CROPIX
NASLJEDNIK JE STIGAO

DVA VELIKA POVRATNIKA PONOVNO ZAJEDNO NA POLJUDU! Novi trener Hajduka otkrio i tko su mu pomoćnici: Ne bih dolazio da ciljeve nije moguće ostvariti

Damir Burić novi je trener Hajduka, a pomoćnici će mu biti Joško Španjić i Tonći Gabrić. Ugovor je potpisan na tri godine.
Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 20. srpanj 2019. 19:18

Uz stihove „S ponistre se vidi Šolta“ novi/stari trener Hajduka Damir Burić zvani Šolta je s predsjednikom Marinom Brbićem i sportskim direktorom Sašom Bjelanovićem ušetao je u novinarski salon na Poljudu gdje je službeno predstavljen.

Ugovor s Burićem potpisan je na dvije godine, objavljeno je, nakon uvodnih riječi treneru je uručen novi dres boje lavande s brojem 1 i natpisom Šolta, a takvoj garnituri Hajduk će danas istrčati protiv Istre 1961.

Zanimljivo je da će današnji susret biti 50. utakmica Damira Burića na klupi Hajduka.

- Htio bih zahvaliti na podršci predsjedniku Brbiću i sportskom direktoru Bjelanoviću. Iskreno, ovo je bilo jako brzo i neočekivano. Sada sam ovdje, osjetio sam potrebu i želju doći u ovom teškom trenutku za klub. Sada su svi puni kritike i idu na klub što nije korektno, ali u tebi budi revolt i dišpet za rad. Gledamo prije svega prema naprijed i na utakmicu s Istrom koja je jako brzo. Nijedna situacija nije laka, a nadam se da ću uspjeti ostvariti ciljeve – kazao je Burić na početku.

Split, 200719
Stadion na Poljudu.
Predstavljanje Damira Burica, novog trenera Hajduka.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

Pred njim je velika odgovornost jer su postavljeni ciljevi jako visoki…

- Ne bih ni dolazio da nije moguće ostvariti ciljeve. Imamo mladu i potentnu momčad te trebamo što prije usvojiti standarde te dogurati što dalje, a ne bih govorio o brojkama. Titule su tu, ciljevi su tu – dodao je Burić u čijem stožeru će biti Joško Španjić i Tonći Gabrić kao i prošlom mandatu, a naglasio je da voli raditi s ljudima od povjerenja.

Imate li viziju igre?

- U nogometu vidite što znači jedna utakmica, u proljeće je odigran velik broj utakmice i ostvarena je Europa, a onda sve padne u jednoj utakmici. Nogomet zna biti brutalan i nepravedan, ali se treba s tim suočiti. Treba uspraviti momčad, vratiti samopouzdanje te pod pritiskom odigrati kvalitetno.

Rekao je nekoliko riječi i o protivniku…

- Oni su igrali malo utakmica, znam da imaju mladoga trenera koji pokušava ubaciti mlade i perspektivne igrače.

Imali ste još ugovor s Greuter Furthom, kako ste to uspjeli riješti?

- Kada imate gene i kada vas vuče natrag, to je teško nekome objasniti, jer je meni Hajduk stalna tema. Posjetio sam potrebu doći pomoći, a s Furthom sam se korektno rastao, ostali su u ligi i bili što je bio cilje u posljednje dvije godine i zahvalni su te su znali to cijeniti da mogu ići dalje.

Predsjednik je najavio cilj ulaska u kvalifikacija za Ligu prvaka? Koliko poznajate ligu?

- Ove godine je drugačija sitaucija. U ligi je jedan momčad bila superiorna, a otvorila je put za još jedno mjesto za ostale momčadi. Bit će dosta borbe za to drugo mjesto koje vodi u kvalifikacije za Ligu prvaka. Dat ćemo sve od sebe, to je jako dobar cilj. A tu je još i Kup koji je jako bitan – rekao je Burić kojega je iznenadio podatak da je posljednji trener Hajduka koji je bio na prvom mjestu, ali je priznao da je manje pratio HNL u globalu odnosno ostale momčadi zbog posla.

Split, 200719
Stadion na Poljudu.
Predstavljanje Damira Burica, novog trenera Hajduka.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX

Kakav će biti odnos biti s drugom momčadi?

- Moramo paziti na sve od kadeta kada kreće ozbiljniji nogomet pa na dalje. Kada sam bio prvi put ovdje gledao sam sve utakmice, moramo imati plan razvoja mladih igrača, pa da se pojave novi Bradarići i Vlašići - dodao je Burić koji j nagladio da novac treba pametno investirai te i da dalje smatra da je izgradnja kampa jako važna.

