Mato Neretljak i Zoran Vulić

 VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
ŽELI U ELITU

Povratnik u HR nogomet: ‘Želim doseći razine na kojima sam bio kao igrač, a igrao sam za sve osim Dinama‘

Projekt je u rukama Mate Neretljaka, bivšeg igrača Osijeka, Hajduka, Rijeke, reprezentativca...
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 01. lipanj 2022. 07:20

Matu Neretljaka ulovili smo u Brnu, gdje je s U-20 reprezentacijom. U stožeru je Ognjena Vukojevića, to se neće promijeniti, iako je u ponedjeljak predstavljen kao novi trener Rudeša. Nekima možda izneneđenje, njemu nije.

- Razgovarao sam s ljudima iz Rudeša u više navrata, dogovorili smo sve još prošli tjedan. U razgovoru sa Stipom Čondrićem, uvidio sam da se radi o ambicioznom projektu. Zapravo, znamo svi već od ranije da je Rudeš ambiciozan, uvijek u vrhu Druge HNL, sa željom da se vrati u Prvu HNL, pravi projekt - priča nam Neretljak, koji će tako prvi put sjediti na klupi nekog kluba u Hrvatskoj.

No, ne misli da će imati previše problema s upoznavanjem i prilagodbom, već dobro poznaje hrvatski nogomet, bez iznimke i drugoligaški.

image

Mato Neretljak

VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

- Gledao sam zadnju utakmicu Rudeša u Dugopolju, ali ionako pratim hrvatski nogomet, drugoligaški također, jer i u U-20 reprezentaciji imamo nekoliko igrača iz Druge HNL. Vidjeli smo i ove sezone da se radi o vrlo izjednačenoj ligi, a dogodine će u Ligi 12 biti još neizvjesnije, još veća konkurencija. No, ne bojim se izazova, za mene je ovo povratak u hrvatski nogomet kao trenera, to je sigurno i moj osobni iskorak.

Dosad je trenirao samo kluove u BiH, Orašje, Metalleghe, GOŠK i Zvijezdu Gradačac, tvrdi da je baš sad došao trenutak za iskorak.
- Reći ću vam ovako, u BiH sam se puno mučio, ali sam puno i naučio!

Ne krije da i njegove trenerske ambicije, kao i Rudešove, dalekosežnije od Druge HNL.
- Kao igrač sam igrao za sve najjače hrvatske klubove osim Dinama, a sve sam postigao sam, bez ičije pomoći. To mi je želja i u trenerskom poslu, dosegnuti te razine na kojima sam bio kao igrač. Znam da to nije lako, da ima puno trenera na tržištu i nije u toj konkurenciji jednostavno pronaći put uspjeha, ali ja vjerujem u sebe, kao što sam vjerovao dok sam bio igrač.

Vratimo se Rudešu. Nije tajna da je želja, cilj, izboriti Prvu HNL?
- Naravno, kao klub koji je svake godine u vrhu Druge lige, cilj je napraviti novi iskorak, vratiti se u Prvu HNL. Želimo ojačati kadar, stvoriti kvalitetnu momčad, koja će od prvog kola biti konkurentna i koja može otvariti te ciljeve. U tom smo smjeru razgovarali, Prva HNL će dogodine biti još veći izazov.

A kako će Rudeš raditi momčad za novu sezonu, hoće li se u prijelaznom roku orijentirati na mlade igrače ili će dovoditi iskusna imena?
- Imamo dosta svojih mladih igrača, naravno da od njih očekujemo da iduće sezone budu još bolji. A u prijelaznom roku pokušat ćemo dovesti iskusnija imena, neke već dobro poznate igrače. Krenuli smo već s razgovorima, ali, evo, kad se vratim iz Češke i završim ovu reprezentativnu akciju, tada ću se potpuno posvetiti Rudešu i razmišljanju kako da se pojačamo i budemo još bolji nego ove sezone - kazao je Mato Neretljak, nasljednik Ivice Landeke, koji je Rudeš doveo nadomak plasmana u Prvu HNL.

No, Varaždin je ove sezone bio uspješniji u samoj završnici, bili su u Rudeši svjesni da su Varaždinci glavni favoriti i da će ih teško ove sezone srušiti. No, sad kad Varaždin više nije u konkurenciji, ambiciozni Rudeš postaje jedan od glavnih pretendenata za promociju. Projekt je u rukama Mate Neretljaka, bivšeg igrača Osijeka, Hajduka, Rijeke (zamalo i Dinama), reprezentativca, koji se ovime vraća u hrvatski nogomet.

Linker
27. travanj 2024 12:02