Marko Todorov / CROPIX
STRAŠNA ŠIRINA

DRUGI BOLJI OD PRVOG!? POGLEDAJTE ŠTO KAŽE STATISTIKA KAD USPOREDIMO DVIJE MODRE MOMČADI ‘Domaći’ Dinamo ima uspješniji skor u HNL-u od ‘europskog’!

STRAŠNA ŠIRINA Maksimirski klub poigrava se sa suparnicima
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. ožujak 2019. 09:08

Trener Modrih Nenad Bjelica u razgovorima uvijek izbjegava priču o prvoj i drugoj momčadi Dinama. Ali sasvim je jasno da postoji podjela na momčad koju smo nazvali “europski Dinamo” i onu koja bi se mogla nazvati “hrvatski Dinamo”. Onaj “europski” autor je fenomenalnog dosega, plasmana u osminu finala Europske lige.

Tko su momci iz “europskog Dinama”? Dakle, trojica su igrala na svih 14 utakmica ove sezone, to su Dani Olmo, Amer Gojak i Mislav Oršić. Po utakmicu manje imaju Izet Hajrović, Petar Stojanović i Theophile-Catherine, na brojci 12 zaustavili su se Emir Dilaver, Arijan Ademi i Ivan Šunjić. Mario Gavranović upisao je 11 nastupa. To su, dakle, desetorica s najviše nastupa, a njima se, jasno, priključuje hrvatski reprezentativac Dominik Livaković koji je počeo braniti u skupini i skupio osam nastupa, jer je onih šest u kvalifikacijama branio Danijel Zagorac. U taj Dinamo koji je oduševio u Europi još se s najviše nastupa priključuju Marin Leovac s devet nastupa, bivši igrač Mario Budimir s osam, Bruno Petković sa sedam, te Damian Kadzior i Amir Rrahmani koji su šest puta odijevali modri dres u Europi...

Rotacije bez stresa

S obzirom na stalne europske nastupe tijekom ove fantastične sezone, Bjelica je često rotirao momčad, pa je se tako stvorila priča o momčadi za “domaću upotrebu” koja je odmarala glavne zvijezde u HNL-u. Nije uvijek Bjelica istrčao s potpuno novom jedanaestoricom u HNL-u, bilo je tu i miksa, ali kad se pogleda dosadašnji dio sezone, može se razlučiti kad je taj “hrvatski Dinamo” bio u akciji. Zanimljivo, modri trener kao da ima jasni plan, jer u dosadašnja 22 odigrana kola u HNL-u, po 11 puta je aktivirao “europski”, ili u većini “europski” Dinamo i “domaći” ili u većini “domaći” Dinamo. Tu dolazimo do vrlo zanimljivog podatka. Momčad koju mi volimo nazivati “druga” je u HNL-u uspješnija od one “prve”! U svojih 11 utakmica, 10 puta je pobijedila, a samo jednom igrale neodlučeno, u prvom kolu protiv Rudeša (1:1). Gol-razlika im iznosi 26:5.

Onaj “europski Dinamo” je u 11 utakmica osam puta pobijedio, dva puta igrao neodlučeno i jednom izgubio, (gol-razlika 20:6) to je taj jedini poraz od Rijeke na Rujevici. Momčad Igora Bišćana jedina se može pohvaliti da je uz Young Boyse i Viktoriju iz Plzena pobijedila Modre ove briljantne sezone! A još jedna zanimljivost, upravo je u tom porazu od Rijeke igrao onaj najjači europski Dinamo u sastavu: Livaković - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Ademi - Hajrović, Gojak, Olmo, Oršić - Gavranović. Recimo, u derbiju s Hajdukom i maksimirskoj pobjedi od 1:0 igrali su u udarnom sastavu Musa, Perić, Moro, Šitum, Kadzior, Petković...

Prebogat roster

Dakle, sasvim je jasno Modri imaju tako bogat roster, da bi bez većih problema osvojili naslov prvaka da sve vrijeme igra onaj “hrvatski Dinamo” koji je osim na startu s Rudešom bio toliko dominantan. Recimo, protiv Osijeka u nedjelju, upravo je ta momčad odigrala vjerojatno najbolju utakmicu sezone u HNL-u. Ovakav Dinamo, s toliko sjajnih igrača u rosteru prijeti da će idućih godina HNL učiniti nezanimljivim natjecanjem.

Međutim, to naravno nije problem Dinama koji se ove sezone s vrhunskim stručnjakom Nenadom Bjelicom daleko odmakao od domaće scene. A pazite, zbog ozljeda prvi dio sezone nisu igrala dva fantastična mlada igrača, Nikola Moro i Lovro Majer. U međuvremenu je zablistao Bruno Petković, stigli su Andrić i Atiemwen. Dominaciji Modrih ne nazire se kraj, a s obzirom kako se mudro i pametno radi u Maksimiru, dojam je da će superiornost u budućnosti postati još izraženija.

SKOR DINAMA A U LIGI

11 utakmica

8 pobjeda

2 remija

1 poraz

20:6 gol-razlika

SKOR DINAMA B U LIGI

11 utakmica

10 pobjeda

1 remi

0 poraza

26:5 gol-razlika

------------------------------------------------

DINAMO A U HNL-U

Dinamo - Osijek 2:1

Dinamo - Rijeka 1:1

Gorica - Dinamo 0:1

Hajduk - Dinamo 0:0

Istra 1961 - Dinamo 1:4

Osijek - Dinamo 0:2

Lokomotiva - Dinamo 0:1

Rijeka - Dinamo 1:0

Dinamo - Hajduk 1:0

Dinamo - Rudeš 7:2

Dinamo - Istra 1961 1:0

DINAMO B U HNL-U

Dinamo - Rudeš 1:1

Dinamo - Istra 1961 3:0

Dinamo - Slaven Belupo 2:1

Dinamo - Lokomotiva 1:0

Dinamo - Inter 5:3

Rudeš - Dinamo 0:3

Slaven Belupo - Dinamo 0:2

Dinamo - Gorica 1:0

Inter - Dinamo 0:2

Dinamo - Slaven Belupo 3:0

Dinamo - Osijek 3:0

78,8% mogućih bodova osvojio je Dinamo A u HNL-u

93,9% mogućih bodova osvojio je Dinamo B u HNL-u

Rezultati by SofaScore

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 11:48