PRIVATNI ARHIV
VELIKA NAJAVA

‘Vraćamo se u Hrvatsku i na stol odmah stavljamo milijun eura! Krećemo i u izgradnju stadiona i kampa‘

‘Ovaj grad zaslužuje sve. Plan je krenuti odmah. I nećemo stati na prvom koraku‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 30. lipanj 2023. 06:19

Mark Ivančić hrvatski je Australac, uspješni poslovni čovjek, godinama duboko u nogometu. U australskom nogometu. Ima više od deset godina iskustva u vođenju nogometnih i ragbi klubova, kao što su FC Sydney United, McArtur i Parramata Eals. Ivančić je veliki nogometni zaljubljenik, ali i veliki nogometni znalac.

Unazad nekoliko godina odlučio je ući i u hrvatski nogomet. Ivančić predvodi australsku skupinu investitora okupljenu pod nazivom HR Sport Group koja želi uložiti u - Zadar. U klub u kojem su ponikli Modrić, Livaković, Subašić, Vrsaljko... U klub koji nažalost već nekoliko godina živi u teškim okolnostima te igra u četvrtom razredu hrvatskog nogometa. Ivančić i njegovi suradnici to žele promijeniti i vratiti Zadar na veliku scenu, na kojoj mu je po svemu i mjesto. Ivančić nam je spremno u nekoliko rečenica predočio svoju viziju Zadra.

- Već duže vrijeme pregovaramo s predstavnicima kluba i nije tajno da smo jako zainteresirani i za ulaganje u sami klub. Također, svoj smo plan predočili i ljudima koji vode Grad. Plan nam je odmah u klub ući s milijun eura u vidu dokapitalizacije, te tako preuzeti upravljanje klubom. Potom imamo strategiju koja bi kroz određeni broj godina klub vratila u elitno hrvatsko društvo. No, naša ulaganja ne bi tu stala, ne gledamo samo rezultate seniorske momčadi. Svjesni smo da će biti potrebno ulagati u izgradnju kompletnog kluba, dodatno osnažiti rad s djecom, a onda krenuti i u projekt izgradnje novog stadiona i kampa. Zadar mora imati sve - od jake škole nogometa, preko sređenog kluba, do dobre infrastrukture - da bi imalo smisla razgovarati o budućnosti koja bi bila daleko bolja od sadašnjosti.

image
PRIVATNI ARHIV

Što mislite da je vaša prednost u "utrci" za ulazak u Zadar? Znamo da Marin Kulaš predvodi investitore iz Kanade?

- Nismo avanturisti u ovom sportu niti živimo od njega. Svaki od mojih partnera, kao i ja osobno, imamo višemilijunske poslove, koji se značajno nadilaze i hrvatske okvire. Također, trojica nas među partnerima smo porijeklom iz Hrvatske, ali i direktno iz Zadarskog kraja. Osobno vodim Sydney United više od desetljeća, drugi partner vodi FC Mcarthur, a svi skupa sponzoriramo navedene klubove ali i mnoge druge u Sydneyu. Dakle, imamo iskustvo u vođenju klubova i to radimo predano već dugo godina. I što je jako važno - svjesni smo da za rezultate trebaju godine razvoja i napornog te kvalitetnog i sustavnog rada. Naši ekonomski poslovi i tvrtke garantiraju kvalitetne i stabilne izvore financiranja za klub, a nije nam imperativ profit, nego razvoj nogometa i napredovanje kluba. Želimo vratiti Zadar tamo gdje mu je mjesto, vidimo golemi potencijal na ovom podneblju, vidimo i golemi prostor za iskorak, jer Dalmacija u ovom trenutku ima samo jedan klub u elitnom razredu. Čvrsto smo na nogama, imamo viziju, imamo i znanje i iskustvo, a imamo i novac da sve to podržimo.

Mark Ivančić je kao čelni čovjek Sydney Uniteda prošle godine izborio finale australskog Kupa, što je bio fenomenalan rezultat za nekadašnju Croatiju Sydney. To je klub u kojem su stasali igrači kao što su Željko Kalac, Tony Popović, Jason Čulina, Ned Zelić, Mile Jedinak.. Igranje u finalu australskog Kupa 2022. bilo je nevjerojatno dostignuće, jedinstveno u povijesti australskog nogometa.

- U finale smo ušli na čudesan način, kao da hrvatski drugoligaš na putu do finala izbaci Dinamo i recimo Rijeku. Uprava kluba je 100 posto hrvatskog porijekla, kao i 80 posto trenera. U udarnoj postavi polovica igrača su hrvatskog porijekla. Pazimo da hrvatski trag uvijek bude vidljiv. Sada želimo i zadarski trag učiniti toliko snažnim da opet bude sposoban izbacivati u serijama igrače kao što su Modrić, Vrsaljko, Livaković, Subašić...

Linker
24. travanj 2024 09:56