Marinko Perić

 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ŠTO SE TO DOGAĐA?

Kaos u kultnom ZG-klubu: Treneri u štrajku, cure detalji mučne priče, uključeni direktor, roditelji...

Predsjednik je najavio odlazak pa se predomislio, a kruže priče da je tražio i - otpremninu?!
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 28. siječanj 2023. 12:27

U Sigetu je prilično burno zadnjih dana. Osim što ih ne ide na rezultatskom planu, seniori su posljednji u 1. NL, od nedavno je i gotovo kompletan trenerski kadar u omladinskom pogonu kluba u ‘štrajku‘. Razlog je neisplata plaća, nekima je klub dužan od listopada, većini od studenog, a dio trenera je već ranije sreću pronašao u drugim sredinama, jer više nisu htjeli raditi u takvim uvjetima.

Već dulje vrijeme se osjeća nemir u omladinskom pogonu Hrvatskog dragovoljca, a situacija je kulminirala u četvrtak. Tada se preko WhatsApp grupa raširila poruka identičnog sadržaja prema roditeljima djece koja treniraju u klubu.

- Poštovani, obavještavamo vas, da smo mi treneri nogometne škole Hrvatskog dragovoljca, zbog neisplaćenih osobnih dohodaka unazad nekoliko mjeseci, odlučili - počevši od petka 27. siječnja - do daljnjega obustaviti rad, odnosno treninge. Žao nam je što je do ovoga došlo, ali nemamo drugog načina kako naplatiti svoj protekli rad. Čim nam se riješi taj problem, odnosno podmire dugovanja, nastavit ćemo s radom.

U četvrtak navečer je održan sastanak trenera s predsjednikom Marinkom Perićem, ali rješenja nije bilo na vidiku. Zapravo, rješenje je bilo da četiri trenera, koji su na plaći ZNS-a i imaju obvezu treniranja, preuzmu cijeli pogon od 13 ekipa. Barem dok ostatak trenera ne nastavi raditi. S tim da je ideja bila da sredstva namijenjena trenerima u ‘štrajku‘ budu uplaćena na račun četiri trenera koja bi radila s djecom. Rekli bi neki - pokušaj razbijanja ‘štrajka‘, ali prema svemu sudeći ideja nije uspjela. Roditelji su podržali trenere i odlučili ne poslati djecu na trening.

Ovo nije izoliran slučaj, mnogi klubovi u Hrvatskoj imaju ili su imali slične situacije. Što se tiče Dragovoljca ovakvi problemi traju već određeno vrijeme, pojedinci kažu i godinama, ali ovaj put im je prekipjelo. Naveli su situacije s oružarom, koji je zbog neisplate plaća morao van iz unajmljenog stana jer nije plaćao najamninu. Kao i da je čistačica dala otkaz zbog istih razloga. S trenerima se solidarizirao i direktor Željko Matić, te je podnio neopozivu ostavku, iako ga pojedinci navode kao svjetlu točku u tom klubu. Predsjednikov odgovor trenerima je bio kako oni mrze klub.

image

trening Hrvatskog dragovoljca

SLAVKO KONOPLJAK

Roditelji su - također - ogorčeni jer dosta stvari nije klapalo. Od osnovnih stvari poput neorganiziranosti pri davanju informacija kada su utakmice, pa do skupe i nepotpune opreme za djecu. Poskupila je i članarina te je ona sada 50 eura. Ako već plaćaju tako veliku svotu očekuju i neku organizaciju. Zadnja informacija je bila da se moraju plaćati treninzi i za srpanj, iako tada nema treninga, a treneri ionako ne primaju plaću za srpanj?!.

- Žao nam je da je došlo do ovakvih stvari, ali da smo imali bilo kakav drugi način vjerujte nam da bi to i napravili - poručili su ogorčeni treneri.

Predsjednik Perić nalazi se u teškoj situaciji. Navodno je već ranije obavljen razgovor gdje se on složio da će otići iz kluba, ali nakon nekoliko dana je korigirao mišljenje. Spominje se da je tražio određenu "otpremninu", ali to je neprovjerena informacija.

Nisu samo treneri nezadovoljni, već navodno i ostali klupski dužnosnici, tako da nas ne bi čudilo da se uskoro održi i Izvanredna skupština kluba gdje bi se pokušalo napraviti određene promjene. Pretpostavljamo da bi možda i jedan od kandidata za predsjednika bio dosadašnji direktor Željko Matić, koji je u proteklom razdoblju klubu osiguravao određena sredstva.

Ako i bude Skupštine, ona se može održati tek za otprilike mjesec dana, a do tada treba pronaći neko rješenje jer bi u protivnom mogao slijediti egzodus djece prema ostalim klubovima, a tek tada će Dragovoljac biti u financijskim problemima.

- U cijeloj priči nije jasno kako taj klub, koji ima odličan potencijal s obzirom na lokaciju i terene te da mu gravitira više od 100 tisuća stanovnika samo u Novom Zagrebu, svako malo ima određene turbulencije. Na stranu prva momčad i njeno financiranje, to se nas ne tiče. Ali nije mi jasno da s tolikim brojem djece non stop neki problemi ili nezadovoljstvo. A da ne kažem kako izgleda taj stadion, tribine, svlačionice... Pa tamo je pola toga u kontejnerima, jedna tribina je godinama van funkcije i ne znam što uopće tamo još radi. Gledam neke druge klubove, koji su puno manji, imaju, naprimjer, balon u zimskim uvjetima, više trenera uključenih u rad s većim grupama itd. Nije mi jasno kako se ti ostali klubovi financiraju, a jedan Hrvatski dragovoljac ne može. Kod nas su djeca u ljetnim mjesecima znala trenirati po sumraku, gotovo mraku, i to na vrlo upitnom terenu s betonskim blokovima sa strane. Ima toga još... - zaključio je jedan od ogorčenih roditelja.

Linker
19. travanj 2024 22:44