeša zabio je Ivan Laća u 72. minuti, ali vodeća momčad drugog razreda hrvatskog nogometa nije uspjela izvući bod protiv Kustošije koju u idućem kolu čeka dvoboj protiv Jaruna, izravnog konkurenta u borbi za opstanak. Međutim, osim dobre partije u petak, Kustošija je imala još senzacionalnih novosti, na tribini su se nalazili skauti Barcelone kojima je interes probudio najnoviji eksponat ovog kluba, 18-godišnji mladi reprezentativac Senegala Mikayil Faye.

- Takvu zrelost ja nisam nikad vidio kod igrača njegovih godina, zapravo, nikad nisam vidio veći talent. Odgovorno tvrdim da je on najbolji lijevi branič ne samo u Prvoj nogometnoj ligi nego u cijeloj državi. Pogledajte samo najjače klubove, Dinamu lijevog beka igra Ljubičić kojemu to nije prirodna pozicija, Hajduk ima Melnjaka, Rijeka Vukčevića, Osijek Leovca, ali ovaj mali je bolji od svih na toj poziciji - započeo je Toplak pa nastavio s epitetima na račun braniča koji je po vokaciji središnji branič, ali se vrlo brzo adaptirao na poziciji lijevog braniča:

- U životu sam trenirao puno talentiranih mladih igrača, ali Faye me oduševio. Ne mogu ga sad uspoređivati s Kačavendom jer nisu ista pozicija, ali lakoća kojom igra je nevjerojatna. Ja sam s ljudima iz Barcelone pričao nakon utakmice i njih je ostavio bez daha. Prema ponudi koju su oni spremni dostaviti na klupsku adresu, u njihovim je planovima da ga postupno kroz svoju rezervnu momčad priključe prvoj momčadi - zaključio je trener Kustošije.

image
RONALD GORSIC Cropix

Mnogi se pitaju, kako je uopće došlo do suradnje između igrača i kluba? Priča seže još u prošlu jesen kad je Fayea klubu preporučio nekadašnji veznjak Dinama Mathias Chago, a konačno ga je u klub doveo jedan od najboljih hrvatskih menadžera Andy Bara. Postojao je i tada interes velikih europskih klubova, Marseille je bio na pragu da ga dovede, ali umjesto u francuskom prvenstvu ovaj defenzivac odlučio se razvijati u Zagrebu. S prvom momčadi trenirao je u prvom dijelu sezone dok je vukao ozljedu, a nakon što je konačno postao spremnim pravu eksploziju doživio je na zimskim pripremama u Medulinu, a postao je nakon toga neizostavan član momčadi i kod nekadašnjeg trenera Uge Klingora tako i sada kod Toplaka. Zbog toga, nije Barcelona jedina momčad koja ga prati.

- Bili su tu predstavnici Eintracht Frankfurta, Atalante, Genka i još nekih klubova - potvrdio je predsjednik kluba Vladimir Babić koji je također imao samo riječi hvale na račun igrača. - On je fizički moćan igrač, dominantan na svojoj poziciji stoga ne čudi da za njega simpatije pokazuju brojni klubovi.

Kustošija je inače poznata zagrebačka tvornica talenata. Ptice na grani znaju da su u njenoj školi ponikli Kristijan Lovrić, Roko Šimić, Mislav Oršić, Lukas Kačavenda, ali postaju klub za koji se sve glasnije čuje i na europskoj mapi. Nedavni je primjer Jan Jurčec (22), najbolji strijelac prošle sezone koji je na ljeto prešao u austrijskog prvoligaša Altach gdje ga je osobno doveo legendarni napadač Miroslav Klose. Potencijalnim odlaskom Fayea u Barcelonu Kustošija će dotaknuti nove gabarite uspješnosti koji bi u budućnosti, kako poručuju iz kluba, mogli postati još veći.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 11:13