DUJE KLARIC/CROPIX
KRAJ SEZONE

Nije moglo dramatičnije! Zadnje kolo donijelo rasplet vrlo nepovoljan za Croatiju

Spuštena je zavjesa na ovosezonsku prvenstvenu utrku 16 klubova
Piše: D. Begović, D. Ružić, M. PodrugObjavljeno: 28. svibanj 2022. 20:29

Nije valjda moglo dramatičnije! Sredinom 2. poluvremena u vinkovačkom srazu mreže su bile čiste, a na ostalim terenima stvari su se posložile tako da su - prema trenutnim rezultatima - Kustošija, Cibalia, Croatia i BSK imali po 39 bodova! A jedan je “tehnološki višak”...

Prije toga, Zmijavčani su dvaput ozbiljno zaprijetili, prvo Čovo u 47. minuti, a 30-ak sekundi kasnije i Todorić, ali je Kovačević dvjema akrobatskim intervencijama sačuvao mrežu i izmamio pljesak s tribina na kojima je oduševljenje zavladalo u 57. minuti kada je Bajić poslao loptu iza Bulata, ali “odbor za ljubljenje” ubrzo se razišao, jer je pomoćni sudac Kolarević označio zaleđe nesuđenog strijelca.

U 73. minuti Smajić je na vrhu kopačke imao čisti zicer, činilo se da je mat neizbježan, no lopta je na putu prema mreži ipak zapela u bloku, ostalo je 0:0.

Jazvić, vinkovački junak

Međutim, samo tri minute kasnije utakmica je prelomljena; Smajić je pravodobnom i filigranski preciznom okomitom loptom presjekao Croatijinu obranu kao zrelu lubenicu, Jazvić je pobjegao prema Bulatu i pogodio za ostanak u ligi. I - ispostavilo se kasnije - poslao Zmijavčane u trećeligaško društvo...

Filip Jazvić istinski je nogometni junak grada na Bosutu. Najveći dio sezone vukao se po bolovanju, no kročio je na teren u smiraj sezone. I potpisao remek-djelo; zabio je za 1:1 u Bijelom Brdu, pa hat-trick u domaćoj pobjedi nad Dinamom II 5:2, pa dvaput u gostujućem trijumfu u Solinu (4:2), pa u konačnici i za ovaj krucijalan trijumf!

Igrali su Osijek II i BSK kao članovi Treće HNL istok, igrali su međusobno i kao drugoligaši, ali nikad još Bjelobrđani nisu slavili, pobijedili svog najbližeg susjeda. A jučer im je pobjeda nužno trebala kako bi sačuvali svoj drugoligaški status, odnosno bez neizvjesnosti čekanja ishoda rezultata ostalih konurenata u borbi za ostanak. Vodili su u utakmici s suparnicima iz Osijeka dva igranoj u Belišću, ali pobijedili ni ovaj puta nisu. Vjerojatno ih je zaboljelo više nego ikada ranije. A u slavonski su derbi i Osijek II i BSK ušli nekompletnih inače svojih udarnih sastava. BSK je bolje i poduzetnije ušao u igru. Na isteku 4. minute Gbane je došao sam pred vratara Osijeka II Sajka ali ovaj je njegov udarac iz blizine odbio. Jednako je tako bilo i u 7. minuti kada je Periša poslužio I. Mihaljevića kada je Sajko opet odbijancem ukrotio loptu. Pritisak Bjelobrđana je bio očit i stalan, obrana Osječana je bila na ozbiljnim iskušenjima. Ostali su igrači BSK-a u 31. minuti bez svog kapetana Periše koji je zbog ozljede zamijenjen. Ali u igri se ništa nije ni promijenilo ni osjetilo.

Dapače BSK je u 41. minuti poveo. Bila je to lijepa akcija po lijevoj strani nakon koje je Bjelanović propustio loptu do Gačića, a ovaj s 14 metara naciljao i pogodio donji lijevi kut nemoćnog Sajka. Uvijek zanimljivo, Gačić je igrač koji je dugo vremena proveo u Osijekovoj školi nogometa, a i nastupao za momčad Osijeka II u Drugoj HNL, dakle po onom starom tko će kome nego svoj svome. Stisnuo je tada Osijek II u želji poravnanja na koje je čekao do 69. minute kada je u tome uspio prekrasnim udarcem Mikolčića koji je s dvadesetak mertara metara poslao loptu u gornji desni kut uzalud protegnutog vratara Đilasa. Bio je to i najljepši trenutak utakmice. I to dobre i gledljive, sadržajne, zanimljive i neizvjesne do samog kraja.

Orijent 1919 je pobjedom u regionalnom derbiju u zadnjem kolu osigurao ostanak u drugoj ligi, Opatija se od druge lige oprostila u vrlo jakom početnom sastavu. Nakon petnaestak minuta relativno mirnog odmjeravanja snaga po snažnoj buri, Senčar je ubacio slijeva, Fatić se pravodobno pojavio ispred Berkovića i glavom iz blizine loptu poslao u mrežu - 1:0. U 32. minuti Švrljuga je ubacio iz prekida slijeva, Durdov je glavom loptu skrenuo u mrežu - 2:0. U 56. minuti Durdov je opet po sredini izašao ispred Berkovića, ovog puta uspio je zatresti mrežu - 3:0.

Prekoret u Dugopolju

U otvorenoj i do same završnice zanimljivoj utakmici, a za domaćine i stresnoj koji su pobjedom osigurali drugi stupanj natjecanja. Neizvjesnost je trajala do 88. minute kada je junak utakmice Ivan Brnić svojim drugim pogotkom osigurao Dugopoljcima pobjedu i ostanak, a gostima pohvale za sportsku igru a nadasve dvostrukom strijelcu Martinu Sekuliću, koji ipak nije uspio biti golgeter lige!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 12:31