Davor Mladina, trener Rudeša

 GORAN MEHKEK Cropix
LOV NA PRVI RAZRED

Počinje velika utrka za HNL: ‘Povratnik‘ je favorit za elitu, a kultni klub mogao bi biti iznenađenje sezone

Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 16. kolovoz 2024. 09:45

Utrka za SuperSport HNL počinje u petak ogledima Dubrava - Opatija i Sesvete - Vukovar. Znamo da gotovo ništa ne znamo, nepredvidljivost je oduvijek jedna od vodećih čari Prve nogometne lige, premda je teško povjerovati da će razina uzbuđenja nadmašiti prošlu sezonu, u kojoj se prvak odlučivao u zadnjem kolu. Ipak, trener Marko Lozo smatra da nikad ne treba reći nikad.

- Sve je moguće. Šibenik je prošle sezone bio konkurent broj jedan, a Zrinski se pojavio kao iznenađenje. Mislim da bi ove sezone Opatija mogla biti nešto poput Zrinskog, svojevrsni potajni favorit. Koliko sam ih gledao, može se zaključiti da su dosta dobra ekipa, pravi spoj mladosti i iskustva. Zaista bi mogli biti na tragu prošlosezonskog Zrinskog - ističe u početku razgovora Lozo, koji iz igračkog i trenerskog iskustva dobro poznaje današnje drugoligaše i prirodu Prve NL.

image

Zrinski - Šibenik (zadnje kolo prošle sezone)

MIROSLAV SLAFHAUZER Cropix

Upravo je Zrinski pomalo "delikatna" tema, budući da ni aktualni doprvak nije izbjegao klasičnu sudbinu klubova Prve NL i tijekom ljeta je ostao bez velikog broja prvotimaca i važnih aduta. Dalić, Unušić, Ćubel, Horvat, Stranput, Svržnjak, Vinogradac, Jelavić, Oršolić, Stanić, Pekarić... U akciju će i s novim trenerom Matom Neretljakom.

- Možda ih svi nekako otpisuju, no među igračima koji su ostali nalaze se oni koji su bili kralježnica momčadi, što se posebno odnosi na Dogana i vratara Marina Stanića. Klub je već pokazao da se zna snalaziti s "no name" igračima, odnosno da ih znaju dovesti iz nižih liga po Slavoniji ili Bosni i Hercegovini. Jako dobro gađaju igrače, a iako im neki ne daju dobre prognoze, ja bih rekao da su u krugu top pet - kaže Lozo, pa u prvi plan ističe mnoge odlaske iz lige i u pravilu naprasne promjene kadrova:

- Za Prvu NL najveći je problem što Hrvat nije stranac u Bosni i Hercegovini. Dosta tih igrača participiralo bi u 1. NL, no odlaze u BiH, što znači da se naši igrači više ne afirmiraju kroz naš nogomet. Drugi razred mora biti razvojna liga, a ne treći, kako je to zamislio Hrvatski nogometni savez.

image

Marko Lozo

VOJKO BASIC Cropix

Opatija i Vukovar su kvalitetni

U tom kontekstu, novost je da je u 1. NL od ove sezone u startnoj postavi potrebno imati barem dva igrača do 21 godine, a ne tri kao ranije. Lozo tvrdi da samo jedna momčad u 1. NL u dobrom pravcu razvija omladinsku školu, ujedno je i među prvim konkurentima za naslov.

- Ne kažem da će biti prvak, no Rudeš je jedan od favorita, budući da je povratnik u ligu, da ima ambicije i da je obavio dobar posao s dovođenjem igrača. Oni su na tragu dobre škole nogometa, imaju vrhunske igrače u juniorima. Mislim da se ove sezone moraju okrenuti upravo njima i njihovu razvitku, pa u kombinaciji sa starijim pojedincima nastojati izboriti viši rang.

Tko bi Rudešu mogao praviti probleme na putu do povratka u HNL?

- Uz navedenu Opatiju, vjerojatno će se uzdići Vukovar. Što se pozitivnih iznenađenja tiče, mislim da bi to mogla biti Cibalija. U klub je došlo dosta mladih igrača iz Osijeka i sigurno će završiti na boljem mjestu od osme pozicije iz prošle sezone. Sudeći po kadru, Cibalija bi ove godine trebala biti dobra ekipa.

image

Siniša Sesar, trener Cibalije

NIKOLINA VUKOVIC STIPANICEV Cropix

Nikako se ne može zanemariti ni vijest iz Jaruna, koji će ove sezone napokon igrati na vlastitom terenu. Nadogradnja tribina i sređivanje klupskih prostorija u završnoj je vazi i prema važećim planovima, zagrebački plavi mogli bi "krstiti" vlastitu adresu u četvrtom, a najkasnije u šestom kolu. Prvu domaću utakmicu (drugo kolo s Dugopoljem) igrat će u Sigetu. Može li potpuno domaća atmosfera pospješiti i rezultate?

- To je sasvim nova priča, iako su njih dobri rezultati pratili i kad su igrali u Lučkom i Zaprešiću. Naravno, atmosfera će sada biti bolja i to im može pomoći. Oni su vrhunski vođena ekipa od strane predsjednika Jolića, imaju kontinuitet s trenerom Lekom i prave dobar balans s igračima. No, mislim da im je i ove sezone realnost četvrto ili peto mjesto. Govoreći o infrastrukturi, ovo je još jednom prilika da se pozove na napredak u ligi po tom pitanju, jer infrastruktura je zaista smiješna i predstavlja ogroman problem - završno će Marko Lozo.

Linker
05. rujan 2024 15:36