Bakljada navijača Marsonije

 DANIJEL SOLDO Cropix
EMOTIVNI ŠPEHAR

‘Ovo je jedna od najvećih pobjeda u mojoj karijeri! Posvećujem je našem tragično preminulom golgeteru‘

‘Moje emocije teško je opisati. Toliko sam ponosan na dečke, na sve koji su nas došli podržati‘
Piše: Ivan SalantićObjavljeno: 19. lipanj 2022. 21:33

U fantastičnom ozračju punih tribina stadiona u ŠRC Stanko Vlainić-Dida, nogometaši Marsonije su uspjeli pobijediti Trnje i domoći se cilja kojeg su zacrtali još na početku sezone.

Plasirali su se u novoformiranu 2. NL (jedinstvenu treću ligu) i na taj način stvorili si preduvjete za novi uzlet u elitu hrvatskog nogometa. Ono što su trener Robert Špehar, njegov stručni stožer, igrači i uprava učinili ovog proljeća, pravi je pothvat.

Podsjetimo se da su u jesen prošle godine u klub ušli njemački investitori, doveli svog trenera (Ivana Kurtušića) i krenuli ambiciozno. Kako rezultati nisu pratili te ambicije, na isteku te polusezone došlo je do potpunog raspada sustava. Inozemni investitori su se povukli, otišao je trener, ali osuo se i igrački kadar. Bilo je tada upitno kako i s kim nastaviti sezonu u kojoj se rezultatski dosta zaostalo za konkurencijom za vrh ljestvice.

Ipak, svjetlo na kraju tunela došlo je u vidu Roberta Špehara. Ovaj poznati osječki internacionalac, po drugi puta se prihvatio uloge glavnog trenera Marse, kako od milja Brođani nazivaju svog nogometnog mezimca. Robi je oko sebe okupio stručni štab sačinjen od bivših domaćih nogometaša, mladi igrački kadar, kako ga je nazivao "dječji vrtić" te preporučio dovođenje nekolicine ključnih nogometaša, zasukao rukave i krenuo s krvavim radom.

image
DANIJEL SOLDO Cropix

Rezultati tog rada brzo su došli na naplatu. Marsonia je u proljetnom dijelu prvenstva uz Vukovar 1991 ostvarila najbolji rezultat, izgubivši samo jednu gostujuću utakmicu i na kraju se uspjela plasirati na 4. mjesto 3. HNL istok. Znali su Brođani da ih ta četvrta pozicija, u sretnom spletu svih ostalih rezultata (neispadanje nikoga od slavonskih drugoligaša, te ulazak Vukovaraca u 1. NL) vodi u kvalifikacije za 2. NL. To se i ostvarilo, a u kvalifikacijskoj utakmici s jednom od najboljih momčadi jakog trećeligaškog središta, Trnjem, u odličnoj igri i uz podršku dvije tisuće gledatelja, uvjerljivo su s 3:0 ostvarili plasman u željenu ligu.

- Moje emocije teško je sada opisati riječima. Toliko sam ponosan na svoje dečke, na sve Brođane koji su nas došli podržati i na našu Legiju koja je bila fenomenalna cijelo ovo proljeće. Došli smo ni iz čega do nečega i trebalo je napraviti taj zadnji korak. Vidio sam u očima igrača nervozu, što je razumljivo. To su mladi igrači pred kojima je nogometna budućnost. Rekao sam im u svlačionici da smo došli do Rima, ali ako želimo vidjeti Papu moramo galamiti i on će se pojaviti. Svi smo toliko željeli Brodu podariti barem malo sreće, da odemo u viši rang jer zaslužujemo to i da Marsonia u budućnosti postane klub koji će se preko druge lige vratiti u prvu jer joj je tu mjesto, presretan sam zbog svih ljudi. Prošao sam svašta u karijeri, ali toliko sam sretan danas da bih mogao ovu pobjedu nazvati jednom od najvećih pobjeda u mojoj karijeri. Želio bih da ovaj sjajan ambijent koji me podsjetio na igračke dane nekad kad sam ja tu igrao, naravno za Osijek, protiv Marsonije, bude poticaj svima. Mora se ovdje nešto pokrenuti i sve učiniti da Marsonia dođe na staze stare slave - istaknuo je nakon utakmice s Trnjem Špehar.

Prvi trener Brođana podsjetio se i svog prvog mandata na klupi bijelo-crnih.

- Tada smo bili vrlo blizu plasmanu u ondašnju 2. HNL i da nam se nije dogodila tragedija s najboljim strijelcem Brunom Bobanom, sigurno bismo tada ušli. Stoga ovu pobjedu nad Trnjem posvećujemo našem nikad prežaljenom golgeteru. Što se tiče sadašnjosti, nadam se da će svi ostati, ali moramo se još i pojačati, jer bit će to jača liga. Moramo dakako ojačati i sve ostale strukture kluba - dodao je Špehar.

image

Robert Špehar

VLADO KOS/CROPIX

Nije htio isticati nijednog pojedinca, jer tvrdi da su svi kao cjelina zaslužili sve pohvale. Ipak, uzimamo si pravo istaknuti najboljeg strijelca Marka Žuljevića, koji je i protiv Trnja dva puta bio strijelac i jednom asistent. Njegov prvi zgoditak Trnju spada u kategoriju najljepših, otkako je u Marsoniji. U jesenskom dijelu prvenstva, zbog ozljede nije uopće igrao, a u proljetnom se toliko raspucao da je sa 17 pogodaka postao prvi strijelac kluba.

- Naježio sam se kada sam vidio tribine, na ovu atmosferu, na ovaj Brod. Marsonia je pokazala što je ona kao klub. Mahmutović i ja smo pogodili i pokazali smo svi da smo u ovoj polusezoni bili pravi pod vodstvom trenera Špehara koji nas je motivirao, vratio nam samopouzdanje i da smo najbolja ekipa ovog proljeća. To nam se vratilo na kraju, dobili smo šansu, danas smo ju iskoristili i Marsa ide dalje - istaknuo je Žuljević.

Nije tajna da je Marko na meti mnogih klubova, ali njegov ostanak u Marsi ne bi trebao biti upitan.

- I dalje sam igrač Marsonije i nadam se da će tako i ostati. Moramo sada svi skupiti glave i iskoristiti stvoreno ozračje. Tu ne mislim samo na nas igrače, već i sve ostale koji čine klub. Samo zajedno možemo se u novoj ligi potući za sam vrh - dodao je Žuljević.

image

Akcija iz koje je Marko Žuljević postigao prvi pogodak

DANIJEL SOLDO Cropix

Marsonia je veći dio jeseni i cijelo proljeće odigrala na stadionu Željezničara u ŠRC Stanko Vlainić-Dida, jer je stadion uz Savu veliko gradilište. U izgradnji je nova južna tribina, koja će u svojoj utrobi imati sve potrebne prostore za najviši rang natjecanja. Radovi teku nesmetano i južna potpuno natkrivena tribina bi trebala biti gotova do proljeća, a već je u funkciji trening kamp, koji u sklopu glavnog gradskog stadiona ima veliki teren s umjetnom travom i dva manja te odgovarajuću noćnu rasvjetu. U dogledno vrijeme kada se izgrade zapadna i sjeverna tribina Slavonski Brod će imati jedan od najljepših stadiona u Hrvatskoj.

Linker
27. travanj 2024 02:29