VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
STIGLO I OBJAŠNJENJE

Niželigaš tuži Hrvatski nogometni savez: ‘Ne možemo podnijeti ovu nesportsku krađu za zelenim stolom‘

Čelništvo Zagore ne želi se pomiriti s odbijanjem licence te su se oglasili priopćenjem
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. lipanj 2023. 16:46

Na pomolu je nova afera u hrvatskom nogometu. Akteri su dva dalmatinska kluba, NK Zagora Unešić i NK Zadar, a u cijelu je priču umiješan i Hrvatski nogometni savez.

Zagora je, naime, osvojila naslov prvaka Četvrte nogometne lige Jug, ali nije dobila licencu za viši rang, odnosno Drugu nogometnu ligu (treći rang hrvatskog klupskog nogometa). Umjesto kluba iz Unešića, u viši rang mogao bi napredovati NK Zadar.

Čelništvo Zagore ne želi se pomiriti s takvom odlukom HNS-a te su se oglasili priopćenjem u kojem navode kako će tužiti Savez.

U priopćenju, kojeg u nastavku teksta prenosimo u cijelosti, stoji kako im je licenca odbijena jer imaju prijavljenih pet umjesto šest kategorija mlađih uzrasta. U Zagori pak smatraju da prema Pravilniku HNS-a kriterij koji je usvojen tijekom prošle, tek završene sezone ne može vrijediti već za narednu sezonu.

Osim toga, u priopćenju su izrazili i sumnju u navodno protežiranje NK Zadra zbog bliskosti privatnih investitora koji su ušli u klub s ljudima iz vrha samog HNS-a.

Optužbe su vrlo ozbiljne, i tek treba vidjeti kako će na njih reagirati u Savezu. Iz Zagore pak poručuju kako su spremni na pravnu bitku svim sredstvima i na svim, pa i najvišim instancama...

"Priopćenje NK Zagore: Strukture HNS-a spustile rampu Zagori

Na temelju provedenog postupka ocjene ispunjenja kriterija za 2. NL za natjecateljsku sezonu 2023./2024., te odluke Komisije za natjecanje o neispunjavanju istih od strane NK "ZAGORA" Unešić, NK ZAGORA izdaje priopćenje kojim želi navijače i javnost obavijestiti o nekim nepobitnim činjenicama.

NK "ZAGORA" ima 132 registrirana nogometaša u omladinskom pogonu kluba (za ispunjenje kriterija potrebno 100), koji su raspoređeni u 5 uzrasnih kategorija u klubu (mlađi pioniri, stariji pioniri, kadeti, juniori, B momčad), te 30 registriranih seniora, što ukupno čini 162 registrirana igrača u COMET sustavu HNS-a.

Takoder NK "ZAGORA" posjeduje ugovor o suradnji sa NK DOŠK DRNIŠ, kojemu po ugovoru iz 7-og mjeseca 2022.g., ustupa svoju kategoriju početnika, te je istu kategoriju početnika prijavila za novu natjecateljsku sezonu 2023./2024. pod svojim imenom NK "ZAGORA" Unešić.

Također, NK "ZAGORA" ima svoju B momčad koja nastupa u županijskoj ligi Šibensko kninske županije, te pomaže klubovima u svojoj okolici (NK MIHOVIL, NK DOŠK, NK RUDAR), a sve u cilju kako bi se navedena liga održala. NK "ZAGORA" na taj način vlastitim resursima pomaže nogomet u Šibensko - kninskoj županiji te je zajedno sa našim predsjednikom Mariom Paićem jedan od najbitnijih faktora pomoći Nogometnom Savezu Šibensko-kninske županije.

lz gore navedenih činjenica, razvidno se zaključuje da se NK "ZAGORA" Unešić godinama ponaša kao partner Hrvatskom Nogometnom Savezu kroz navedenu pomoć svome matičnom savezu.

