Davor Mladina

 CROPIX
PET PITANJA PETKOM

Novi član HNL-a: ‘Najteže za progutati bio je taj poraz. Bili smo sjajni i onda nam se ne sudi čisti penal‘

Trener novog prvoligaša Rudeša, Davor Mladina, gost je naše stalne rubrike ‘Pet pitanja petkom‘
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 02. lipanj 2023. 14:27

Dupkom ispunjena tribina bl. Alojzija Stepinca očekuje se na terenu ŠC Rudeš uoči posljednjeg, 33. kola Prve nogometne lige i derbija prvenstva, sudara prvoplasiranog domaćina i drugog Vukovara 1991.. Ipak, u prvom planu bit će slavlje Zagrepčana nakon utakmice, kakav god rezultat bio, jer prvo mjesto i promocija u Hrvatsku nogometnu ligu su potvrđeni.

Za ulazak u domaću nogometnu elitu za kormilom je Rudeša od devetog kola Prve nogometne lige iskusni strateg Davor Mladina. Iako prvo mjesto nikako nije ispuštano, do njegova dolaska igra nije izgledala kako se očekivalo od favorita i najskuplje momčadi lige, da bi 63-godišnjak pokrenuo momčad i mirno, koliko se to može u zahtjevnoj drugoj ligi, ostvario sve prije sezone zacrtane ciljeve Rudeša.

1. Koji je period sezone Vama u najljepšem sjećanju i kada ste imali osjećaj da momčad najbolje reagira i postiže svoj vrhunac?

- Posebnim trenutkom smatram BSK Bijelo brdo u gostima, prije SuperSport kup utakmice protiv Istre 1961 i prvenstvene protiv Cibalije doma. Tada smo napravili taj niz od tri utakmice s tri pobjede protiv vrlo teških protivnika. Dobili smo samopouzdanje da krenemo uzlaznom putanjom. Nakon toga smo se digli što se tiče bodovnog stanja, bio je to jedan impuls momčadi i rezultata da se dignemo i odvojimo od prvih pratitelja.

2. U sezoni je bilo i uspona i padova, koji su trenutci ostali urezani kao najteži za prebroditi?

- Najteži za "progutati" bio je poraz od Slaven Belupa u četvrtfinalu kupa. Prikazali smo stvarno sjajnu igru, bili u sjajnoj formi i onda nam se ne sudi čisti kazneni udarac, nakon kojeg dolazi kazna par minuta nakon isteka regularnog vremena... Malo sam se zabrinuo i nakon potvrde ulaska u Hrvatsku nogometnu ligu, odmah smo se malo proveselili i imali "kiks" protiv Solina. Jedino me to malo nesvjesno opuštanje u glavama malo zabrinulo. Ali eto, na kraju smo uspjeli ostaviti konkurente na pristojnom razlici.

3. Do Vašeg dolaska, momčad je bila na vrhu, ali s igrom koja nije ulijevala sigurnost. Do golova je dolazila iz prekida, bez uigranosti. Puno igrača ističe kako ste ih podigli i motivirali, kakvim pristupom to ostvarujete?

- Imam to određeno iskustvo da odmah vidim na čemu treba raditi, vezano i za fazu obrane i napada. Svaki trener ima svoje zahtjeve, koji su specifični i zato ja znam reći da u dva mjeseca ne možeš pokazati niti koliko znaš ili ne znaš. Iskustvo pomaže da se prepozna situacija može li se uopće to promijeniti, to je osobina da se brzo detektira stanje ekipe, način igre i da se toga držite. Mislim da smo mi to uspjeli dosta brzo prebroditi i napraviti dobru razliku koja nas je dovela u komfornu situaciju na vrijeme.

4. Posljednja utakmica sezona igra se protiv Vukovara 1991., momčadi s kojom ste 1999. napravili "čudo" i osigurali dvije promocije zaredom do najvišeg ranga domaćeg nogometa. Kakva je razlika u treneru Mladini tada i sada?

- Sličan put kao sada. Dvije godine za redom smo uspjeli u promociji za rang više, što je stvarno raritet. Ja im želim sreću da to uspiju već iduće godine. Razlika između Davora Mladine tada i sada, nema tu prevelike razlike u razmišljanju. Tada sam bio puno mlađi, imao sam 39 godina i već došao do prve lige, ali mislim da sam sada puno iskusniji i da sam u globalu radi toga bolji trener nego tada.

5. Nakon velikog uspjeha i ulaska u Hrvatsku nogometnu ligu, najteži zadatak je možda tek pred momčadi, ostati među top deset kluba u državi i stvoriti stabilnog prvoligaša. Kakvim pojačanjima pokušati to ostvariti?

- Mi smo pokazali protiv Istre i Slaven Belupa da mi možemo parirati kvalitetnim prvoligašima. Sada u toj ligi treba i pobjeđivati s kontinuitetom. Mislim da smo premladi da bi to radili u nizu. Trebamo iskusna prvoligaška, karakterna pojačanja. Imamo dosta momaka koji su rubni prvoligaši, koji se trebaju dokazati jesu li ili nisu. Potencijala imaju, samo im treba netko da im pokaže pravi put i bude im nekakav primjer.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 11:32