Arhiva: Jurica Vučko i Igor Tudor
 Vladimir Dugandzic / CROPIX CROPIX
RIZIČNA IGRA

DVIJE UTAKMICE ZAREDOM - DVA ISKLJUČENJA ZA HAJDUK! Igor Tudor dobio je prvi neugodan odgovor o svom rizičnom eksperimentu na Poljudu

HAJDUK Aktualni sustav 3-4-1-2 splitskoga prvoligaša pokazuje prve pukotine, cijele jeseni Bijeli su dobili tri crvena kartona, a na startu proljeća već - dva!?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. veljača 2020. 13:25

Hajduk je ove zime najviše pozornosti u dovođenju igrača fokusirao na stopersku poziciju. Doveli su Bijeli dva stopera, uzeli mladog bosansko-hercegovačkog reprezentativca Nihada Mujakića (belgijski Kortrijk, posudba) i seniorskog bugarskog reprezentativca Kristiana Dimitrova (bugarski Botev, odšteta 400.000 €), ali odmah na startu proljeća dogodilo se ono što nismo vidjeli u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Dva kola zaredom Bijeli su zaradili crvene kartone i to oba puta na stoperskoj poziciji. Mujakić protiv Lokomotive kada je sprječavao bijeg suparničkog napadača (Uzuni) prema kaznenom prostoru Hajduka, te Jurić s drugim žutim kartonom na središtu igrališta prilikom oštrog starta na napadaču Slavena Belupa.

Razvidno je da je Tudorov sustav s tri igrača u zadnjoj liniji na velikom iskušenju i pritom se dva pitanja nude kao logično objašnjenje. Je li sustav igre previše riskantan i stoperi plaćaju ceh ofenzivnoj igri posebno u sredini terena? Ili stoperi nisu klasa koja može pratiti zadani sustav?

Vjerojatno u oba pitanja leži i odgovor, ali u svakom slučaju je sasvim jasno da je Tudorova koncepcija naišla na prve ozbiljne probleme koji se javljaju kod bijegova suparničkih igrača u visoko postavljenom stoperskom tercetu.

Jedna pogreška ili lopta iza leđa obrane, sve to traži izuzetno brze stopere, prave sprintere koji bi trebali pokriti veliki prostor. Dimitrov se po općem sudu dopao partijom protiv Koprivničanaca na gostovanju, nije ni Mujakić bio loš do isključenja u prvoj utakmici s Lokomotivom na Poljudu, ali činjenica jest da su Bijeli dvaput zaredom nastradali s crvenim kartonima u zadnjoj liniji.

Brzina i kontinuitet

Druga je činjenica nestandardnost obrane, s obzirom na to da će protiv Gorice ponovno istrčati nova zadnja linija. Jurić definitivno nije taj, a ima i crveni karton, pa će uz Ismajlija i Dimitrova od prve minute krenuti Mujakić ili možda Radić ukoliko se oporavi od zdravstvenih poteškoća. Zadnja linija traži brzinu i kontinuitet s obzirom da Tudor očito ima brojnost u obrani. Uz Ismajlija, Dimitrova, Mujakića i Radića, u konkurenciji su Vučur, Simić, Vušković i Dellova.

Osam je stopera na dispoziciji Tudoru, a Jurić je deveti koji je zaigrao prošle subote. Svih osam sigurno će dobivati prigodu dok se ne iskristalizira najbolji tercet, zato se trebamo “naoružati” strpljenjem tijekom uigravanja sustava s trojicom u obrani. Prošle jeseni Hajduk je u igri sveukupno dobio tri crvena kartona (Jakoliš, Jradi, Jairo) u 19 prvenstvenih odigranih utakmica. Na proljeće je gotovo izjednačio taj popis u tri utakmice. Rizičan je sustav izabrao Tudor, a stoperi se očito tek uče i prilagođavaju na nove uvjete i zadatke.

Puno je posla, a dolaze najteže utakmice. U subotu Gorica, pa zatim slijedi trojac koji drži europske pozicije - Osijek, Dinamo i Rijeka. U tim susretima obrana će sasvim sigurno biti na najvećim iskušenjima.

TRI CK U IGRI OVE JESENI

Jakoliš - isključen u dvoboju Belupa i Hajduka (2:1) igranom 11. kolovoza

Jradi - isključen u derbiju Hajduka i Dinama (1:0) igranom 31. kolovoza

Jairo - isključen na utakmici Hajduka i Osijeka (3:2) igranoj 10. studenoga

DVA CK U IGRI OVOG PROLJEĆA

Mujakić - isključen na susretu Hajduka i Lokomotive (1:0) igranom 8. veljače

Jurić - isključen u srazu Belupa i Hajduka (2:1) igranom 15. veljače

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 11:48