S Bjelanovićem će tek razgovarati o prijelaznom roku i potencijalnim dolascima i odlascima, jer moguće je da netko izrazi želji promijeniti sredinu..

- Da bi igrač došao u Hajduk, više kriterija mora biti zadovoljeno. No svima ćemo dati šansu – dodao je Burić koji je kazao da je kontakt ostvaren unutar 24 sata, što je potvrdio i Brbić rekavši da on nije od ranije pripremljeno rejšenje.

Otkrio je Burić da je gledao puno utakmica, ali tek kontakti s igračima dat će mu prave odgovore i procjene.

- Utakmice sam gledao, ali svakodnevni rad je ono što ti otvara oči te kontakt i razgovor s igračima. Trebamo vremena kako bismo kvalitetnom analizom došli do kvalitetnoga rada.

BRBIĆ Vlašić nije dobio spor protiv Hajduka, ali smo se dogovorili

Zanimljivo pitanje za predsjednika Hajduka Marina Brbića glasilo je ovako - je li istina da je Nikola Vlašić nedavno na arbitraži dobio spor protiv Hajduka te da mu je klub dužan isplatiti oko milijun eura?

- Nije istina da je dobio, istina je da smo se dogovorili i da je taj problem riješen - uzvratio je Brbić.

A je li bivši trener Siniša Oreščanin dobio otpremninu ili je možda još pod ugovorom s klubom dok ne nađe novi posao?

- Ugovor je poslovna tajna s trenerom - odgovorio je predsjednik Hajduka. (dku)

Na upit je li ga još oslikava dalmatinski dišpet i njemačka disciplina te da je ljut nakon svakoga poraza, odgovorio je da se ništa nije promijenio ni nakon nešto više od tri godine. A koliko se promijenio kao trener, bez puno samohvale kazao je da smatra da ga je razina austrijske i druge njemačke Bundeslige sigurno učinila iskusnijim.

Kakvu očekujete reakciju publike i što im poručujete?

- Znam da su navijači ljuti. Moramo se nositi s tim i svojim igrama pokušati ih vratiti na našu stranu. Ipak, navijači su bili tu, navijali su. Momčad nije odradila što je trebala. Najbolje je da povjerenje vratimo igrom danas. Gledam najviše za klub i momčad. Trebamo podršku i sinergiju, jedino s navijačima možemo do cilja, a ako to prenesemo na teren, bit će to prava stvar. Ako budemo pravi, ne treba puno da se zapali pa da se sve ori. Igrači toga moraju biti svjesni i sprovesti to na terenu – zaključio je Burić.

BURIĆ - HAJDUKOVA BUDUĆNOST

Burić i Brbić sjajno su surađivali u sezoni 2015./16. Tada ih je zaustavio NO koji je najprije smijenio Brbića da bi na mjesto predsjednika instalirao Ivana Kosa, koji je bez pardona odmah smijenio Burića.

Burićeva jedna trenerska sezona na Poljudu bila je dobra i obećavala je bolji Hajduk u budućnosti. U prvoj europskoj utakmici izveo je na teren postavu s čak pet mladih igrača (Tudor, Roguljić, Balić, Maloku i Vlašić), a tijekom sezone promovirao je još mnoge (Juranović, Toma Bašić, Kalik, Mujan, Maganjić...). Hajduk je sezonu završio treći, s devet bodova više od Lokomotive, ali i čak 16 bodova manje od Rijeke, te 24 manje od Dinama. Mlada momčad je previše oscilirala, a Burić je često naglašavao kako bi mnogi od tih igrača već u sljedećoj sezoni mogli dočekati punu afirmaciju.

U Europi je Burić napravio odličan posao, jer je momčad uspjela doći do izlučnog pretkola za ulazak u Europsku ligu. Tu je Liberec bio za dlaku jači, a Buriću su neki zamjerali to što nije preuzeo više rizika u igri. Burić je pak trener koji ne voli iskakati iz svojih okvira koje gradi sustavno i strpljivo.

S obzirom na kadar koji sada egzistira u svlačionici, Burić slovi kao dobro rješenje, vjerojatno i najbolje koje je u ovom trenutku dostupno Hajduku. Važno je da ima odličan link s predsjednikom, da dobro poznaje situaciju u klubu, da voli razvijati mlade igrače, ali i da je hajdukovac od glave do pete, što će se svidjeti navijačima.

U međuvremenu se okušao u Admiri Wacker s kojom je radio dobar posao u Austriji. Potom je otišao u Greuther Fürth kojeg je preuzeo u teškoj situaciji, ali ga je ostavio u ligi. U drugoj sezoni Fürth je sjajno otvorio prvenstvo, ali je ušao u lošu seriju, koju je na koncu Burić platio otkazom.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 18:29