Tomislav Srbljinović i Jakov Biljan

 Vlado Kos/CROPIX
NOGOMETNA RENESANSA

Dijete Dinama predvodi hit Prve NL: ‘Bili smo pred raspadom, a onda je stigao naš čovjek iz Frankfurta...‘

Nekadašnji član Modrih dio je sjajne sportske priče od samog početka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 19. ožujak 2023. 15:57

Jakov Biljan (27) dijete je zagrebačkog Dinama. Danas je kapetan Vukovara 1991, drugoplasirane momčadi Prve NL. Igrao je Jakov i u Lokomotivi, Kopru, bio je i u Latviji. No, posljednje tri godine je karijeru odlučio provesti na istoku Hrvatske, u klubu koji napreduje koracima od sedam milja.

- U Vukovaru se događa lijepa priča. Drago mi je da se kad smo mi u pitanju probudila i medijsko zanimanje za nas. Zaista u Vukovaru radimo sjajne stvari - kaže nam Jakov

Stigao je u Vukovar u veljači 2020. godine kad je klub preuzeo Markus Buzov, nogometni entuzijast, povratnik iz Njemačke koji je okupio prijatelje i krenuo u projekt oživljavanja nogometa u Vukovaru.

- Markus Buzov je naš čovjek iz Frankfurta, stigao je baš prije tri godine i sve je pokrenuo. Klub je bio pred raspadom. Sa svojim partnerima je ušao u klub, eto u te tri godine od borbe za ostanak u Trećoj HNL istok, stigli smo do drugog mjesta u drugoj ligi, odnosno Prvoj NL. A prije sezone cilj je bio samo ostanak. A sad sjajno guramo, pogotovo smo dobro ušli u taj drugi dio polusezone s pet pobjeda zaredom. Sad igramo s Orijentom na Krimeji.

Dakle, Biljan je u klubu od početka stvaranja novog Vukovara. Prije toga bio je u Latviji, u klubu Jelgava.

- Kad sam s Dinamom raskinuo ugovor, otišao sam u Latviju godinu dana. Igrao sam u prvoj ligi, nudili su mi novi ugovor. Međutim, nisam želio ostati. Ipak je na sjeveru Europe posve drukčiji život. Odigrao sam u Latviji 25 utakmica, ali cijelo vrijeme sam s Markusom Buzovom bio u kontaktu. Ma, s njim sam bio u kontaktu još od doba kad sam bio junior Dinama. Markus mi je predstavio taj projekt u Vukovaru. Odmah smo se dogovorili i tako sam završio u Vukovaru. Moram zaista naglasiti da je klub u zaista kratkom vremenu, metaforički kazano, eksplodirao. Posloženi smo, dvije godine nas vodi trener Miroslav Bojko, vrhunski trener s vrhunskim autoritetom. Imamo i odličnu momčad. Po ovome što vidim, mislim da bi se naša momčad borila za ostanak u HNL-u.

Nažalost, da Vukovar i osvoji prvo mjesto, ne bi igrao HNL. Ne bi mogao dobiti licencu.

- Naš najveći problem je infrastruktura. Kao i svuda u Hrvatskoj. Mi nemamo uvjete za HNL. Dobili smo licencu za Prvu NL. Trebalo bismo mnogo toga napraviti za licencu HNL-a. Osim infrastrukture, sve je super. Grad stoji iza nas, ali kad se radi o infrastrukturi, trebao bi nam pomoći još više, omogućiti nam bolje uvjete.

Pa ako se to dogodi, možda će Vukovar 1991 i zaigrati u HNL-u. Jakov ima jednu veliku želju.

- Htio bih u dresu Vukovara igrati protiv Dinama u HNL-u. Bila bi to za mene prekrasna priča. Moram i kazati da sam u Vukovaru igrački napredovao, jedno vrijeme me nije bilo na mapi, sad sam opet tu. Prošao sam tu Treću ligu, krš i lom, loše terene... Sad sam pun ambicija, energije, želim sa svojim Vukovarom i dalje biti dio ove sjajne priče, rekao bih zdrave hrvatske nogometne priče. Mogli smo mi na silu dogovoriti da recimo igramo u Vinkovcima, ali mi to ne želimo. Mi želimo igrati na svom stadionu, u svom gradu - zaključio je Jakov Biljan.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 10:08