Bitno je navesti, da NK "ZAGORA" zadovoljava sve kriterije za natjecanje u 2. NL HNS-a, po zakonu koji je donesen 2021.g. Međutim, tijela HNS-a, 02.08.2022. godine donose akt u kojem piše kako je kriterij za 2. NL i momčad početnika koji moraju nastupati pod imenom kluba tražitelja licence, i drže se zakona kojeg su donijeli tijekom natjecateljske godine, i zanemaruju statut HNS a, u kojem uredno piše da natjecateljska godina traje od 01.07. tekuće godine do 30.06. sljedeće godine i da akti doneseni tijekom natjecanja ne mogu biti validni za tekuću sezonu.

Istovremeno, tijela HNS-a, protivno aktima Hrvatskog nogometnog saveza, u proces licenciranja stavljaju HNK ZADAR, iako navedeni klub na to nema pravo zbog pravila TRI GODINE UEFE da klub mora imati tri godine u natjecanju pod HNS-om, da bi se stavio u proces licenciranja.

NK "ZAGORA" Unešić je u protekle dvije godine uložila sredstva u iznosu od preko 300.000,00 Eur-a, za podizanje infrastrukture na stadionu (nova zgrada uprave kluba, uređenje svlačionica), te u proteklih mjesec dana preko 100.000,00 Eur-a (uređenje stadiona), a sve kako bi stekla infrastrukturne uvjete za 2. NL, i ponosni smo što trenutno imamo infrastrukturu i za veći rang od 2.NL.

Bitno je napomenuti, da su navedena sredstva od članova i sponzora kluba, a ne novac iz općinske ili državne blagajne.

NK "ZAGORA" ima oko 600 članova sa godišnjim pretplatama, te mnogo simpatizera, i raste kao klub iz godine u godinu s ciljem da bude lokomotiva koja će pokrenuti razvoj ovog lijepog, ali zapuštenog kraja.

NK "ZAGORA" ne može i neće dopustiti da o njezinoj sudbini kao član Komisije za natjecanje HNS-a odlučuje čovjek sa pravomoćnim kaznenim presudama za gospodarski kriminal u Republici Hrvatskoj. Nećemo dopustiti da isti gospodin našem djelatniku u telefonskom razgovoru kaže citiramo: " Čekao sam 8 godina da se osvetim tebi i tvome klubu", i da to prođe nekažnjeno. Nećemo dopustiti da lokalni šerifi bez ikakvih funkcija, ali bliski određenim strukturama u HNS-u, godinama određuju što će i kako će biti.

Odvjetnički tim NK "ZAGORE" svim pravnim sredstvima zaštititi će klub, te će poduzeti pravne korake prema HNS-u, i ljudima koji ne poštuju zakon, te će o svim koracima koje poduzima naš odvjetnički tim biti upoznat Ured Predsjednika Vlade RH, Ured Predsjednika RH, Ministarstvo Uprave RH, Ministarstvo Turizma i Sporta RH, Hrvatski Olimpijski Odbor, te Sportski Sud u Lausanni. Također, odvjetnički tim našeg kluba uložiti će Žalbu na ovu odluku u propisanom roku Izvršnom Odboru HNS-a, i tijelima koja su donijela ovakvu odluku protiv nogometa.

Ne želimo ni pomisliti da ulazak privatnih investitora u HNK ZADAR, ima za posljedicu nasilno guranje istog kluba u veći rang, na štetu NK ZAGORE, koja je to zaslužila na zelenom terenu suverenim sportskim rezultatom i prvim mjestom, kao i rezultatima naše Uprave koja je klub dovela na ovaj sportski i infrastrukturni nivo.

Kao sportaši, nogometni djelatnici, poduzetnici, sponzori i navijači, ne možemo podnijeti ovu nesportsku krađu za zelenim stolom, te želimo da o nama kao klubu i o ovoj cjelokupnoj situaciji sudi nogometna i ostała hrvatska sportska javnost.

