Dino Klapija

 NK KUSTOŠIJA
ZALUDIO NIJEMCE I ENGLEZE

Tko je dragulj za kojeg se zanimaju velikani? ‘Novi Olmo‘ mogao bi biti rješenje i za Hrvatsku!

‘U ovim godinama najviše me podsjeća na Španjolca po karakteristikama na terenu, pristojnosti...‘
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 24. kolovoz 2023. 15:30

Nogometni klub Kustošija iz istoimenog kvarta godinama slovi kao jedna od najboljih nogometnih škola u Hrvatskoj. Hrvatski reprezentativac Lovro Majer svoje prve nogometne korake napravio je tamo, baš kao i Mislav Oršić, Roko Šimić, Lukas Kačavenda, Kristijan Lovrić, ali i mnogi drugi. Do sada su uglavnom ti mladi talenti svoj razvoj nastavljali u drugim hrvatskim klubovima, ali ovog ljeta dogodila se najveća revolucija u Zagrebačkoj ulici. Talentirani senegalski branič Mikayil Faye (19) ljetos je iz Kustošije prešao u Barcelonu u rekordnom transferu vrijednom 4,4 milijuna eura uz 20% od idućeg transfera, ali i raznih bonusa koji mogu doseći cifru od 12 milijuna. Taj je posao otvorio vrata za budućnost zbog čega su sve brojniji skauti na tribinama ovog aktualnog trećeligaša. Na pomolu je novi senzacionalan posao...

Dino Klapija novi je dragulj iz Kustošijine riznice i dječak kojega mnogi europski velikani vide kao svoj budući projekt. Ovog 16-godišnjeg napadača otkrio je poznati hrvatski agent Andy Bara dok je Dino igrao za New York City, klub koji je u suvlasništvu City Football Groupe (vlasnici Manchester Cityja), gdje je bio uvjerljivo najbolji igrač u svojoj kategoriji. Nakon što je odradio pripreme sa seniorima, Dino je usprkos već tada velikom interesu drugih klubova, odabrao Dinamo gdje se pridružio mlađim uzrastima, ali put ga je ipak odveo u Kustošiju.

- U razgovoru s roditeljima i igračem odlučili smo da je Kustošija trenutno bolja opcija za njegov razvoj jer koliko imate talenata u Dinamu koji se jednostavno izgube. Ovdje je ipak došao u sredinu koja mu nudi jedne drugačije mogućnosti jer će nastupati za juniore u SuperSport HNL-u, a paralelno će trenirati i biti na raspolaganju i prvoj momčadi koja nastupa u 2.NL. S moje pozicije gledanja, kod nas igrači s 18,19 godina sjede na klupi ili na tribini u prvoj ligi i ne pomišljaju o spuštanju na rang ispod. Igrači s kojima ja surađujem, svjesni su da takav razvoj moraju proć jer kad imaš 16 godina i nastupaš za seniore u trećoj ligi, onda već možemo pričati da razvoj ide u dobrom smjeru – govori igračev agent Andy Bara. Od tog bi razvoja veliku korist mogla imati i hrvatska reprezentacija jer Klapija rođen u New Yorku ima američko državljanstvo, a za njega se otimao i bosanski savez, ali uporni su bili predsjednik HNS-a Marijan Kustić i izvršni direktor Tomislav Svetina koji su napravili sve u svojoj moći da Dino ipak igra za Hrvatsku. Trenutno nastupa za Hrvatsku U17 reprezentaciju, a Bara napominje kako bi u budućnosti mogao biti veliki zalog i za seniore, ako razvoj nastavi u dobrom smjeru. Na pitanje o usporedbi Klapije s nekim od već etabliranih igrača Bara govori sljedeće:

- U ovim godinama najviše me podsjeća na Danija Olma. Po karakteristikama na terenu, pristojnosti kojom zrači i jednostavnošću roditelja...

Za ‘‘novog Olma‘‘ ili jednostavno prvog Klapiju pozivi samo nastavljaju pristizati. Bara otkriva kako ponude pristižu ponajviše iz Njemačke i Engleske, skauti su se već najavili da će doći pogledati Klapiju, a što budućnost nosi?

-Volio bi da ostane u Kustošiji do zime, ali pravo će čudo biti i ako u ovih pet dana ne dobije novu adresu. Mobitel neprestano zvoni, a reći tko je u pole-positionu za njegov potpis za sada bi bilo neozbiljno. Što se pak iznosa tiče, nakon transfera Fayea u Barcelonu za Klapiju bismo očekivali jednaku cifru, ne bi se spuštali ispod toga – zaključuje Bara.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 22:00