Tin Sajko

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
PERFEKTNA PARTIJA

Iznenađenje u drugoj ligi, prekopirali Sopićev ritual, oduševio igrač Osijeka: ‘Izgledamo sve bolje‘

Tina Sajka ocijenili smo devetkom nakon fantastičnih obrana u pobjedi Jaruna protiv Vukovara
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 06. ožujak 2024. 09:49

Po odlasku iz Vukovara, jarunski team manager Marko Nujić iskoristio je jednu "sopićevsku" taktiku: "Prva benzinska je moja!". I bila je, potvrđuju nogometaši, no već u četvrtak čašćenje će iskeširati Tin Sajko. Osim 20. rođendana, vratar slavi i sjajan ulazak u postavku Jerka Leke, u koju je ove zime stigao kao posuđeni igrač Osijeka.

Jarun je u nedjelju 1:0 pobjedom nad trećom ekipom I. NL rezervirao iznenađenje 20. kola, no teško da bi se o tome pričalo da među vratnicama nije stajao mladi Koprivničanin, koji je u našem listu ocijenjen rijetko viđenom devetkom. Sajko je "čupao" lopte iz mreže, Knöll se dvaput u nevjerici hvatao za glavu jer naizgled neobranjivi udarci s pet ili manje metara očišćeni su na gol-liniji pomalo nevjerojatnim reakcijama nove jarunske jedinice. Da bi izvedba bila perfektna, Sajko je ispucavanjem u 90. minuti sredio "pola gola", bio je potom dovoljan Tadićev klasni potez i utrčavanje strijelca Domančića. Kazat će vratar da se još uvijek nije navikao na zagrebačke gužve, ali kad nastane gužva u njegovih 16, problema zasad nema.

"Mislim da su svi zadovoljni i da sam opravdao svoje dovođenje u momčad. Ovdje vlada obiteljska atmosfera"

- Tri utakmice proljetnog dijela sezone, dvije čiste mreže. Ipak se ta rubrika najviše broji vratarima, stoga mogu biti vrlo zadovoljan svojim izvedbama. Timski gledano, u tom razdoblju prikupili smo sedam bodova (Dubrava 1:0, BSK 2:2 i Vukovar 1:0 op.a.), to sve govori o našoj igri. Iz ogleda u ogled izgledamo sve bolje - kaže Sajko, angažiran po zahtjevu spomenutog Nujića, koji je nakon utakmice na istoku Hrvatske klicao od oduševljenja.

Lako je to moglo biti i devet od devet, no nepotrebne pogreške u završnici susreta s BSK-om ponudile su bod ekipi iz Bijelog Brda. Doduše, nema se tu što zamjeriti vrataru. Dapače, do kraja je upisao i jednu vrhunsku obranu i spriječio potpuni preokret.

- Kad primiš dva gola, skrivio ih ili ne, ne možeš kazati da si imao dobru utakmicu. Zasad je to jedini ogled s kojim nisam sretan, ali u globalu gledano, mislim da su svi zadovoljni i da sam opravdao svoje dovođenje u momčad. Dobro funkcioniram s ekipom i na terenu i izvan njega, ovdje vlada obiteljska atmosfera.

Sajko je dosad branio za omladinski pogon Slaven Belupa, Koprivnicu i mlade iz Osijeka. Broji i pet nastupa za U19 reprezentaciju Hrvatske u razdoblju prošle i pretprošle godine. U Jarunu će ostati do kraja sezone, a onda se vraća Zoranu Zekiću na Opus Arenu. Jasno, cilj mu je prikupiti minute do kojih bi, pored Malenice, teško stigao u prvom sastavu Osijeka, koji pomno prati njegove izvedbe.

"Golmansku poziciju gledam kao ulogu koja podrazumijeva da motiviraš i dižeš ekipu"

- Osječki trener golmana Filip Šušnjara čestitao mi je nakon utakmice s Vukovarom. Nakon svakog ogleda čujem se s ljudima iz Osijeka, šalju mi analizu izvedbe, ukazuju što je bilo dobro i na čemu bih trebao poraditi. Definitivno mi je želja braniti za Osijek, na ljeto će biti šest godina da sam njihov igrač. Za mladog golmana poput mene mnogo znači prikupiti 15-ak utakmica, zato sam i stigao u Jarun te mogu zahvaliti Zekiću i Osijeku što su prepoznali moju potrebu i pustili me na posudbu.

Naš sugovornik po srednjoškolskom je obrazovanju ekonomist, stoga mu nije teško zbrojiti statistiku i zaključiti da je Jarun u uzlaznoj putanji. Potvrda bi mogla stići već protiv Solina u idućem kolu. U subotu na domaćem terenu slijedi lov na novi trobod, premda Sajko prati Lekine stavove i poziva na oprez.

- Solin je predzadnji, ali ne treba nikoga podcjenjivati. Od početka tvrdim da tablica ne pokazuje prave stanje i da ćemo se uzdignuti, drago mi je da se to ostvaruje, a golmansku poziciju gledam kao ulogu koja podrazumijeva da motiviraš i dižeš ekipu - zaključio je Sajko, a euforične proslave obrana u Vukovaru zorno potvrđuju izrečeno.

Završno, Leko će ukazati na to da je Sajko na dobrom putu, no ključ je u dosljednosti.

- Istovremeno je stigao i Duje Biuk, koji također čeka na priliku. Što se Sajka tiče, budući da je mlad, očekujem i pokoju pogrešku i oscilacije, ali najvažnije je da u ovom trenutku nema straha i ništa ga ne sputava u njegovim namjerama. Ističe se i na treninzima, dobar je u igri nogom i zasad izvrsno iskorištava minutažu, pokazao je da je perspektivan golman. Mislim da će Osijek jednog dana u njemu imati dobrog vratara - zaokružuje trener Jaruna.

Linker
06. ožujak 2024 09:51