Zahvaljujemo se mnogim klubovima i sportskim djelatnicima na podršci, i čvrsto se nadamo da će nogomet pobijediti!

Uprava NK ZAGORA UNEŠIĆ", stoji u priopćenju.

Odgovor HNS-a putem javnog priopćenja

"Natjecateljska komisija Hrvatskog nogometnog saveza ovim putem reagira na netočne tvrdnje koje je u svom priopćenju iznio Nogometni klub Zagora Unešić.

Natjecateljska komisija Hrvatskog nogometnog saveza utvrdila je kako NK Zagora Unešić ne ispunjava uvjete propisane Odlukom o kriterijima za nastup u 2. Nogometnoj ligi u natjecateljskoj godini 2023./24. te je donijela odluku kako iz tog razloga ne može sudjelovati u kvalifikacijama za natjecanje u 2. NL.

Komisija je utvrdila kako NK Zagora ne ispunjava jedan od sportskih kriterija - da u prethodnom prvenstvu ima u natjecanju najmanje pet momčadi mlađih uzrasta: početnici, mlađi pioniri, pioniri, kadeti i juniori. Zagora nije imala momčad početnika, što klub i sam potvrđuje u svom priopćenju.

Ostale momčadi ne mogu zamijeniti momčad koja je uvjet. Kriterij od najmanje 100 igrača u mlađim uzrastima je kumulativni kriterij i nije zamjena za nepostojanje određene momčadi. Drugim riječima, oba uvjeta moraju biti ispunjena - uz sve ostale - kako bi klub zadovoljio uvjete za igranje u 2. NL.

Nadalje, Odluka o uvjetima za 2023/24. koja je donesena 2. 8. 2022. u dijelu koji se odnosi na broj momčadi mlađih uzrasta identična je s ranijom odlukom o uvjetima donesenom 2021. godine (Glasnici HNS-a 34 i 40/2021), s iznimkom da je tada peta momčad mogla biti uvjetna odnosno oformljena kao škola nogometa domicilne općine ili grada. Stoga je Zagora, kao i svi ostali klubovi, znala ili trebala znati još od 2021. godine da je pet navedenih momčadi uvjet za natjecanje u Drugoj NL.

Od kada je uveden postupak ispunjenja kriterija za nastupanje u trećem rangu natjecanja (2020. godina), a godinu poslije i u četvrtom stupnju, dogodilo se nekoliko puta da klubovi radi neispunjenja kriterija nisu napredovali u viši stupanj ili nisu mogli igrati kvalifikacije za viši stupanj. Komisija za natjecanje, kao i HNS, drže se propisanih kriterija, što će nastaviti činiti i dalje, uz prihvaćanje činjenice da će u određenim situacijama biti i nezadovoljnih klubova.

U priopćenju NK Zagore navodi se i netočna informacija da je jedan od kriterija za nastup u Drugoj NL taj da klub treba biti član ŽNS-a i HNS-a najmanje tri godine. Taj je kriterij propisan samo u postupku licenciranja za HNL i Prvu NL. Za Drugu NL potrebno je samo da je klub član ŽNS-a i HNS-a. Za Drugu NL do sada nije niti bilo postupka licenciranja, koje će započeti tek za natjecateljsku godinu 2024./25.

U zaključku, Natjecateljska komisija odbacuje optužbe o bilo kakvom obliku favoriziranja bilo kojega kluba iz bilo kojeg razloga. Štoviše, smatramo da je samo dosljedno provođenje propisa ispravan i pravedan način odnosa prema svim klubovima u nogometnoj obitelji.

Neistine koje je klub naveo u svom priopćenju, a koje sadrži i sasvim nepotrebne optužbe i uvrede, ne mogu zamijeniti savršeno jasne i dobro poznate činjenice, a prema kojima NK Zagora Unešić nije ispunila kriterije za igranje u kvalifikacijama za plasman u 2. NL."

Linker
11. travanj 2024 12:33